🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяването на бизнеса се забавя през юли

Оценките се подобряват най-силно в търговията на дребно, но сектор услуги остава оцветен в червено

Активността в строителството леко се увеличава през юли, но очакваното бизнес състояние на компаниите през следващото полугодие значително се влошава
Активността в строителството леко се увеличава през юли, но очакваното бизнес състояние на компаниите през следващото полугодие значително се влошава
Активността в строителството леко се увеличава през юли, но очакваното бизнес състояние на компаниите през следващото полугодие значително се влошава    ©  Цветелина Белутова
Активността в строителството леко се увеличава през юли, но очакваното бизнес състояние на компаниите през следващото полугодие значително се влошава    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнес климатът в България продължава да се подобрява и през юли, но темпът на възстановяване се забавя. През последния месец показателят се повишава с едва 2.5 пункта при увеличение от над 10 пункта през май и юни. Така през юли положителните оценки за бизнес средата в България превишават негативните с 8 пункта, сочат оценките на мениджъри на над 4000 фирми, които Националният статистически институт (НСИ) събира всеки месец.

Добра новина е, че настоящото финансово състояние на предприятията се подобрява през юли. Промишлеността и строителството обаче са настроени малко по-негативно за предстоящите шест месеца - оценките за бъдещото състояние на компаниите са по-слаби през юли спрямо юни. За фирмите в услугите пък индикаторите остават на минус както по отношение на настоящото бизнес състояние, така и за предстоящото.

Оценките по сектори

Оценката на мениджърите за бизнес средата в промишлеността остава почти без промяна през юли спрямо предходния месец - подобрението е с минималните 0.1 пункта до 11 пункта. Разбивката на резултатите от анкетата на НСИ показва, че текущото финансово състояние на фирмите в сектора се подобрява, но същевременно очакванията за следващите шест месеца се влошават. Причината прозира във факторите, затрудняващи дейността - през последния месец се увеличава делът на мениджърите, които отбелязват, че търсенето от страната и от чужбина е недостатъчно (над една трета от анкетираните).

Сходна е тенденцията и в строителството - активността леко се повишава през юли, но очакваното бизнес състояние на компаниите през следващото полугодие значително се влошава. Докато през юни положителните оценки за бъдещето превишаваха негативните с 22 пункта, сега разликата се свива до 16.9 пункта. Големият фактор, затрудняващ строителството според мениджърите, е несигурната икономическа среда (посочена от 61% от анкетираните).

Най-значително подобрение показва търговията на дребно, където индикаторът на бизнес климата се повишава от 14.4 през юни до 20.8 пункта през юли. Макар че нивото остава далеч от отчетените преди година 44.9 пункта, добра новина е, че подобрението се дължи изцяло на повече положителни оценки за текущото състояние на фирмите в бранша.

Останалата част от сектор услуги обаче остава оцветена в червено. Оценката за бизнес климата се подобрява с малко над 8 пункта, но остава под нулата (-19.1) за четвърти пореден месец. Според мениджърите в сектора текущото търсене на услуги се подобрява, но слабо, а очакванията за следващите три месеца леко се влошават. Над половината от фирмите отбелязват като предизвикателство несигурната икономическа среда през юли спрямо 29% преди година. Недостатъчното търсене също остава проблем за близо 28% от анкетираните при 12.2% през юли 2019 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар