🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лошите кредити намаляват за трети пореден месец

Кредитирането леко се ускорява през август спрямо юли, движено предимно от жилищни заеми

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темпът на кредитирането в България леко се ускорява през август - до 4.3% на годишна база, като сумата им достига 59.25 млрд. лв. Това е 0.1 процентен пункт по-голям ръст спрямо предходния месец, но обръща тенденцията от последните пет месеца, когато беше видимо забавяне. Повишението идва от бизнес заемите, докато при кредитите за домакинства темпът на растеж продължава да се забавя, сочат данните от паричната статистика на Българската народна банка (БНБ). От отделен месец обаче не могат да се вадят изводи, като при фирмените портфейли на банките често показателят може да се изкриви от единични големи сделки. Освен това на месечна база спрямо юли има 39.6 млн. лв. месечен спад, който е пети в последните шест месеца.

Успоредно с това за трети пореден месец намаляват лошите и преструктурирани кредити в българската икономика - със 176 млн. лв. спрямо предходния месец, като така делът им от общия обем се свива от 8.7% до малко под 8.4%. Това обаче може да се промени след изтичането на срока на кредитния мораториум.

В края на лятото

През август обемът на банковите кредити в България нараства със 140.5 млн. лв. спрямо предходния месец и с близо 2.5 млрд. лв. на годишна база. Номинално увеличението се дължи на потребителските кредити, които нарастват с 1.3 млрд. лв. спрямо август 2019 г. Ако се гледа обаче на месечна база, ръстът идва предимно от жилищните кредити, които за трети пореден месец се увеличават с по над 100 млн. лв.

Заемите за домакинства продължават да растат, но с по-бавен темп - 7.4% на годишна база през август спрямо 7.7% през юли. Така общият обем достига 24.9 млрд. лв. Големите сегменти са потребителски кредити, които са с 689.5 млн. лв. над нивото отпреди година, и ипотечни заеми, които нарастват с над 1.26 млрд. лв. спрямо август 2019 г. При фирмите овърдрафтът намалява с 5.2% на годишна база до 10.86 млрд. лв., но срочните кредити се повишават с 6% до сума от 23.44 млрд. лв. през август при ръст от 5.3% през юли.

Лошите кредити се свиват засега

През август лошите и преструктурирани кредити в България намаляват с 3.4% до 4.96 млрд. лв. спрямо същия период на миналата година. Спадът идва предимно от лоши ипотечни заеми, които се понижават с 14% на годишна база, докато при фирми и домакинства е видимо увеличение, макар и слабо - съответно 3.3% и 0.9%.

От началото на кризата няма голяма промяна в обема на лошите кредити - той се повиши, но слабо, а сега започва да намалява. Тази тенденция обаче може да е за кратко, тъй като има опасения от експерти, че въведеният мораториум с възможност домакинства и фирми да отсрочат с до шест месеца плащанията си по лихви и главници реално отлага вълната от лоши кредити за края на годината.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Че кой взема кредити , че да има лоши ?

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk

    Е как няма да намяляват като има мораториум до края на годината?

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-?
    SS

    Модераторите докога ще толерират тия секс ботове ?

    Нередност?
Нов коментар