Компаниите във Великобритания планират да продължат работа в по-малки офиси

Почти 3/4 от директорите смятат да окуражат работата от вкъщи и след пандемията

Повече от половината от директорите във Великобритания смятат да продължат работа на компаниите в по-малки офиси, като част от персонала ще работи за постоянно от вкъщи дори и след края на пандемията. Това показва проучване, което дава представа за дългосрочните ефекти на пандемията върху пазара на имоти, съобщава Financial Times.

През последните месеци фирмите бяха принудени да изпратят част от персонала си да работи от вкъщи. Въпреки първоначалните страхове на директорите, че това ще доведе до спад на продуктивността, в крайна сметка работниците приеха радушно работата от вкъщи и такъв не беше забелязан.

Това накара мениджърите да се замислят дали имат нужда от толкова големи и скъпи офис пространства. Над една втора от участвалите в проучването близо 1000 директори смятат компаниите им да продължат работа в по-малки офиси, а 1/5 - в "значително по-малки". Почти 3/4 от участниците са заявили, че ще окуражат работата от вкъщи и след пандемията, като за 4 от 10 попитани една от основните причини е, че хоум офисът се е оказал по-ефективен.

Според един от директорите на института, изготвил изследването, въпреки че работата от вкъщи очевидно ще е едно от най-големите наследства на пандемията, тя не е за всеки. Той подчертава, че стандартният офис също има своите предимства, като например социалните контакти. Според него в бъдеще компаниите ще заложат на смесена стратегия.

Около 1/3 от директорите са заявили, че са оставили персонала им да работи от вкъщи заради възможността от втора вълна на заразяване и връщане на всички рестрикции, докато почти същият процент казват, че го правят заради притеснения относно градския транспорт и стигането до работа.

От изследователския институт предупреждават, че постоянната работа от вкъщи в бъдеще може да създаде правни проблеми за компаниите. Те призовават правителството да не създава пречки за работата от вкъщи, а напротив - да я субсидират чрез данъчни облекчения, особено що се отнася за малкия и средния бизнес.

Други стратегии за оцеляване по време на пандемията, изглежда, също ще имат своя дългосрочен ефект - над 20% от анкетираните заявяват, че са преместили част от услугите си онлайн и не смятат да променят това след пандемията.