Залезът на офис романтиката

Все по-малко романтични връзки ще се случват до автомата за вода

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очите им се срещнаха над фотокопирната машина. Най-накрая всеки от тях беше открил друг, който да знае кои точно бутони да натисне. Накрая двамата се ожениха и решиха да се репродуцират. Прочетете повече в "Петдесет нюанса сива хартия", скоро по книжарниците.

Романтиката е отдавна установен страничен ефект от офисния живот. В крайна сметка хората прекарват почти половината от будния си живот на работа и колегите им често са хора, с които имат нещо общо, дори това да са оплакванията към мениджъра. Връзките са неминуем резултат.

Много по-трудно начинание

Но карантината направи създаването на романтика много по-трудно начинание. Въпреки че онлайн срещите разцъфнаха по време на пандемията, броят на хората, които откриват сродната си душа чрез конферентен разговор в Zoom, вероятно е изключително малък. Трудно е да флиртуваш, докато израженията на лицето ти се следят от дузина колеги. И колко точно личен е един разговор във функцията за лични чатове в корпоративен софтуер за видеоконференции?

Дори преди пандемията обаче офис романтиката вече западаше. През 1995 г. 19% от хората срещаха партньора си в живота на работа, сочи изследване на Stanford University. През 2017 г. този процент е паднал до 11%. Сега ще бъде още по-нисък. Докато служителите с бели якички работят повече часове от вкъщи и по-малко на работа - което вероятно ще се запази дори и след края на вируса - шансовете за романтични връзки на работното място ще станат още по-малко.

Етичните въпроси

Една от причините за по-малкия брой връзки е и в това, че компаниите осъзнаха множеството етични въпроси, които връзките на работа повдигат. Идеята шефът да се ожени за секретарката (или докторът да излиза с медицинската сестра) е едно от най-старите клишета. За съжаление това клише се запази и секретарките и медицинските сестри прекараха десетилетия в отблъскване на нежелано внимание от тези над тях. Както показа и движението #MeToo, някои мъже използват властовите си позиции за упражняване на натиск върху жени, които работят за тях.

Дори споделената любов може да създаде проблеми. Връзка между мениджър и служител прави по-трудна обективната оценка. Техните колеги може съвсем разбираемо да поставят под съмнение отношението на мениджъра. Нещата могат да станат още по-зле, ако връзката се разпадне. Наранените чувства може да са трудни за бившите партньори - както и за всички останали около тях в офиса.

Резултатът от всичко това е, че много компании имат политика да обезкуражават мениджъри да търсят връзка с някой, който работи за тях. Офисните връзки бяха причината за напускането на Стив Истърбрук, изпълнителния директор на McDonald's, през миналата година. Тази седмица компанията за бързо хранене заведе дело срещу Истърбрук.

Някои компании просто забраняват всички романтични взаимоотношения в офиса, а други пишат правила.

Забрани и правила

Някои компании просто забраняват всички романтични взаимоотношения в офиса. Други пишат правила, като например да не позволяват на връзките им да се отразяват на представянето им или да съобщават за връзките си, така че да няма конфликт на интереси. Тези правила са напълно логични, макар да отнемат част от неприкосновеността на личния живот.

Някои от тези проблеми могат да бъдат избегнати, ако връзките са през едно ниво - ако хората се срещат чрез работа, а не в самия офис. Очевидно отново би имало проблеми, ако например мениджър покупки се среща с търговец или доставчик. Но в повечето случаи тези връзки могат да се разминат с проблемите на фаворитизма или злоупотребата с власт. Дори авторът на този текст имаше достатъчно късмет да срещне съпругата си преди 24 години - период, който доказа нейните безкрайни резерви от търпение.

Поради тази причина може да бъде простена и надеждата на автора, че офис романтиката няма да изчезне напълно. Милиони щастливи двойки са се срещнали на бюрата си или до машината за кафе. Много от тях вероятно вече ще се опитват да прескочат правилата, но ще им се наложи да бъдат тихи. "Говори ниско, ако говориш за любов", казва Уилям Шекспир в "Много шум за нищо". С това настрана романтичните книги ще трябва да бъдат обновени след пандемията.

Очите им се срещнаха над бутилката с дезинфектант. "Искаш ли да разбиеш правилата за социална дистанция и да влезеш в балона ми", прошепна той. "Съжалявам, но не мога да те чуя през маската", отговори му тя. Той потърси вдъхновение. Как да предаде чувствата си? Като креативен директор на Tomkins & Tomkins със сигурност имаше отговор. Дойде му идея. Вдигна ръцете си. В нейните очи се четеше разбиране. "Звучи като среща."

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hix32316977 avatar :-|
    hix32316977
    • + 4

    Има едно старо правило за мъжете: Където си вадиш хляба, не си вадиш оная работа. Не знам каква е подобната за жените :)
    Факт е обаче, че нищо добро не излиза от офисните връзки и трябва да се избягват на всяка цена.

    Нередност?
Нов коментар