🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производството на авточасти в България отчита първи ръст от март

Продажбите в търговията на дребно нарастват спрямо юли, но приходите остават значително под миналогодишното ниво

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производството на автомобилни компоненти в България през август отчита първи годишен ръст от февруари насам - 9% спрямо 2019 г. Нагоре се движат и велосипедите с ръст от 21% на годишна база през август, а оборотът в двата сектора също расте. Това е една от малкото положителни новини в бизнес статистиката на Националния статистически институт за месеца. Активността и оборота в индустрията като цяло остават под миналогодишните нива, строителството намалява, а продажбите в търговията на дребно се повишават на месечна база с едва 2.6% през август.

Резултатите на НСИ са базирани на информация от 5400 компании от търговията на дребно и 3800 от промишлеността. В строителството наблюдаваните фирми представляват 75% от оборота на сектора.

Икономиката през август

Индустриалното производство през август остава с 5.7% по-слабо спрямо същия месец на 2019 г., като минусът идва от енергетиката (-9.8%) и преработващата промишленост (-6.5%). Значително под миналогодишните нива на производство са секторите за обработка на кожи (с 25.9% надолу), на машини и оборудване (с 18.8%) и електроника (13.8%). От друга страна, производството на основни метали, стоки от пластмаса и каучук отчита ръст на годишна база.

В търговията на дребно активността нараства, но слабо - с едва 2.6% на месечна база. На годишна обаче продажбите в сектора намаляват с 12.2% през август. Само два подсектора отчитат годишен ръст в търговията на дребно - продажбите на техника и мебели (с 2.8%) и търговията онлайн (с 43%). С най-значителен спад пък са продажбите на облекла, обувки и кожи (22%) и автомобилни горива (с 18.5%).

Продажбите на дребно

Август традиционно е един от най-силните месеци за търговията на дребно заедно с декември. Тази година обаче пикът остава под предходния, като вероятно част от причината за по-бавното възстановяване е липсата на чужденци през летния туристически сезон и по-ограничените покупки на местни домакинства в среда на икономическа несигурност.

Строителството остава с 4.9% под нивата на активност от август 2019 г. Понижението идва предимно от жилищното строителство, докато изграждането на инфраструктурни проекти леко нараства - с 0.3% спрямо август 2019 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-P
    D.r D
    • + 2

    Авточасти, онагледени с велосипеди!?

    Нередност?
Нов коментар