🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Патриотите предлагат по-щедро данъчно облекчение за фирмените ваучери за храна

Идеята е лимитът да се повиши на 100 лв. от сегашните 60, а искането е на работодателски организации

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да не се облагат с данък фирмени разходи под формата на ваучери за храна до 100 лв. вместо сегашните 60 лв. Това предлагат група депутати от "Обединени патриоти" начело с Валери Симеонов. Текстовете са внесени между първо и второ четене към законопроекта за изменение на Закона за ДДС. Предложението реално е на работодателски организации, като още преди две седмици Васил Велев от АИКБ заяви, че то е срещнало разбиране от страна на правителството.

Освободени от данъци

Ако предложението на патриотите бъде прието, работодателите ще могат да дават на служителите си ваучери за храна до 100 лв., които са освободени от данък общ доход и осигуровки. Освен това тази сума не се облага и с данък върху разходите, който се дължи от компаниите.

Вносителите изчисляват, че всеки втори работодател ще увеличи сумата на ваучерите за храна, които предоставя на персонала си. Това са около 250 хил. служители, които ще получават 100 лв., а за останалите 300 хил. работещи, които сега ползват вачуери, ще остане сумата 60 лв., се посочва в мотивите. За тази цел годишната квота в бюджета се повишава от 350 млн. лв. на около 500 млн. лв.

Данъчното облекчение ще намали приходите в бюджета, но според вносителите то ще се компенсира от увеличеното потребление, по-висока събираемост на ДДС и изсветляване на икономиката.

По-висок праг за одит

Друго предложение на патриотите е да бъдат увеличени праговете, над които малките компании подлежат на задължителен одит - от 2 на 3 млн. лв. за балансова стойност на активите и от 4 на 6 млн. лв. за нетни приходи от продажбите. Също така отпада и задължението за одит на индивидуалните и консолидираните финансови отчети на акционерните дружества и командитните дружества с акции, независимо дали са под праговете. Това е битка, която работодателски организации водят от няколко години, но срещат съпротива от одиторите.

Макар че нормативната уредба за ваучерите за храна е разписана в Закона за корпоративното подоходно облагане, а за одита - в Закона за счетоводството, промените ще минат по бързата писта - през преходни и заключителни разпоредби на проекта за промени в Закона за ДДС. Текстовете влизат между първо и второ четене на законопроекта в парламента и няма да минават през обществено обсъждане.

Това вероятно няма да е последната доза промени - срокът за предложения приключва в четвъртък, 12 ноември. Очаква се също да бъде включена и обещаната от премиера Борисов по-ниска ставка по ДДС (от 20% на 9%) за доставките на храни по домовете.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 2
    • + 2

    Предложението за ваучерите е ОК! Едно от малкото читави за 4 години в изпълнителената власт.

    Нередност?
  • 2
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 2
    • + 2

    Няма нищо по-гнусно от това да броя вауери на касата, като изпаднал германец след войната. Ама толкова им е акъла...

    И защо са ми ваучери за храна - да ми се муси и да прави физиономии простакесата дето работи на касата - че за 80 лева съм взел и един доместос за чистена на кенеф и пакет тоалетна хартия - които не са за ядене и не става с ваучери да платя?

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#2] от "realismisthename":

    Защото, господине, това е необлагаем доход. От бруто заплатата си взимаш около 75%, а от ваучерите - 100%. Работодателите също имат полза.

    Напълно подкрепям и двете мерки! Нормално е да се вдигнат праговете при положение, че има натрупана инфлация и българския бизнес като цяло се разрасна.

    Нередност?
  • 4
    zrg avatar :-|
    Thomas Anderson

    Тези помощи на калпак са супер тъпи и късогледи. Дай / осигури на хората нормални заплати, а не хартийки (купони) за храна да си мислят, че нещо повече им дават. Нищо повече не им дават - ако имат възможност фирмите ще си платят и данъците и ще им дадат. Това спестява пари само на определени фирми, които стават зависими от държавни помощи. Не е нормално да чакат на държавата да "опрости" някакъв данък евентуално и бумащината да расте във фирмата и в държавата и това с години. Айде покрай криза добре, ама после?

    Нередност?
Нов коментар