ГЕРБ: И доставките на храна за вкъщи с 9% ДДС, а ваучерите - 80 лв. на месец

Данъчните промени предвиждат още СУПТО по желание и плащане на данък печалба до средата на годината

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ресторантьорският бранш е на път да получи още една преференция от властта. Депутати от ГЕРБ предлагат доставките на храна за вкъщи също да бъдат облагани с 9% ДДС, става ясно от внесените в парламента предложения за поправки между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС. Като мотив се посочва, че тези доставки в момента са поставени в неравностойно положение спрямо консумацията на храна на място в заведенията, "без за това да има каквато и да е икономическа причина". За подобна поправка настояваха още през лятото собствениците на заведения, а премиерът Бойко Борисов лично им обеща това да стане факт, като и тук заявеният срок за преференцията е до края на 2021 г. С текстовете сега се уточнява още, че намалената ставка няма да важи за храните от топлия бар на супермаркетите.

Депутатите от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова са внесли още куп предложения за промени в данъчните закони, които има голяма вероятност да бъдат приети. Очакванията са текстовете да бъдат разгледани в комисия другата седмица. Ето какво още се предлага:

СУПТО ще е по желание, но с условия

След като властта декларира, че ще отмени спорните изисквания за фирмите, които ползват и произвеждат софтуер за управление на продажбите (СУПТО), сега се предлагат няколко допълнителни редакции в Закона за ДДС по казуса. От тях става ясно, че компаниите, които решат за ползват СУПТО (вероятно много малко на брой), няма да имат право да ползват друг подобен софтуер за управление на продажбите. А редът за избор и отказ от СУПТО, както и изискванията към компаниите, които са избрали да го ползват, трябва да бъде посочен в Наредба Н-18 до 3 месеца след обнародването на промените.

Малка утеха за компаниите, които ще ползват СУПТО софтуер, е, че ще имат право на по-големи годишни амортизации по ЗКПО (до 100%) за закупен хардуер и инсталиран върху него СУПТО софтуер. Освен това се два възможност за ускорено възстановяване на данъчен кредит, а при първо нарушение за неиздаване на касова бележка НАП няма да запечатва търговския им обект.

Ваучерите за храна - до 80 лв.

От ГЕРБ предлагат още сумата, която работодателите могат да дават на служителите си под формата на ваучери за храна, да бъде увеличена с 20 лв. до 80 лв. Тези пари са освободени от данък общ доход и осигуровки. Освен това тази сума не се облага и с данък върху разходите, който се дължи от компаниите.

"Обединените патриоти" са внесли подобна поправка, но те искат ваучерите да са до 100 лв. и да се увеличи и годишната квота в бюджета за тях.

Малки облекчения за бизнеса

От ГЕРБ предлагат и малко облекчение за бизнеса - в момента, когато дължимият годишен корпоративен данък надвиши с над 20% сумата от определените месечни авансови вноски за съответната година, върху превишението се дължи лихва. Сега се дава право превишението да е до 25%.

В промените, които бяха внесени от Министерския съвет, е записано още, че фирмите вече ще плащат данък печалба до 30 юни (досега 31 март). Преместването на срока за деклариране и плащане на данък печалба е искане на много фирми и извънредно заради пандемията беше удължен тази година за края на юни. Явно това ще е правило за бъдещето, като ще бъдат променени и правилата за авансовите вноски. По-дългият срок ще е валиден и за еднолични търговци и земеделски производители, както и за фирмите без дейност. Заедно с него се удължават и сроковете за одитиране на годишните финансови отчети на компаниите и за подаването им към Търговския регистър до края на септември.

Правителството предлага и ново данъчно облекчение с цел да изсветли услугите по ремонт на жилища и сгради. С него хората, които през годината са направили подобрения в собствените си жилища, да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа до 2000 лв. с платените от тях разходи за труд на майсторите. За целта те ще трябва да обявят кои са лицата, извършили ремонта, както и платените им суми за труд.