🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов поръча по-ниско ДДС и за доставките на храни по домовете

Текстовете ще бъдат вмъкнати между първо и второ четене на Закона за ДДС, а цената за бюджета е 15 млн. лв.

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството разглежда възможността за намаляване на ставката по ДДС от 20 на 9% за доставките на храни по домовете по разпореждане на Бойко Борисов, стана ясно от думите на министър-председателя във видео обръщение в социалните мрежи. "Предполага се, че не повече от 15 млн. ще бъде намален приходът от ДДС", става ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова след заседанието на парламента в петък. Макар да не уточни, вероятно въпросните 15 млн. лв. ще са пропуснатите приходи за година.

От ресторантьорския бранш настояват за това от месеци, след като през лятото на тази година получиха преференциална ДДС ставка от 9% за консумацията на място като антикризисна мярка. Освен тях в обхвата на по-ниското ДДС влязоха фитнесите, търговците на книги и на някои детски храни. "Диференцирани ставки не е добро решение за една данъчна система като тази в България. Неслучайно и миналия път намалената ставка за ресторантьорския бизнес беше гласувана със срок края на 2021 г. и с оглед на специалните обстоятелства", отбелязва и председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова.

"Поръчката" на премиера няма да минава през обществено обсъждане, а директно да бъде включена преди второ четене на предложените промени в Закона за ДДС, който вече е в парламента. Той беше приет на първо четене от комисията по бюджет и финанси в четвъртък, а следващата седмица влиза в пленарна зала.

Още помощ за ресторантите

Ресторантьорският бранш понася значителни щети тази година при принудителното затваряне през пролетта, ограниченията след това и липсата на чужди туристи през лятото, а втората вълна от разпространението на COVID-19 възобновява рисковете пред сектора. Същевременно това е и браншът с най-много стимули от правителството от началото на кризата, като най-спорният от тях е понижението на ДДС от юли.

Политическото условие мярката да стане постоянна беше секторът да започне да се изсветлява, като затова бяха вдигнати и повечето минимални осигурителни прагове за длъжности в бранша от 610 на 800 лв. (професии, неизискващи специална квалификация останаха на 610 лв.). В първите два месеца след въвеждането на по-ниската ДДС ставка обаче номинално внесеният косвен данък е с близо 65% по-малко спрямо юли и август миналата година по данни на Националната агенция за приходите (НАП).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    По-логично е така, от колкото да се правят разлики между едната и другата услуга. По-важното е това нещо действително да падне след 2021 г.

    Ресторантите действително имат нужда от подкрепа.

    Нередност?
Нов коментар