🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на заплатите отново се ускорява през третото тримесечие

С най-значително увеличение са възнагражденията на работещите с имоти и в публичния сектор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След забавянето през второто тримесечие темпът на растеж на средните брутни месечни възнаграждения в страната отново се покачва през юли - септември. Според националната статистика средната заплата достига 1373 лв. през третото тримесечие, което е с 9.9% над нивото й преди година. Това се равнява на 1065 лв. месечно след данъци и осигуровки.

Ускорението на растежа е видимо в почти всички области в страната, но се дължи предимно на два сектора - имоти и работещи в държавното управление, здравеопазване и образование. Годишното увеличение на възнагражденията въпреки кризата се дължи, от една страна, на по-високата минимална работна заплата тази година (от 560 лв. през 2019 г. на 610 лв.) и от друга - на повишението на възнагражденията на учители, лекари и работещи в куп администрации от бюджетната сфера.

Имоти, управление и здраве

С най-голям ръст през третото тримесечие изпъкват възнагражденията на работещите в имотния сектор, които се повишават с цели 24% до 1426 лв. спрямо юли - септември 2019 г. Секторът отчете слаб спад на заплатите през пролетта - с 1.4% спрямо началото на годината, когато почти нямаше сделки на пазара, но се възстановява особено бързо с ръст от 8.4% на тримесечна база.

Значително годишно повишение е видимо и в сектор "Държавно управление" - 20% до 1674 лв. Тук влизат юридически лица като НКЖИ, "София тех парк", "Слънчев бряг", ДКК, "Национална компания индустриални зони", болници с преобладаващо държавна или общинска собственост и юридически лица от подсектор "Местно управление". На тримесечна база тук растежът на заплатите е с 16% след лек спад от 3.6% през второто тримесечие.

Възнагражденията в образователния сектор, здравеопазване и социална работа, хотели и ресторанти също нарастват с двуцифрен темп. Интересен е растежът на заплатите в хотели и ресторанти - средните за бранша достигат 890 лв., което е с 37% над оценките през второто тримесечие. Възможно е фактор тук да е известно изсветляване, след като минималните осигурителни прагове за всички освен най-нискоквалифицираните длъжности бяха увеличени с почти една трета това лято заедно с приетата по-ниска ставка на ДДС.

Заплатите по области

С най-високи заплати остават работещите в столицата - средните брутни възнаграждения достигат 1855 лв. месечно. Далеч на второ място са работещите в София-област (1297 лв.) и Варна - 1259 лв. Трите области отчитат годишен ръст между 8 и 12%.

Същевременно най-силно увеличение спрямо миналата година отчитат области, които от дълго време са на дъното по отношение на средните възнаграждения. Като Видин и Благоевград, които отчитат ръст от съответно 17% и 13%. От друга страна, в Силистра заплатите, изглежда, стагнират - за година средното ниво нараства с едва 31 лв. до 953 лв. Перник също е с увеличение от едва 1% при средна заплата от 991 лв. през третото тримесечие. Трябва да се отбележи обаче, че статистиката отчита заплати по месторабота - тоест хора, които живеят в Перник, но работят в София, влизат в данните за столицата.

Работещите намаляват с 63 хил. души през септември

Към края на септември в България работят с 63 хил. души по-малко спрямо същия период на 2019 г., като така общият брой на наетите пада до 2.25 млн. Понижението идва от преработващата промишленост, където липсват 25 хил. души. Хотели и ресторанти също отчитат с 26 хил. работещи по-малко през септември тази година, а през август разликата е била още по-голяма - към 104 хил. работещи тази година при 138 през август 2019 г. Спад е видим и при числеността на персонала в търговия (-9 хил.), строителство (-5 хил.) и транспорт (-4 хил.).

Добри новини пък идват от сектора на информационните технологии, където наетите нарастват с малко над 6.4 хил. души на годишна база през септември, а в здравеопазването увеличението е с над 7.3 хил. души.