Ще растат ли заплатите

Където има увеличения, те ще са по-скромни - с между 5 и 12% в зависимост от позицията и уменията

Темата накратко
  • Корона кризата прави компаниите предпазливи при наемането на хора и бюджетирането на възнаграждения и за следващата година.
  • Има сектори, които съкращават, но и такива, които планират ръст на заплатите - индустрия, IT, аутсорсинг, фармация, електронна търговия.
  • По данни на агенциите за подбор на персонал, където има увеличения, те ще са по-скромни - с между 5 и 12% в зависимост от позицията и уменията.

За търсещите възможност да сменят работното си място и да получат по-високо възнаграждение следващата година може да се окаже истинско предизвикателство. Причината, познахте, е корона кризата. Тя кара компаниите като цяло да са предпазливи - и при наемането на нови хора, и при бюджетирането на нивата на заплатите за догодина. Накратко - една голяма част от бизнеса е превключила на режим "закопчайте коланите, вероятност за турбуленции" и масово се е съсредоточил върху това да запази дейността си и настоящите служители.

И все пак не всичко е сиво. Има индустрии, които планират, макар и по-скромен, ръст на заплащането през 2021 г. и дори да наемат хора. Според представители на компаниите за подбор на персонал, където има увеличения на заплатите, те ще са в диапазона между 5% и 12% в зависимост от сектора, позицията и квалификацията. Такива щастливи зони са експортна индустрия, IT, фармация, аутсорсинг, електронна търговия.

2020: Частният сектор изостава от обществения

След като през март бяха въведени строги мерки за ограничаване на заразата от COVID-19, икономиката за кратко изпадна в шок, от който вероятно ще започне да излиза най-рано в края на 2021 г. Голяма част от компаниите отчитат намалели приходи от продажби, проблеми с ликвидността, а някои решиха да прекъснат дейност. Логично това се отразява и на пазара на труда - в края на ноември регистрираните безработни в бюрата по труда по данни на Агенцията по заетостта са били почти 219 хил. души, което е с 29.4 хил. повече спрямо същия месец на миналата година.

Освен че освобождават работна ръка, компаниите са станали и много по-консервативни при определяне на заплатите. Това се вижда и от данните на националната статистика - до март тази година темпът на увеличение на средната работна заплата в страната е средно над 10%. Кризата рязко удря спирачка на тази тенденция, като след май средните нива на заплащане в страната продължават да растат с 9-10% на годишна база, но двигател е по-скоро общественият сектор (администрация, учители, полицаи, военни, лекари и сестри), докато частният е далеч по-предпазлив. Така през септември средната работна заплата в страната по данни на НСИ достига 1397 лв., като средното възнаграждение на заетите в частната сфера е 1373 лв., а това в обществената е със 123 лв. по-високо. Върху тези данни влияят два фактора. Първият е увеличението на минималния осигурителен праг за работещите в сферата на ресторантьорството и хотелиерството на 800 лв. (610 лв. преди това) в замяна на понижената ставка по ДДС за бранша. Вторият е решението на правителството през тази година куп администрации да получат 30% ръст на заплатите като работещи на първа линия в пандемията, допълнителни средства има и за медицинските работници, учителските заплати също растат по обещаната още в началото на мандата на това правителство схема.

В същото време в частния сектор има фирми, на които им се налага да понижават заплати. Но по наблюдения на компаниите за подбор на кадри това не е масов случай. "По-скоро някои от работодателите се ползват от мерките на правителството, бюрата по труда, неплатените отпуски и уволненията. Доста компании намалиха драстично екипите си, като някои чуждестранни компании изнасят дейностите си от България - в сектори като бързооборотни стоки, фармацевтичния бизнес, някои производства. От друга страна има известен ръст на търсене в IT и BPO (аусторсинг - бел. ред.)", казва Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта. Тя добавя, че когато компаниите назначават нови служители, се забелязва, че те предлагат по-ниски нива на възнаграждения - в IT например с 10-15% надолу в синхрон с намаляване на работното време. "Най-вероятно същото ще се случи след отварянето в най-засегнатите сектори - ресторанти, хотели, транспорт - работодателите или ще върнат хората си на същите заплати, или ще търсят нови на по-ниски нива, за да могат да компенсират загубите си", добавя Василева.

43%

от работодателите няма да поощрят служителите си в края на годината. За сравнение, през 2019 г. едва 12% от фирмите не са дали допълнителни средства на работниците си според проучване на БСК.

"Има известна тенденция за мениджърските нива при изтичане на мандати на експатриати да се търси замяна на досегашните чуждестранни с български мениджъри, които в повечето случаи струват и по-малко на работодателите. Кампаниите за подбор в по-голямата си част не са отменени, но решенията за назначаване се забавят повече отпреди и не на всяка цена се назначават нови служители", споделя своите наблюдения и Николай Николов, управляващ директор на Horizons, и добавя, че пониженията на заплатите много често се маскират като намаляване на работния ден, изчистване на неизползвани отпуски, ползване на повече неплатен отпуск. Поради липса на регламентирана гъвкава заетост част от служителите се наемат в сивата икономика или без договори.

2021: Служители на лизинг, по-високи заплати за експерти

Оптимизмът, че догодина икономиките ще се възстановят бързо, започна да се изпарява с настъпването на втората вълна на здравната криза в Европа и САЩ, както и с въвеждането на нови ограничителни мерки. За разлика от първия локдаун обаче засега пораженията върху икономиката не са толкова дълбоки. Но пък всичко това влияе на компаниите и техните сметки за заплати на персонала през 2021 г. Поне засега картината е умерено оптимистична.

"Според проучванията, които провеждаме сред компаниите в производствения сектор, работодателите са много по-предпазливи в намеренията си за увеличаване на заплатите през 2021 г. По-скоро са склонни да предложат процентно увеличение (между 10 и 15%) спрямо пазарните нива за по-нишовите позиции, които изискват определена експертиза и образование", казва Мария Стоева, мениджър "Продажби и бизнес развитие" в "ManpowerGroup България". Тя добавя, че заради трудната предсказуемост на бизнес процесите през 2020 г. компаниите масово се ориентират към новите тенденции от гледна точка на форми на заетост - лизинг на персонал, работа на проектна база, почасови/изнесени служители и т.н. "Това дава много повече гъвкавост на компаниите, без да изпадат в безкрайни процеси на наемане и освобождаване на постоянни служители. Самите служители, особено в големите градове, също често са ориентирани към тези форми на заетост. По този начин сменят работодатели със сходна дейност няколко пъти, но не остават без работа и без доходи", допълва Стоева.

Голяма част от индустрията планира увеличение на заплатите през 2021 г.



Ние лично ще увеличим заплатите през 2021 г. Реалната икономика работи - разбира се, във всеки сектор е различно, но като цяло работи добре.

Около Пловдив има предимно индустриални инвеститори, при нас няма масови съкращения, както в други сектори, проблемът с намирането на работна ръка остава.

Тази година сме увеличили персонала с над 25%, но свободната работна маса е нестабилна, постоянно преквалифицираме кадри от други индустрии. Много сервитьори търсят работа, но за нас те не са таргет.

При този недостиг на хора не може да не обърнеш внимание на работната ръка и да не предложиш адекватно заплащане. Сигурен съм, че голяма част от индустриалните предприятия ще планират увеличения на заплатите, може би не колкото предни години, но все пак увеличение ще има. При нас конкретно заплатите ще бъдат вдигнати с 5-6 до 8%. Бонуси също ще дадем за Коледа, макар и по-умерени.

Картината допълва Николай Николов от Horizons. Според него може да се очаква ръст в заплащането на медицинските специалисти, лаборанти, микробиолози, изследователи и т.н. Също така в сферите на програмирането, свързани с електронната търговия и образованието, куриерските услуги, логистиката, онлайн обслужването. "Не очакваме голям процентен скок, все пак предвид изчаквателната позиция на компаниите и по-ниската "движимост" на кадри между тях в последната година заради кризата. С по-висок процент ще са ръстовете на експертните позиции в сравнение с мениджърските, тъй като на по-ниските нива има натрупано изоставане, но и по-голямо търсене на персонал. За мениджърите там, където въобще има увеличения, те ще бъдат в рамките на 2-5%, а в експертните позиции в най-търсените сектори може да се достигне до 10-12% увеличение, най-вече при търсенето на нови назначения с дефицитни умения", допълва Николов. По думите на Красен Кръстев, управител на пловдивската машиностроителна компания "Мекалит", голяма част от индустрията също планира ръст на заплащането, защото като цяло този сектор се развива добре въпреки кризата.

Печеливш отново е и общественият сектор - въпреки кризата правителството вече заложи ново 10% увеличение на бюджетите за заплати в администрацията през 2021 г., 15-процентен ръст на възнагражденията на полицаите, продължава поетапното увеличение на учителски заплати, има предвидени средства и за медиците. Въпреки несъгласието на бизнес организациите догодина се увеличава с 6.5% и минималната работна заплата (и така става 650 лв.), което ще вдигне и разходите за труд на тези компании, които работят с нископлатен и нискоквалифициран персонал.

Кой ще наема и кой ще съкращава

Логичният въпрос е и дали през 2021 г. частният сектор ще продължи да освобождава хора, както и кои компании ще наемат. Очакванията на някои икономисти са пазарът на труда да се възстанови чак през 2022 г. Според компаниите за подбор на персонал въпреки кризата има сектори, които и сега наемат служители: "Екипите на много IT, e-commerce и фармацевтични компании растат с голяма скорост, което естествено налага и повишение на предлаганите възнаграждения. При всички случаи, познавайки демографията на страната и бизнес климата, в който търсенето на служители от най-различни сектори, категории и региони постоянно расте, забелязваме, че дори компании, засегнати от кризата, са готови да наемат нови служители, стига те да имат търсените знания, умения и квалификации", е мнението на Мария Стоева от Manpower.

"IT секторът продължава да наема програмисти, специалисти по качеството, аналитици, специалисти информационна сигурност, ръководители на екипи. Няколко големи играчи в IT/аутсорсинг индустрията влязоха у нас през 2020 като Световната банка, Commerzbank и др. и раздвижиха допълнително този пазар. В ВРО сектора се наемат HR, procurement експерти. Предстои да навлязат и други по-големи играчи в търсене на най-дефицитните специалисти на пазара на труда. Секторът на доставките и онлайн пазаруването наема активно. Като профил има голямо търсене на специалисти по подбор, основно с фокус върху IT или outsourcing сектора", казва и Николай Николов. Той допълва, че се освобождават хора в хорека сектора, търговските центрове, които не работят. Има и понижение на заплащането и съкращения на служители в центрове за споделени услуги, обслужващи клиенти на потърпевши от кризата сектори като авиоиндустрия, туризъм. "Понякога мениджмънт кадри с по-високи заплати биват заменени с по-неопитни, но "по-евтини" кадри вътре в организациите. Производствата като цяло са добре и имат дори увеличени обеми поръчки заради спрените (и подпомогнати от правителствата) производства в Европа. В момента, когато правителствената помощ в Западна Европа намалее или спре, се очаква поръчките да се върнат в нормалните обеми, а в България работата да намалее и това да доведе до съкращения", допълва Николов. Според него се забелязва и още една тенденция - миграция на фирми от UK към България заради Brexit. Така, ако трябва да се обобщи - хората със специфични умения и заетите в секторите с добавена стойност в икономиката до голяма степен ще почувстват слабо COVID кризата за сметка на заетите в сферата на услугите. Да се правят кардинални обобщения обаче е трудно, защото всяка компания преминава през COVID-19 по различен начин.

По темата работиха и Иглика Филипова и Лилия Игнатова

Предкризисните нива по региони

Всеки регион в страната има локален пазар на труда със свои специфични характеристики. И те понякога изненадват. Например наскоро публикуваните по-подробни данни на НСИ по региони показват, че заетите в сектор информационни и комуникационни технологии (ИКТ) далеч не са най-високоплатените навсякъде. Макар че средната заплата в бранша в страната през 2019 г. нараства с 11% до 3085 лв. бруто, това число идва единствено от столицата, а далеч на второ място е Пловдив със средна заплата на служител в ИКТ от 2608 лв. През 2019 г. само 11 области предлагат средни заплати в ИКТ над 1200 лв. месечно (931 лв. след данъци и осигуровки), а над 1500 лв. (1164 лв. нето) - само шест области.

Съдейки по наличните данни от националната статистика, консистентно сред най-високоплатените в различните български области са работещите в енергетиката, където средната заплата през 2019 г. достига 2043 лв. бруто. В 16 области специалист в бранша може да попадне на средна заплата над 1500 лв., като се има предвид, че пет от останалите не са публикували данни за възнагражденията в енергетиката.

За области като Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Силистра, Търговище пък сред най-високоплатените позиции са на заетите в публичната администрация и образованието. Средните заплати по региони не падат под съответно 1057 лв. и 1139 лв. през 2019 г.

От друга страна са традиционно нископлатените сектори като хотели и ресторанти. Въпреки че много региони отчитат двуцифрен ръст на средните възнаграждения за бранша през 2019 г., това се дължи до голяма степен на административното увеличение на минималната работна заплата, защото средното в сектора остава около 600 лв. в 20 области. Сходна е ситуацията и в сектор "други дейности", където попадат организации с нестопанска цел, фризьори, ремонт на електроника, химическо чистене и други, макар че и тук най-ниската средна заплата, намерена по регионите, е със 100 лв. над отчетената в хотели и ресторанти.



2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    Гарантирано само на държавната администрация ще расте предизборно!

    Нередност?
Нов коментар