Правителството раздаде 220 млн. лв. за болници, отбрана и туризъм

Минималната заплата за най-ниската академична длъжност става 1300 лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерства получиха около 220 млн. лв. за допълнителни разходи на едно от последните заседания на Министерски съвет за годината. Голяма част от средствата не са изненада - тук са например пари за модернизация на танковете Т-72, помощите за туроператори и средства за болници. Няколко министерства получават и увеличение на лимита за поемане на ангажименти за разходи с няколкостотин милиона - става дума за договори, които могат да се сключат до края на годината, но да се изплащат от следващото правителство.

Седмица по-рано управляващите разпределиха над 460 млн. лв. извънредни разходи, като най-голямата сума беше за различни проекти на общините.

Към края на ноември консолидираният бюджет на България е на минус от около 180 млн. лв. Според последната актуализация на бюджета за 2020 г. обаче той трябва да завърши годината на минус от 5.25 млрд. лв., или 4.4% от прогнозния БВП. Така управляващите, подобно на предходни години, ще имат рекордните 8.9 млрд. лв. за харчене в последния момент, от които около 4 - 4.3 млрд. лв. са фиксиран месечен разход (ако се съди по последните месеци).

Няколкостотин милиона за няколко часа

Най-голяма сума от днешното заседание на Министерски съвет отива за Министерството на здравеопазването - към 90 млн. лв. Половината от парите са предназначени за разходите, които 55 лечебни заведения (както държавни и общински, така и частни) са направили и ще направят, за да осигурят 50% от леглата си за пациенти с коронавирус през ноември и декември. Още 15 млн. лв. отиват за купуване на бързи антигенни тестове, които регионалните здравни инспекции ще разпределят по спешните центрове. С още около 35 млн. лв. държавата увеличава акционерното си участие в УМБАЛ "Света Екатерина", МБАЛ "Света Анна", столичната "Пирогов" и Александровска болница - средствата са за реновации, строително-монтажни дейности, медицинско и немедицинско оборудване.

Междувременно Министерството на отбраната получава поредна доза екстра средства по бюджета си - 50 млн. лв. за "Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски" и 3 млн. за поддръжка и ремонт на техника. Зелена светлина получи и държавната помощ за туроператори и туристически агенти, която ресорното ведомството обяви преди седмица. Общо 1600 фирми в бранша имат възможност да се възползват от помощ в размер на 4% от оборота за 2019 г. за компенсиране на загуби от отказани ваучери и удържани от доставчици на услуги суми. По данни на бранша към октомври при 320 хил. провалени пътувания около 40% от клиентите са отказали ваучери и настояват да получат парите си обратно. Общо заделената сума е 51 млн. лв.

Общините получават допълнително 16 млн. лв. за възстановяване на направени разходи, свързани с противоепидемичните мерки и действия за превенция на COVID-19, а на МВР са прехвърлени поредните 10 млн. лв. за "сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи".

Успоредно с одобрените нови разходи МС разпореди прехвърлянето на обещаните 156 млн. лв. от ОПИК за нови помощи за микро- и малки предприятия. В университетите пък вече ще има минимална заплата за най-ниската академична длъжност - 1300 лв.

Още 200 млн. лв. за следващите

На днешното заседание няколко министерства получиха и увеличение на лимита за поемане на ангажименти за разходи - договори, които могат да се сключат до края на годината, но да се изплащат от следващото правителство. Някои са за символични суми, докато други са значителни. Като например 200 млн. лв. нагоре за Министерство на отбраната, където не се уточнява кое налага новия лимит.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    орисов преди седмица се хвалеше с 1.1 милиарда подкрепа за бизнеса, ама те не били за бизнеса! Поне не всички!

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159537194396189
    Анализ на Бюрото за разследващи репортажи и данни показва, че близо 350 милиона лева от отпуснатите до момента средства отиват в държавни и общински фирми, министерства и агенции. Сумата може да достигне половин милиард лева до края на 2020.

    Нередност?
Нов коментар