🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството има още близо 9 млрд. лв. за харчене през декември

Бюджетът мина на дефицит от 183 млн. лв. в края на ноември, показват предварителните данни

Кирил Ананиев, министър на финансите
Кирил Ананиев, министър на финансите
Кирил Ананиев, министър на финансите    ©  Велко Ангелов
Кирил Ананиев, министър на финансите    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Месец преди края на годината бюджетът навлиза в отрицателна територия с превишение на разходите над приходите с около 180 млн. лв. Това обаче е скромна сума предвид плановете на правителството - според последната актуализация на финансовата рамка за 2020 г. бюджетът трябва да завърши годината на минус от 5.25 млрд. лв., или 4.4% от прогнозния БВП. Така управляващите, подобно на предходни години, ще имат рекордните 8.9 млрд. лв. за харчене в последния момент, от които около 4 - 4.3 млрд. лв. са фиксиран месечен разход (ако се съди по последните месеци).

Според предварителните данни на Министерството на финансите очакваните приходи в бюджета към края на ноември са 39.7 млрд. лв., а разходите - 39.9 млрд. лв.

Обичайният буфер

Въпреки необичайната година, изглежда, начинът на управление на държавните финанси няма да се промени и ще се запази практиката да се правят многомилиардни разходи за големи проекти през декември. Това се дължи на начина на планиране и изразходване на средствата за инвестиции. Разбивка на данните за изпълнението на държавния бюджет (не включва показателите на общините, НЗОК, ДОО, еврофондове) показва, че към октомври тази година са направен капиталови разходи за 921 млн. лв., а последната актуализация на бюджета залага те да са 3.2 млрд. лв. за 2020 г.

Според най-новия план за тазгодишния бюджет 840 млн. лв. трябва да отидат за пътища и магистрали, а още 200 млн. са заложени за неотложни ремонти по "Струма", "Хемус", "Люлин" и "Тракия". Освен това е повишен и таванът на ангажименти за нови разходи, които може да поема регионалното министерство - от 425 млн. лв. на 2 млрд. лв., половината от които вероятно са за държавната компания "Автомагистрали" за пътя Видин - Монтана (66 км).

Текущите разходи също изостават от разчетите за годината - така например има още 1 млрд. лв. за персонал, които трябва да бъдат отчетени през последните два месеца, а при социалните разходи се очакват още поне 350 млн. лв., част от които вероятно са добавките от 50 лв. месечно към пенсиите.

И все пак тази година има и една разлика - преди около месец правителството прие постановление, с което наложи на министерствата и останалите първостепенни разпоредители с бюджетни средства лимити на разходите, които могат да направят през през ноември и декември. Тези тавани трябва да са равни на средномесечните им плащания за деветмесечието, увеличени с не повече от 30%.

Повече разходи, по-малко приходи

От септември насам месечните разходи на правителството нарастват - от около 3.5 млрд. лв. средно за месеците от януари до август на 4 - 4.3 млрд. лв. към ноември. Така общата сметка на разходите в бюджета достига 39.9 млрд. лв.

Увеличението им не е изненада предвид допълнителните ангажименти, които правителството пое през последните месеци. Като например добавките към възнагражденията на тези работещи в бюджетния сектор, които са на първа линия на борбата с коронавируса. Изплащането на месечните добавки към пенсиите на пенсионерите също изисква по около 100 млн. лв. екстра пари на месец. От финансовото ведомство посочват като допълнителен непредвиден разход и плащанията по мярка 60/40, към земеделски стопани и "други разходи по одобрените мерки".

Междувременно месечната сметка за приходите е между 3.5 и 4 млрд. лв., като към ноември общата сума достига 39.7 млрд. лв., или със 146 млн. лв. под миналогодишното ниво. Според предварителните данни на финансовото ведомство помощите са с 441 млн. лв. по-високи спрямо същия период на 2019 г., а постъпленията от данъчни и неданъчни приходи са с 587 млн. по-малко.

Подробната разбивка към октомври показва изоставане спрямо 2019 г. при корпоративните данъци (със 138 млн. лв.), при постъпленията от ДДС (със 151 млн.) и при неданъчните приходи (със 165 млн.).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 1

    Много льов предизборно , много пара в свирката ! Пък протестиращите по жълтите павета да надуват колкото си искат вувузелите ...

    Нередност?
Нов коментар