🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Euler Hermes: Българската икономика губи по 100 млн. евро за всяка седмица затваряне

Изоставащите с ваксинацията държави ще платят значителна икономическа и политическа цена

Европа изостава значително с ваксинационния си план спрямо САЩ и Великобритания, а всяка седмица на извънредни мерки струва десетки милиарди на икономиката на Стария континент. Бавният темп на ваксинация води до по-малък шанс за бързо възстановяване на стопанския живот, а това в крайна сметка ще има и своята политическа цена - нарастващо обществено недоволство и все по-голям скептицизъм спрямо общия европейски проект. За това предупреждава в свой анализ застрахователят на търговски кредити Euler Hermes.

Анализаторите пресмятат, че българската икономика губи по 100 млн. евро за всяка седмица на извънредни мерки заради пандемията с COVID-19. Както и че изоставането от имунизационния план на държавите от Стария континент с пет седмици вече е нанесло вреди от близо 90 млрд. евро. А това е повече от очакваните 50 млрд. лв., които ще бъдат изплатени от Фонда за възстановяване на ЕС през 2021 г.

Цената на изоставането

Икономическите последици от забавеното връщане към нормалното изискват продължение на политиките (включително и на ЕЦБ) тип "каквото е необходимо", посочват анализаторите. Те очакват фискалната политика на европейските правителства да остане силно експанзивна и през тази година, тъй като заедно с новите вълни на епидемията се удължават мерките за запазване на доходите на домакинствата и на бизнеса. А това означава и рисково нарастване на държавните дългове, съответно и повече работа за ЕЦБ.

Продължаващата икономическа криза няма как да не повлияе и на политическата картина в Европа. Според анализаторите, ако ЕС се забави с връщането към нормалността, доверието в европейския проект ще понесе значителен негативен удар. "По-специално ние сме загрижени за риска от значително увеличаване на политическата несигурност и поляризация както на национално, така и на европейско ниво", посочват от Euler Hermes. Те допълват, че досега действащите правителства в много европейски страни са се радвали на растяща популярност заради оценката за това как са се справили с кризата с COVID-19. Ако обаче Европа се сблъска със забавено връщане към икономическата нормалност в сравнение с други икономики (като САЩ, Великобритания и Израел), доверието в националните правителства да спадне значително. Резултатът ще бъде повишена политическа несигурност както на национално, така и на европейско ниво. А някои икономики са изправени пред ключови избори през следващите 18 месеца - Германия през септември 2021 г. и Франция през април 2022 г. В България тази година предстоят два вота - за парламент, а през есента и за президент.

Може ли да се навакса

За да наваксат пропуснатото време и да успеят да постигнат набелязаната от Европейската комисия цел за

имунизиране на 70% от възрастното население до лятото на тази година, властите трябва да действат

средно шест пъти по-бързо в сравнение с досегашната ситуация, изчисляват от застрахователната компания. В противен случай, ако темповете останат непроменени, желаният имунитет може да бъде достигнат чак в края на 2022 г., се посочва в анализа на Euler Hermes. А това означава и по-бавно разхлабване на мерките и съответно възстановяване на икономическия растеж.

Според анализаторите оптимистичният сценарий е възможен при преодоляване на блокажа с производството и дистрибуцията на ваксини до края на първото тримесечие на 2021 г. Това може да стане с откриването на нови производства или одобряването на нови препарати, включително такива, които изискват поставянето на еднократна доза.

Все още няма коментари
Нов коментар