🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дефлацията намалява до 0.1% през февруари

На месечна база цените в България растат заради по-скъпи храни и горива

Горивата за автомобили поскъпват с 4.2% на месечна база, показват данните на НСИ
Горивата за автомобили поскъпват с 4.2% на месечна база, показват данните на НСИ
Горивата за автомобили поскъпват с 4.2% на месечна база, показват данните на НСИ    ©  Nadezhda Chipeva
Горивата за автомобили поскъпват с 4.2% на месечна база, показват данните на НСИ    ©  Nadezhda Chipeva
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За втори пореден месец националната статистика отчете дефлация в цените на потребителските стоки в страната. През февруари годишният темп се забавя на 0.1%, докато месец по-рано дефлацията беше 0.6%. Понижението идва от познати вече фактори - по-ниските енергийни цени и поевтиняването на горивата в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията са през следващите месеци показателят отново да премине на положителна територия и темпът на инфлация да се ускори към края на годината.

На месечна база пък цените вече растат и данните на НСИ показват инфлация от 0.6% спрямо януари.

Цените през февруари

Най-големият фактор за дефлацията на годишна база са цените на горивата, които са с 12% надолу, както и енергийните цени, където природният газ и парното са с около 13% по-евтини от отчетеното през февруари 2020 г.

Тенденцията е от началото на кризата и се дължи на срива на международните цени на петрола. Въпреки това досега статистиката отчиташе инфлация в страната. Разликата идва от храните, които са с най-голяма тежест в потребителската кошница при определянето на общия темп на увеличение. През 2020 г. цените на храните като цяло нарастваха, но темпът постепенно се забавяше. През февруари той е едва 0.2% над нивото от година по-рано.

През следващите месеци може да се очаква изменението на цените в страната отново да премине в положителна територия, тъй като приближаваме ниската база от първите месеци на пандемията и наложените ограничителни мерки. На месечна база някои цени вече растат - като тези на природния газ, които бяха повишени от КЕВР през февруари със 7.4%. Горивата за автомобили също поскъпват с 4.2%, показват данните на НСИ. Хранителните продукти пък като цяло са с 1.2% по-скъпи от нивото през януари заради зеленчуците.

Прогнозите са за ускоряване на инфлацията

Според последния Икономически преглед на централната банка инфлацията ще се ускори през първото полугодие на годината. Причината - нарастването на цените на петрола и храните на международните пазари. Базисната инфлация ще се задържи на нивата си от края на 2020 г., считат експертите на Българската народна банка (БНБ), но през втората половина от годината може да се очаква повишение на стоки и услуги с административно определяни цени (като природния газ), което ще допринесе към общия растеж на цените в страната.

В декемврийската си макроикономическа прогноза централната банка залага на ускорение на инфлацията от 0.3% в края на 2020 г. на 2% в края на тази по европейската методология. Темпът може и да е по-слаб, в случай че противоепидемичните мерки в страната и по света продължат да се удължават.

Други прогнози пък залагат на ускоряване на инфлацията още през тази година заради милиардите стимули, които излизват правителствата на развитите икономики в опит да се подпомогнат икономиките си.

Броят на безработните през 2020 г. се увеличава с над 18%

През кризисната 2020 г. броят на безработните достига 168.6 хил. души, което е ръст с 18.1% спрямо 2019 г., сочат данните на НСИ. По-голямата част от тях са хора, които са без работа по-малко от една година. Техният брой се увеличава с 30.9 хил., или с 50% на годишна база. В същото време намалява броят на продължително безработните (от една или повече години) с 5.1 хил. и достига 75.9 хил.

Според НСИ коефициентът на безработица през кризисната 2020 г. е бил 5.1%, което е ръст от 0.9 пункта. Общо заетите в икономиката през миналата година са били 3.21 млн. души, което е спад със 111 хиляди спрямо предкризисната 2019 г.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар