НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Намаляването на инфлацията е в основата на новия икономически план на Турция

Очакванията са тази година БВП да се повиши с около 5%

Ердоган управлява 18 години голямата развиваща се икономика.
Ердоган управлява 18 години голямата развиваща се икономика.
Ердоган управлява 18 години голямата развиваща се икономика.    ©  Reuters
Ердоган управлява 18 години голямата развиваща се икономика.    ©  Reuters

Турция ще насочи усилията си за намаляване на двуцифрената инфлация и затягане на държавните финанси. Това са основните моменти от очаквания пакет за икономически реформи, представен от президента Реджеп Ердоган в края на миналата седмица. Той управлява от 18 години голямата развиваща се икономика, много пъти заявяваше, че е против високите лихвени проценти, а сега обяви плановете за създаване на комисии за цените, финансовата стабилност и икономическата координация, които да отговарят за промените.

Турция беше една от малкото страни, които избегнаха спад на икономиката в годината на пандемията от коронавирус. Според официалните данни брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 5.9% през четвъртото тримесечие и с 1.8% през 2020 г. Икономистите предвиждат БВП да се повиши с около 5% тази година. Страната е важен търговски партньор на България, а възстановяването й от кризата е от полза и за българските компании.

Приоритети

Приоритет в дневния ред е битката с инфлацията. Целта е едноцифрена инфлация, обяви президентът, цитиран от Reuters. Вече се разработва система за ранно предупреждение за цените на храните.

Тъй като инфлацията се повиши над 15% и турската лира загуби половината от стойността си от 2018 г. насам, пазарите очакваха с нетърпение подробности за икономическата програма, а местната валута компенсира част от спада си, докато Ердоган представяше плана в петък. Валутната търговия започна спокойно в понеделник, като курсът на лирата е 7.56 за долар.

Проучване в петък показа, че прогнозите за инфлацията продължават да се повишават, засилвайки предвижданията за по-строга парична политика на централната банка на страната. Според анкета на Reuters централната банка ще повиши лихвения процент със 100 базисни пункта до 18% на следващото си заседание на 18 март.

Инфлацията остава двуцифрена през по-голяма част от последните четири години и нарасна повече през последните четири месеца въпреки рязкото повишаване на лихвените проценти в края на миналата година. Новият управител на централната банка Наджи Агбал провежда активна парична политика още от ноември. Оттогава ключовият лихвен процент се е повишил от 8.75 на 17% и за първи път две години е по-висок от инфлацията.

Инвестиции и износ

Ердоган, който в речта си не спомена лихвените проценти, каза също, че правителството му ще увеличи потенциалния растеж на Турция чрез производителност, движена от инвестиции, заетост и износ. Президентът също така обяви създаването на държавен гаранционен фонд, като правителството ще предложи заеми за малкия бизнес, който наеме допълнителни служители.

В пакет, който според него е изготвен в консултация с частния сектор и неправителствените организации, Ердоган заяви, че данъчната политика ще бъде опростена, като се вземат предвид проблемите, повдигнати от международните инвеститори.

Президентът обеща да подкрепи планове, които осигуряват по-силни публични финанси, предпазващи от рискове, като фискалната дисциплина е основен приоритет, отбелязва местното издание Sabah. Целта е да се ограничи дефицитът по текущата сметка, който продължава да е проблем за икономиката. През януари стойността му намаля до 1.87 млрд. долара, но очакванията бяха за 1.62 млрд.

Ердоган посочи три политики, които според него ще бъдат спазвани по въпроса - правителството ще се съсредоточи върху структурния дефицит по текущата сметка, ще насърчи малките и средните предприятия, които досега не са изнасяли зад граница, и ще подкрепи зелената трансформация в индустриалния сектор.

Освен това около 850 хил. малки търговци ще бъдат освободени от данък върху доходите. Ще бъде изготвен и план за подпомагане на банките да се справят с лоши заеми и да подобрят качеството на активите си. Страната ще работи по създаването на икономическа, технологична и правна инфраструктура за цифрова валута.

Турската инвестиционна компания Oyak отбелязва, че няма количествени изисквания в обявения план, например за инфлацията или дефицита по текущата сметка. По този начин за пазарите ще бъде трудно да измерват успеха на плана.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар