🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 5000 фирми са поискали грантове от по 50 000 лв.

Необходимите 250 млн. лв. са три пъти над бюджета по ковид мярката, който е 78 млн. лв.

Повече от 5000 малки предприятия с оборот над 500 хил. лв. са поискали да получат грантово финансиране по схемата за т.нар. "малки големи" фирми. Те могат да получат безвъзмездна субсидия от по 50 хил. лв., което означава, че ще са нужни общо над 250 млн. лв. за да бъдат удовлетворени всички заявки. В същото време бюджета по мярката е 78 млн. лв., осигурени от инициативата REACT-EU, или три пъти по-малко. Крайния срок за подаване на документи по схемата изтече на 15 март.

Огромния интерес към мярката беше очакван, но въпреки това ресорното министерство я отложи на няколко пъти. Последно - това стана в края на м.г., когато парите за нея бяха пренасочени към процедурата за осигуряване на ликвидна подкрепа за фирмите, засегнати от наложения със заповед на здравния министър локдаун. Точно затова сега е важно проектите да минат бърза оценка, за да се стигне до сключване на договори и съответно - плащане. Опитът с правителствените мерки за подкрепа обаче показва обратното - в повечето случаи парите стигат трудно и бавно до фирмите, което поставя под допълнителен риск тяхното задържане на пазара. На същото мнение са и експертите, с които фирмите често работят по подготовката на проектите си. От Българската асоциация на консултантите по европейски програми например смятат, че плащанията ще са факт най-рано през юли.

Процедурата трябва да осигури оперативен капитал за малките предприятия, които са реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г. За средствата можеха да кандидатстват само фирми, които са били регистрирани преди 1 януари 2019 г. и са извършвали стопанска дейност през 2018 г. и 2019 г. и имат минимум две приключени финансови години (2018 г. и 2019 г.).