Бизнес среда и икономически мерки в предизборната кампания

Предизборните програми са пълни с идеи за куп реформи и насърчаване на бизнеса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от темата за икономическите предизборни програми на партиите, което може да прочетете тук.

Още преди да влязат в кабинетите на властта, следващите управляващи ще трябва да са си написали домашното в две посоки - икономически мерки заради продължаващата криза заради ковид и стъпки за подобряване на средата за правене на бизнес. Тук идеите са много, като ГЕРБ залага на европейските средства за реализиране на много от тях, докато опозиционните партии са проявили повече въображение. Например при мерките на "Демократична България" фокусът е върху малкия и средния бизнес, които реално наистина имат най-голяма нужда от ликвидна подкрепа. БСП не изневерява на левите си убеждения и предлага прекратяване отдаването на концесии на плажове и обединение на туристическия бранш в една организация с подкрепата на държавата. Но пък и щедра подкрепа за стартъп екосистемата в страната.

Всички партийни документи са пълни с идеи за куп реформи - от начина, по който работи администрацията, през образованието в контекста на пазара на труда до регулациите за бизнеса и неговата модернизация. Всички програми имат и специални секции с идеи за насърчаване на инвестициите. Естествено тук опозиционните партии имат повече поле за изява, доколкото след над 10 години в управлението ГЕРБ трудно може да предложи нещо, без да падне в капана да обяснява защо досега не го е изпълнила.

Кой какво предлага

БСП

  • Промяна в Кодекса на труда с цел регламентация на т.нар. home office. Въвеждане на дигитални трудови книжки.
  • Въвеждане на стартъп виза за България. Създаване на дружество за стартъпи и иновативни компании.
  • Създаване на държавни инвестиционни гаранции - срещу риск от промени в законодателство (с изключение на еко и трудово) или решения на правителството, които могат да навредят на инвестицията.

ГЕРБ

  • Нов вид търговско дружество, което ще позволява гъвкава форма на управление, лесно придобиване, разпореждане с капитал и инвестиционни сделки за улеснение на стартъпи.
  • Ускорена и облекчена процедура по прекратяване и несъстоятелност. Тя беше поискана и от европейските ни партньори.
  • Изградена нова мрежа стратегически индустриални паркове, подкрепена с 415 млн. лева публична инвестиционна програма за капацитет и свързаност.

"Демократична България"

  • Приемане на национален спасителен план за МСП с конкретен бюджет и инструменти за възстановяване от ковид-19 - дългосрочни кредити за възстановяване с държавни гаранции без изисквания за липса на данъчни задължения, натрупани по време на кризата, и приемане на дялове от предприятия като обезпечение, подкрепени от държавни гаранции.
  • Незабавно изчистване на портфейла и капитала на ББР от всякакви несвързани с развитието на МСП активи и дейности.
  • Въвеждане на стандартна документация за свободните професии.

"Има такъв народ"

  • Картографиране на ресурсите в страната. Дефиниране на правомощия и отговорности на местната власт.
  • Внедряване на центрове за споделени услуги и постигане на икономия от мащаба.