Износът расте с 2.8% през февруари

Продажбите на български стоки в ЕС отчитат повишение за трети пореден месец

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Износът на стоки на България нараства с 2.8% на годишна база през февруари, приближавайки обем на продажбите от 5 млрд. лв., показват предварителните данни на националната статистика. Повишението идва както от ръст на експорта към държави на ЕС с 4.2%, така и повишение на продажбите в трети страни с 0.1%.

Вносът също нараства - с 2.6% до 5.4 млрд. лв., от които малко над 3.4 млрд. идват от държави - членки на ЕС. Така търговският дефицит за първите два месеца на 2021 г. достига 702 млн. лв. при 741 млн. година по-рано.

Трети страни

Износът към страни извън ЕС отчита първи ръст, макар и слаб, от февруари миналата година. Възможно е увеличението да се дължи на факта, че по това време през 2020 г. вече започна да се усеща напрежението от надвисналата криза и базата за сравнение е по-ниска. Но обемът на продажбите сега (1.67 млрд. лв. през февруари 2021 г.), изглежда, се нормализира около средните нива, отчитани за месеците в началото на годината - около 1.6 млрд. през 2019 и 2020 г. например.

През февруари най-значителен принос за растежа имат продажбите на руди, шлаки и пепели, които се повишават със 120% до 99 млн. лв. на годишна база. Тук големият двигател са медните руди и техни концентрати, показва подробната разбивка на НСИ. Плюс идва и от износа на мед и стоки от мед, който расте с 19% до 168.3 млн. лв. на годишна база през февруари, както и от продажбите на стоки като профили от желязо или нелегирани стомани, скрап и други от категорията "Чугун, желязо и стомана", които се повишават с 66% до 56.2 млн. лв.

Износът на горива все още е потиснат (128.6 млн. лв.), но ефектът върху общия износ започва да намалява, тъй като базата започва да се свива - през февруари 2020 г. продажбите на горива в трети страни вече намаляват на 176 млн. лв. при 347 месец по-рано.

Страни - членки на ЕС

Подробната разбивка на НСИ за търговията с ЕС през февруари ще бъде достъпна след месец. През януари експортът към ЕС расте с 3% на годишна база, като числата показват, че в износа на български стоки към ЕС също е видим силен положителен принос към растежа от продажбите на руди, шлаки и пепели. Но тук увеличението от 81% до 177 млн. лв. се дължи на експорта на руди на благородни метали. Износът на рафинирана, нерафинирана мед и ламарини и листове от цветния метал също допринася към общия ръст с повишение от 38% до обем на продажбите от 350 млн. лв. през януари.

Повечето сектори обаче все още са под напрежение. Износът на облекла например все още е с около 50 млн. лв. назад от обема на продажбите, които достигна през януари 2020 г. Експортът на машини расте с 4.3% на годишна база, но на електроника и електротехника намалява с 3.3%. При превозните средства и авточасти повишението също е слабо - едва 1.3% над миналогодишните стойности.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар