🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кабинетът в оставка използва резерви в бюджета, за да продължи антикризисните мерки

В сряда бяха гласувани допълнителни 240 млн. лв. за удължаване на няколко схеми за подпомагане

Много от социално-икономическите мерки, свързани с ковид, тази година се оказаха бюджетирани до април, а за удължаването им до юни правителството в оставка вече използва скрити резерви и прекроява бюджета в крачка. Така в сряда, на последното заседание на този кабинет бяха отпуснати допълнителни 240 млн. лв. за продължаване на пет мерки, сред които и схемата 60/40. На предходните заседания на Министерския съвет се реши по 50 лв. към пенсиите да има и през май, а доплащането за работещите на първа линия медици да продължи до юни. Средствата за тях - близо 200 млн. лв., са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет или от икономии по бюджетите на някои ведомства, става ясно от отговори на Министерството на финансите и от постановленията на Министерския съвет.

При изслушването в парламента преди десетина дни финансовият министър в оставка Кирил Ананиев заяви, че ресурсите за противоепидемичните мерки са предвидени до средата на годината. От думите му стана ясно още, че ако следващото правителство иска да ги удължи, ще трябва да ревизира бюджета. В същото време и в момента публичните финанси са планирани с 4.9 млрд. лв. дефицит. Към април те излязоха на плюс от 115 млн. лв., но това е месец с традиционно по-високи постъпления, а и тогава беше направено еднократното плащане от 660 млн. лв. за концесията на летще София.

На този фон част от партиите в парламента настояват добавките към пенсиите да продължат да се изплащат до края на годината (Изправи се! Мутри вън!), за което ще са нужни над 700 млн. лв., както и за актуализация от средата на годината на всички пенсии, отпуснати до 2017 г. (БСП), за което ще трябват поне 1.1 млрд. лв.

Кои мерки се удължават

На заседанието си в сряда Министерският съвет гласува допълнителни 240 млн. лв. за удължаване на някои мерки. От тях 117 млн. лв. са за схемата 60/40, за която тази година бяха предвидени в бюджета 300 млн лв. По данни на управляващите от стартирането на мярката през миналата година досега по нея са изплатени 1.16 млрд. лв.

Останалите 120 млн. лв. са за осигуряване на плащанията до юни на останалите четири мерки:

- 25 млн. лв. са за "Запази ме" за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход. - 50 млн. лв. се насочват към "Заетост за теб", по която държавата покрива за 6 месеца минимална заплата на новозначени безработни. - 23 млн. лв. за осигуряване на детегледачи по програмата "Родители в заетост". За нея в бюджета за тази година бяха предвидени 73 млн. лв., които вече са изразходвани.
- 22 млн. лв. за подпомагане с по 290 лв. на работно място в сектори "Хотелиерство и ресторантьорство",

"Туризъм" и "Транспорт".

Добавките към пенсиите - до май

За добавките към пенсиите в размер на 50 лв. са нужни по 104 млн. лв. на месец, като те са бюджетирани до март. Правителството на два пъти гласува допълнителни трансфери и така удължи изплащането на парите до май. От последното постановление на Министерския съвет става ясно, че последните 104 млн. лв. са за сметка на спестявания от бюджета на Министерството на финансите - 22 млн. лв., а останалата сума - за сметка на преструктуриране на разходите в цетралния бюджет. Ако изплащането на добавките трябва да се удължи до края на годината, ще са нужни около 730 млн. лв., които не са предвидени в бюджета и за които ще е нужна неговата актуализация.

На заседанието си преди седмица равителството отпусна и 83 млн. лв. за допълнителното възнаграждение от 1000 лв. за аботещите на първа линия за месеците май и юни.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар