🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Концесията за софийското летище извади бюджета на малък излишък към април

Но разходите продължават да са с голям ръст тази пролет

Ведомството на министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев заложи дефицит от 4.9 млрд. лв. за края на годината в закона за бюджет 2021
Ведомството на министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев заложи дефицит от 4.9 млрд. лв. за края на годината в закона за бюджет 2021
Ведомството на министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев заложи дефицит от 4.9 млрд. лв. за края на годината в закона за бюджет 2021    ©  Юлия Лазарова
Ведомството на министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев заложи дефицит от 4.9 млрд. лв. за края на годината в закона за бюджет 2021    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетът се връща на излишък в края на април след изплащането на еднократната вноска от 660 млн. лв. за концесията на летище София. Плюсът е малък - 115 млн. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите. За справка - преди месец държавните финанси бяха на минус от над половин милиард. Така точно таксата за летището временно вади бюджета от минуса.

Април традиционно е силен откъм данъчни постъпления заради изтичащи срокове за внасяне на някои данъци. Така общите постъпления към края на четвъртия месец на годината са близо 16.7 млрд. лв., или с 2 млрд. лв. (почти 14%) над приходите и помощите за същия период на 2020 г.

Разходите са малко над 16.5 млрд. лв., което е с 3.55 млрд. (или 27%) над отчетеното през периода януари - април 2020 г., показват сметките на финансовото ведомство. В законопроекта на бюджет 2021 е заложен дефицит от 4.9 млрд. лв. в края на годината. Този разчет обаче е правен при допускане, че няма нова пандемична вълна и не се налага продължаване на антикризисните мерки, които по думите на финансовия министър Кирил Ананиев са разчетени до средата на годината. Така въпреки по-добрите данни към април въпросът дали на новото редовно избрано правителство няма да му се наложи да прави спешна ревизия на държавните финанси си стои.

"Ако има една или две нови вълни, няма как така структурираният бюджет да издържи, защото това означава, че ще има по-големи разходи и по-малки приходи заради затворените бизнеси. Но ако няма следваща вълна, е възможно с разумно управление на бюджета, както е заложен в сегашната рамка, да се изкара до края на годината", обясни председателят на парламентарната бюджетна комисия Георги Ганев пред БНТ. Той уточни обаче, че това е възможно, ако се спре изплащането на 50-те лева добавка към пенсиите, както е и заложено в Закона за държавния бюджет за тази година.

Дисекция на първото тримесечие

Окончателните изчисления на ведомството показват, че минусът в бюджета към края на първото тримесечие е 619 млн. лв., или 0.5% от прогнозния БВП за годината. За този период има и по-подробна разбивка на приходите и разходите. Тя показва, че към края на март постъпленията достигат 11.3 млрд. лв., което е с 371 млн. лв. над сумата година по-рано. Увеличението идва както от данъчните, така и от неданъчните приходи, докато помощите намаляват.

Постъпленията от преки данъци намаляват с 4% на 1.26 млрд. лв., основно заради корпоративните данъци (спад от 53% на 161 млн. лв.). Трябва да се има предвид обаче, че срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък беше променен на 30 юни заради пандемията. Минусът при преките данъци се компенсира от 7% ръст на социални и здравноосигурителни вноски (до 2.83 млрд. лв.), увеличение отбелязват и постъпленията от подоходен данък (с 12% на 1.1 млрд. лв.), и от ДДС (с 6% на 3.1 млрд. лв.). Неданъчните приходи се повишават с около 250 млн. лв. до 1.8 млрд. към края на март 2021 г.

Междувременно разходите приближават 12 млрд. лв., или с 2.4 млрд. лв. над нивото от година по-рано. Увеличението до някаква степен се дължи на по-ниската база през първото тримесечие на 2020 г., когато разходите, свързани с пандемията, са минимални, а сега са значителни, отбелязват от финансовото ведомство.

Друга разлика е при политиката по доходите и социалните разходи - като увеличението на заплатите в бюджетната сфера, което води до средно 16% по-високи разходи за персонал към март (1.6 млрд. лв.). Значителен разход от тази година е и увеличението на минималната пенсия заедно с базисния ефект от миналогодишната индексация на пенсиите и месечните добавки от 50 лв. В комбинация с по-високите здравни плащания заради пандемията трансферите към социалноосигурителните фондове нарастват с 69% на годишна база до 2.4 млрд. лв. към края на март.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 2

    Летище София беше поето от изцяло нов меринджейски екип миналата седмица, и очаквахме поне от Капитал нещо по тази тема, но вместо това вече две седмици правите radio silence в този ресор.

    Нередност?
Нов коментар