🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ананиев: Може да се наложи актуализация на бюджета само ако пандемията се усложни

Средствата за антиковид мерки са разчетени до средата на годината, стана ясно от думите на финансовия министър в оставка

Кирил Ананиев    ©  Юлия Лазарова

При усложняване на обстановката около епидемията ще са нужни нови мерки, допълнителни разходи, дълг и актуализация на бюджета. Причината е, че средствата за антиковид мерки (от 60/40 до доплащанията за медиците на първа линия) са разчетени до средата на годината. Това стана ясно от думите на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев, който днес беше изслушан от парламента във връзка със състоянието на публичните финанси. Според него това била договорена практика между финансовите министри на европейско ниво.

Ананиев заяви, че предварителните данни за изпълнението на бюджета показват, че през април бюджетното салдо вероятно ще е близко до балансирано. През първите три месеца на годината то излезе на текущ минус от над 656 млн. лв. Бюджет 2021 е планиран на 4.9 млрд. лв. дефицит в края на годината.

На питане на председателя на бюджетната комисия Георги Ганев министърът в оставка заяви и че няма проблем статистиката за аналитичната отчетност на средствата във фискалния резерв (заради която през последните седмици се водят спорове) да стане публична.

Има ли резерв в бюджета

"Според мен на базата на днешните изчисления и анализи дефицитът (към април - бел. ред.) може да се движи от минус 100 млн. лв., като дефицит, до плюс 100 милиона излишък", каза Ананиев. Той увери, че социалните плащания до края на годината са гарантирани, а допълнителните средства, които правителството е отпуснало с постановления през първите три месеца на годината възлизат на 260 млн. лв.

Това, което не беше известно досега обаче е, че разходите, свързани с пандемията, са бюджетирани до юни. И че ако следващо правителство иска да продължи някоя от мерките или плащанията, ще е нужна актуализация на бюджета.

"Всички държави-членки очакваха пандемията да се овладее до първото полугодие с напредване на ваксинациите", заяви Ананиев и допълни, че по тази причина са се договорили с останалите финансови министри да заложат разходи за противоепидемични мерки до средата на годината.

"На този етап, при това състояние на бюджета и на фискалния резерв не се налага актуализация на бюджета. Може да се наложи само при влошаване на противопепидемичната обстановка. Но аз лично съм убеден, че такава актуализация трябва да бъде направена от новото правителство", допълни Ананиев. По думите му разходите за ковид мерки през първите три месеца на годината възлизат на 1.345 млн. лв. Т.е. грубо за продължаване на сега действащите мерки през втората половина на 2021 г. може да се предположи, че ще са нужни около 2.7 млрд. лв.

В същото време в парламента вече са внесени куп предложения за увеличаване на пенсии, на социални плащания, за нови антиковид мерки. Според Ананиев ако бъдат гласувани всички те, ще са нужни около 13 млрд. лв. за допълнителни разходи, което означава допълнителен дефицит от 10% и дълг над вече планирания. В бюджета е заложен 4.5 млрд. лв. таван на новите заеми, които държавата може да поеме през 2021 г., като досега са пласирани ДЦК 0.8 млрд. лв. Това означава, че без нова санкция на парламента редовно или служебно правителство би могло да изтегли още 3.7 млрд, лв. дълг.

Какво се случва с фискалния резерв и с дълга

Ананиев потвърди, че извън т. нар. Сребърен фонд, който е около 3.3. млрд. лв. и който е в отделна сметка, всички останали средства във фискалния резерв могат да се ползват за текущи плащания (за подробно разяснение как се отчита и как работи системата - вижте този текст).

"Другите средства служат за ликвидност и това не означава, че се отнемат пари от тези фондове. Води се аналитична отчетност. Но те се ползват като ликвиден ресурс за временни плащания", заяви финансовият министър в оставка. Според него би било лоша практика те да стоят на депозит в БНБ при отрицателна лихва, а при наличието им да се тегли заем, по който пък да има плащания.

Към днешна дата средствата във фискалния резерв са 8.5 млрд. лв. като 500 млн. лв. От тях са в търговските банки, останалата част е в БНБ. В сметката влизат и 660 млн. лв. по първоначалното плащане за концесията на летище "София".

"В момента във фискалния резерв има достатъчен ресурс за текущи разходи, които имаме да извършваме през пролетно-летните месеци", заяви Ананиев. А на въпрос от "Демократична България" защо правителството не е изтеглило емисионният календар, а е набрало само 800 млн. лв. при нужни и планирани 4.5 млрд. лв. Ананиев заяви, че не им се е искало в края на мандата на това правителство да емитират дълг. "Преценихме, че това е по-добре да го направи новото правителство на база своята програма и приоритети", заяви той.

Георги Ганев, който беше избран за председател на бюджетната комисия в парламента, обобщи изводите от изслушването на Ананиев така:

  • На база данните към момента има основания да се мисли, че бюджетната рамка тази година може да се изпълни без да се налага нейната ревизия
  • Със сигурност тази година ще трябва да се емитира дълг на международните пазари и въпросът не трябва да се политизира
  • Има проблем със структурирането на начина, по който е дадено правото на изпълнителната власт да харчи парите на българските граждани и има нужда от по-голям парламентарен контрол на разходите.