🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БНБ повиши прогнозата си за икономиката и инфлацията през тази година

Според анализаторите на банката БВП ще се завърне към нивата си от преди пандемията през 2022 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-висок от първоначално очаквания ръст на икономиката през тази година, но и ускоряване на инфлацията. Това се чете в обновената прогноза на БНБ, публикувана в петък. Темпът на растеж на БВП се очаква да се ускори до 4.1% през 2021 г. (увеличение с 0.3 пр. пункта) и 4.6% през 2022 г. заради по-добро от очакваното представяне на икономиката през първата половина от годината. Това е в унисон с прогнозите на други международни институции, като например Европейската комисия, която преди месец също подобри прогнозата си както за ЕС, така и в частност за България. Въпреки това БНБ очаква БВП на страната да се възстанови до предкризисните си нива чак през 2022 г., докато някои анализи (като например този на Уникредит Булбанк) залагат това да се случи още в края на тази година.

Централната банка ревизира нагоре и нагласите си за инфлацията в страната през тази година - от 3% в доклада от март на 3.5% сега.

Новата прогноза на БНБ се основава на допускането, че темпът на ваксинация ще се ускори и през есента няма да се налага ново затягане на ограниченията. Този оптимизъм обаче не се споделя от други институции като Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, които прогнозират нова вълна на коронавируса до края на годината и планират политиките си спрямо тези очаквания.

Двигателите на растежа - износ и потребление

Според прогнозата на БНБ растежът на БВП ще се дължи на ръст на вътрешното потребление и износа. През 2021 г. потреблението на домакинствата се очаква да нарасне с 3.6%, а правителственото - с 5.6%. Централната банка очаква както износът, така и вносът да нарастват, но приносът на нетния експорт към растежа на БВП да мине в положителна територия. Инвестициите обаче ще се възстановяват по-бавно, като очакванията за тази година са те да нараснат с 1%.

Ускорението на растежа през 2022 г. отново ще се дължи на по-голямо нарастване на вътрешното търсене и нетния износ, но и на повече инвестиции. Като съществен тласък на икономическия растеж, в частност на инвестициите през 2022 г., БНБ посочва очакваните средства от Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 12.6 млрд. лв., които България трябва да получи от ЕС. За сметка на това двигател при потреблението ще е частният сектор като БНБ залага през следващата година постепенно да започнат да отпадат повечето от икономическите антикризисни мерки, като това ще доведе и до спад на правителственото потребление от 0.9%.

Инфлацията - нагоре, пазарът на труда - по-бавно възстановяване

Централната банка ревизира нагоре и до 3.5% и прогнозата си за инфлацията (измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени). Това се дължи основно на поскъпване на петрола и храните на международните пазари, което ще се пренесе върху цените и на някои услуги. Предпоставка за повишената инфлация ще бъде и очакваното ускорение на вътрешното търсене при допълнително премахване на ограниченията през годината. През 2022 г. БНБ очаква забавяне на инфлацията до 0.8%. Причината - намаляване на цените на петрола и храните на международните пазари.

Според оценката на БНБ безработицата тази година бележи лек ръст - от 5.2% на 5.3%, след което плавно се понижава през следващите две години. Централната банка очаква среден ръст на заплатите със 7.3% през 2021 г. и 6% през 2022 г., за който ще допринесат както частният, така и държавният сектор. И за двата периода средното увеличение на заплатите се очаква да бъде по-високо от това на ценовото равнище, т.е. то ще компенсира инфлацията.

Рисковете

Един от рисковете в прогнозата на централната банка е развитието на пандемията, включително евентуалното налагане на нови ограничителни мерки в страната или по света и появата на нови варианти на вируса. Другият е политическата ситуация в страната - ако неяснотите около новото правителство продължат, това би могло да повлияе негативно на инвестиционни решения. По-слаб ръст е възможен и при евентуално забавяне или изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Все още няма коментари
Нов коментар