🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел също повиши прогнозата си за растежа на българската икономика до 4.6%

Положителната ревизия отразява по-добро от очакваното възстановяване през първите месеци на годината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия е поредната голяма институция през последните две седмици, която подобрява макроикономическите си очаквания за България и региона. В лятната си прогноза Брюксел залага на ръст на местния БВП от 4.6% през 2021, което е с 1.1 процентни пункта над темпа, заложен в пролетния доклад от месец май. За 2022 г. се очаква леко забавяне - до 4.1%, което е с 0.6 пункта под нагласите преди два месеца. Подобрението се дължи на по-добро от очакваното възстановяване на българската икономика през първото тримесечие на тази година.

Темпът е малко под очаквания средно за ЕС и еврозоната - съответно 4.8% през 2021 г. и 4.5% през 2022 г.

Растежът се ускорява

През първото тримесечие българската икономика нарасна с 2.5% спрямо последните месеци на 2020 г. През април и май пък потребителското доверие превиши предкризисните нива, а това е добър знак за продължаващ ръст на вътрешното търсене тази година, считат от Брюксел. "През 2022 г. се очаква потреблението на домакинствата да продължи да се увеличава успоредно с подобряващото се положение на пазара на труда", пишат в доклада си експертите на ЕК.

Външното търсене също се възстановява бързо, което е стимул за местния износ на стоки и услуги, а през 2022 г. се очаква ръст на инвестициите покрай старта на програми от Плана за възстановяване и развитие.

Риск за сметките на ЕК представлява слабият темп на ваксинация у нас, заради който е възможно страната отново да мине през форми на локдаун, предупреждават от Брюксел.

В прогнозата си експертите залагат и на инфлация от средно 1.9% през 2021 г., което би било ускорение спрямо отчетения темп от 1.2% през 2020 г. и идва от по-високите цени на енергия и горива. През 2022 г. се очаква инфлацията да достигне 2.5% заради ръст на търсенето в страната и чужбина.

"Инфлацията може да се окаже по-висока от тази в прогнозата, ако ограниченията в предлагането са по-устойчиви и ценовият натиск се прехвърли върху потребителските цени по-силно", посочват от ЕК за инфлационна си прогноза в ЕС.

Виенският институт wiiw: Икономическите перспективи се подобряват

Виенският институт за международни икономически изследвания wiiw също подобрява прогнозата си за българската икономика тази година, макар и по-умерено от ЕК - от 2.5% през пролетта на 3% сега. За следващите две години икономистите залагат на ускорение - до 3.5% през 2022 и 3.8% през 2023 г. Факторите и тук са бързото възстановяване на местната и европейската икономика през първите месеци на годината, а и последните бизнес проучвания показват продължаващо подобрение на нагласите на фирми и домакинства. Производството и износът също отчитат силен ръст през април, а допълнителен стимул ще дойде от възстановяването на ключови пазари в ЕС като Германия, Италия, Румъния и други.

"Остават обаче несигурности по отношение на туристическата индустрия, тъй като не се очаква чуждестранните посетители да се завърнат в голям брой. Друг отрицателен фактор е закъснението, което вече е имало при достъпа до средства от Механизма за възстановяване на ЕС", пишат от wiiw.
Все още няма коментари
Нов коментар