S&P потвърди кредитния рейтинг на България на BBB със стабилна перспектива

Международната агенция залага на икономически ръст от 2.9% тази година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Standard & Poor's запазва кредитния рейтинг на България на ниво BBB със стабилната перспектива. Според експертите на международната рейтингова агенция местната икономика ще започне да се възстановява тази година, достигайки ръст от 2.9%, но слабият темп на ваксинация на населението към момента оставя вратичка за нова вълна на новозаразени. "Въпреки че нивата на ваксинация може да се повишат през следващите месеци, забавянето означава, че периодът и силата на икономическото възстановяване не са толкова ясно видими, особено в туристическия сектор", пишат от S&P.

Икономическите нагласи

Икономиката на България мина относително леко през кризата заради устойчивото вътрешно търсене, пишат от S&P. Анализаторите на агенцията, подобно на други международни институции, очакват българската икономика да се върне към растеж през тази година с темп от около 3%. Един фактор за относително слабото повишение е туризмът - според S&P тази година секторът ще се възстанови до около 70% от предкризисните си нива.

По-силно възстановяване експертите очакват през 2022 г., когато икономическият ръст достига 4.3% според сметките на агенцията. Това се дължи до голяма степен на очакваните значителни постъпления от европейски фондове. "Понастоящем смятаме, че България може да отговаря на условията за безвъзмездни средства от ЕС на обща стойност от 30-35 млрд. евро до 2027 г., като потенциалното усвояване на тези средства може да продължи до 2030", пишат от S&P.

В средносрочен план едно от ключовите предизвикателства пред страната остават демографията и намаляващият брой работещи. "На този етап не смятаме, че завръщането на българските работници след пандемията може да промени тази тенденция значително", пишат от агенцията. За да бъде адресирано това предизвикателство ще бъдат нужни структурните реформи, като от S&P дават примери с мерки, насочени към несъответствия между уменията, подобряване на бизнес средата, стимулиране на растежа на доходите.

Какво може да промени рейтинга

Рейтингът на България влиза в графата "инвестиционен", но само една степен я дели от долната граница, което се приема за по-нисък среден клас, известен като "боклук" (junk). Един от факторите, които потискат оценката на страната, е слабият темп на растеж на БВП на човек от населението. Според Евростат българският БВП на човек е на 53% от средноевропейското ниво при изравняване на цените през 2019 г., което е повишение от едва 9 пункта спрямо 2010 г. и така страната остава на опашката на ЕС. Друг фактор, който от S&P отбелязват, са продължаващите "структурни институционални пречки", като за местните институции посочват също, че прозрачността и отчетността понякога са възпрепятствани.

От доклада става ясно, че агенцията би повишила кредитния рейтинг на България, ако държавата успее по-бързо да възстанови балансираното си бюджетно салдо. Според средносрочната бюджетна прогноза на българското правителство бюджетното салдо ще е на минус поне до 2023 г. (с 2% от БВП). Ако възстановяването на баланса между приходи и разходи се забави, това би означавало повишение на задлъжнялостта през следващите години - фактор, който може да доведе до понижение на рейтинга на страната. От S&P предупреждават още, че появата на дисбаланси във финансовия сектор също биха довели до понижение, но считат това за малко вероятно да се случи. В дългосрочен план в плюс на кредитния рейтинг е и процесът на влизане в еврозоната.

От въвеждането на валутния борд в края на 90-те години до днес България никога не е имала по-висок рейтинг от ВВВ+, който е една степен над сегашната оценка. Страната никога не е влизала в А групата на рейтингите, които се считат за високо и много високо инвестиционно ниво.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 1

    Улични гурмани?
    Хм....

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4
    • + 1

    Аз нещо се обърках - нали правителството на ГЕРБ беше корумпирано? Как така всички световни агенции у нас вдигат рейтингите на тази държава. Имам познати в Италия и Испания, следят икономическите показатели и казват - ние се молим за такова "корумпирано" правителство като вашето!

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    В стила на герберските опорки, бих казал че S&P явно не отчитат военната хунта, проклремълския пълзящ преврат и разграждането на държавните институции.

    Нали тези рейтинги бяха изчерпателен показател за управлението на държавата? Неслучайно тролчо довтаса начаса - damage control.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    И нещо друго, понеже се споменава:

    Вече подминаваме редица балкански държави по средна заплата. Били сме зад тях в продължение на десетилетия. На световно ниво също не седим толкова лошо по доходи. Време е да се задейства трудова миграция. Преди сме внасяли трудова сила от Виетнам и други държави. Защо да не подновим тези стари връзки?

    Населението на България има много силна нужда от някакъв механичен прираст. Време е нещо да се направи.

    Нередност?
Нов коментар