🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията достигна нов връх от 4.8% през септември

Очакванията са поскъпването да достигне своя пик през зимните месеци

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За седми пореден месец потребителските цени в страната продължават да растат, като през септември са 4.8% нагоре спрямо миналата година, показват данните на националната статистика. Толкова високо ниво на инфлацията на годишна база за последно е отчетено през септември 2012 г. Поскъпването обхваща повечето основни стоки и услуги или около 94% от потребителската кошница. Най-големите двигатели са храните, битовите сметки и транспортът.

Поскъпването само през септември възлиза на 0.4% спрямо август. Най-голям на месечна база е ръстът на цените в сферата на образованието - 3.7% нагоре. Тази категория обаче съставлява средно едва около половин процент от бюджета на потребителите. Хранителните продукти са поскъпнали с 1.2% в рамките на месец, с толкова са нараснали и цените на жилищата и комуналните услуги. Двете групи заедно представляват около половината от разходите на домакинствата според методологията на НСИ.

Очаква се растящите цени на горивата и електроенергията да продължат да се предават към крайните потребители през зимните месеци. Част от поскъпването, което отчита статистиката, е "внесено" отвън, доколкото подобни тенденции се наблюдават и в САЩ и цяла Европа. В световен план освен от растящите цени на суровините, инфлацията е подхранвана и от паричните стимули на централните банки и правителствата по време на пандемията, както и от започналото възстановяване на икономиките.

Горивата и олиото поскъпват най-много

На годишна база най-значително е увеличението на цените при транспорта - 16.1%, като горивата за автомобилите, които съставляват над 50% от тази група, са с 28.5% по-скъпи. Следват развлеченията и културата, където цените са нараснали с 9.8%. С 5.9% нагоре са още жилищата и комуналните услуги. Тук влиза газта, чиято цена е скочила с цели 68% от миналия септември. С над 5% са поскъпнали стоките и услугите в сферата на образованието. Цените в ресторантите и хотелите са с 3.8% нагоре спрямо миналата година, но остават на същото ниво в сравнение с август.

Инфлацията при хранителните продукти, които са най-същественият дял от разходите на домакинствата, възлиза на 4.4% на годишна база. За година хлябът е поскъпнал със 7.1%, а цените в групата на органичните мазнини като масло и олио са с 25.2% нагоре.

Единствено телекомуникационните услуги и мобилните апарати отчитат понижение - 4.3% надолу от септември 2020 г.

Цените растат навсякъде

Тенденцията на ръст на цените е глобална и обхваща голяма част от развития свят. През септември в САЩ беше измерена инфлация от 5.4%, а в Еврозоната - 3.4%. Най-значително сред европейските страни, за които вече са налични данни, е поскъпването в Естония и Литва - над 6%. Тези числа са по методологията на ЕС, която използва ХИПЦ (хармонизиран индекс на потребителските цени). Сравнимият индикатор за България показва инфлация от 4% през септември.

На 11 ноември (четвъртък) ще се проведе годишната конференция Ecommerce and Retail Summit, която традиционно се организира от "Капитал". В рамките на събитието български и международни специалисти от сектора на онлайн търговията и ритейла ще представят тенденции в индустрията и успешни практики от региона. Сред темите на конференцията ще бъдат още бъдещето на шопинга, промените в поведението на потребителите, дигиталната трансформация и успешните маркетингови решения. Ecommerce and Retail Summit ще се проведе в хибриден формат. Повече за програмата може да видите тук, а билети за събитието да закупите от тук.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    julesta avatar :-|
    julesta

    radef e aut

    Нередност?
Нов коментар