Синдикати и работодатели дадоха зелена светлина за промяна в бюджета

В проекта е заложено средно увеличение на пенсиите от 12.5%, повече пари за бизнес мерки и здраве при нова вълна от заразени

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложената от служебния кабинет актуализация на Бюджет 2021 получи зелена светлина от синдикати и работодатели на извънредното заседание на Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в понеделник. Социалните партньори се обединиха около сметките на Министерството на финансите и Министерството на труда за средно увеличение на пенсиите с 12.5% от 1 октомври, повече разходи за подкрепа на бизнеса и за здравеопазване при нова ковид вълна. Те ще бъдат финансирани от очаквано превишение на очакваните приходи, което пък трябва да доведе и до малко по-нисък бюджетен дефицит в края на годината.

Предложенията на служебния кабинет се базират на сценарий за нова тежка вълна от новозаразени през есента и зимата. Тоест извън пенсиите, средствата до голяма степен са резерв, който да може да се използва от новото правителство в случай, че има нужда.

Текстовете на този етап обаче са само предложения. Крайното решение ще е на парламента, където вече има внесени законопроекти (на БСП и на партията на Мая Манолова) за друг вид увеличение на пенсиите, което изисква и повече средства.

Синдикати и работодатели - с принципно съгласие

И синдикати, и работодатели заявиха, че очакват план за актуализация още от пролетта, когато стана ясно, че средствата в подкрепа на бизнеса и хората не са бюджетирани за цялата година, а плащанията продължиха.

Социалните партньори се обединиха около няколко от точките. Първо - увеличението на разходите няма да е за сметка на по-голям дефицит. По сметките на финансовото ведомство в бюджета могат да постъпят с 2.1 млрд. лв. повече от планираните приходи до края на годината. От тях, 1.8 млрд. лв. са разписани като повече разходи, което означава и че касовият дефицит ще се свие с около 280 млн. лв. до 4.6 млрд. лв. На второ място е увеличението на пенсиите, което всички одобряват по принцип. То ще стане през по-висок коефициент за стаж, който се вдига от 1.2 на 1.35 и ще важи и за бъдещите пенсионери.

Като допълнителни точки от синдикатите посочиха нуждата от подпомагане на публичния транспорт, който по думите им е пострадал тежко в кризата. Според Пламен Димитров от КНСБ е нужна подкрепа в размер на 50 млн. лв. Това по-скоро обаче би следвало да се отнесе към Министерството на икономиката, които могат да разпишат по какъв точно начин да бъдат използвани предвидените средства в помощ на бизнеса, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев по време на заседанието.

В своето предложение за актуализация Министерството на финансите ревизира нагоре и очакванията си за икономически растеж (3.5%) и инфлация (2% средногодишно) за тази година. Социалните партньори коментираха, че заложеният ръст изглежда консервативен на фона на очакванията на централната банка (4.1%). Асен Василев обаче посочи, че прогнозата е при сценарий на тежка криза през есента и зимата. Ако този сценарий не се реализира, растежът може да е с 0.5 процентни пункта по-висок.

Какви са параметрите

Най-едрият нов разход в държавния бюджет е за социални плащания (575 млн. лв.), като фокус е увеличението на пенсиите, което представлява 353 млн. лв. от сумата. Идеята е от 1 октомври коефициентът за стаж във формулата за изчисление на пенсията да бъде повишен от 1.2 на 1.35, което ще увеличи пенсиите със средно 12.5%. Социалната пенсия се повишава от 158 на 170 лв., максималната - от 1440 на 1500 лв. Минималната пенсия пък се увеличава на 340 лв. Това оставя много пенсионери - над 430 хил., под линията на бедност от 369 лв. тази година. Затова и служебният кабинет предлага да бъде въведено социално доплащане за пенсионери, чиито пенсии за стаж и възраст са под 369 лв. и които нямат други източници на доходи.

Максималният осигурителен доход няма да бъде променян на този етап. Според Асен Василев промени по този показател (и по максималната пенсия) трябва да започнат да се правят според конкретен механизъм - например успоредно с увеличението на средните заплати.

Работният сценарий на финансовото и здравното министерство е за повторение на ситуацията от ноември и декември миналата година. Затова в ревизията на държавните сметки са заложени 430 млн. лв. допълнително помощи за бизнеса. В плана влизат и 335 млн. лв. повече разходи за здравеопазване.

Спор за бюджета на здравната каса

Финансовият министър Асен Василев не приема предложения от управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев проектобюджет на здравния фонд, стана ясно на тристранка.

В този бюджет липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини и освен това допълнителните 3 млн. лв., които са за допълнителна администрация, според нас не трябва да бъдат включени в бюджета по две причини - първо, това не е ново изискване, което се е появило от небето, а е трябвало да бъде предвидено в оригиналния бюджет на касата, и второ, тази дейност на-вероятно ще отпадне от здравноосигурителната каса и ще остане там, където си администрира в момента - с бюджета за догодина", посочи финансовият министър.

От думите му стана ясно, че бюджетът на касата ще бъде обсъден само ако бъдат направени тези две корекции. В понеделник следобед ще има заседание на НЗОК, на което се очаква да ще бъде обсъден и този въпрос.
Все още няма коментари
Нов коментар