🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията достигна 12-годишен връх от 6% през октомври

Цените на хранителните продукти, битовите сметки и транспорта продължават да растат най-много на годишна база

От хранителните продукти най-много растат цените на маслата и мазнините от естествен произход - с 23% на годишна база, а хлябът е поскъпнал с близо 10%
От хранителните продукти най-много растат цените на маслата и мазнините от естествен произход - с 23% на годишна база, а хлябът е поскъпнал с близо 10%
От хранителните продукти най-много растат цените на маслата и мазнините от естествен произход - с 23% на годишна база, а хлябът е поскъпнал с близо 10%    ©  Юлия Лазарова
От хранителните продукти най-много растат цените на маслата и мазнините от естествен произход - с 23% на годишна база, а хлябът е поскъпнал с близо 10%    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Очаквано, инфлацията в страната продължава да расте и през октомври достига 6% на годишна база, което е най-високата стойност от 2009 г. насам, показват данните на НСИ. Поскъпване се отчита както при стоките, така и при услугите, а най-големи двигатели на инфлацията са хранителните продукти, битовите сметки и транспортът.

Спрямо септември потребителските цени са се повишили с 1.8%, което е най-големият месечен ръст от август 2007 г. Ускоряването на инфлацията до голяма степен беше очаквано поради по-високите цени на суровините и електроенергията, които се предават към крайните продукти и услуги, както и поради затруднения с производството и доставките, оставящи в много случаи предлагането по-ниско от търсенето. И това е тенденция, която се наблюдава във всички развити икономики в момента.

Миналата седмица Европейската комисия ревизира нагоре очакванията си за инфлацията в България, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), от 1.6% на 2.4% за 2021 г. и от 2% на 2.9% за 2022 г. ЕК очаква временните фактори, които тласкат цените нагоре, да отшумят и през 2023 г. инфлацията да спадне до 1.8%.

За година най-много са поскъпнали транспортът и комуналните услуги

Най-значително на годишна база е поскъпването при транспорта - 19.7%, като това може да се обясни с повишаването на цените на горивата за автомобилите, които според статистиката са 34% нагоре. Следват комуналните услуги с ръст 9%. Голяма част от увеличението тук се дължи на газта, която според данните за година е станала почти два пъти по-скъпа. С близо 7% нагоре са цените в сферата на развлечението и културата, а от тях най-драстично е поскъпването на туристическите услуги - над 10%.

При хранителните продукти, които са близо една трета от разходите на домакинствата, инфлацията е 5.9%. Най-много растат цените на маслата и мазнините от естествен произход - с 23%, а хлябът е поскъпнал с близо 10%. Само телекомуникационните услуги и мобилните апарати отчитат понижение с 4.4% спрямо октомври 2020 г.

Най-много на месечна база са поскъпнали дрехите и обувките - с 8.3%, а след тях са развлеченията и културата, където ръстът е 3.2%. Цените на храните и безалкохолните напитки са с 1.6% нагоре за месец, а на комуналните услуги - с 3%. Отчетеният от НСИ ръст на цените на газта само за месец е 22.7%, а на твърдите горива - 10.8%.

Инфлацията продължава да расте и в САЩ и еврозоната

Покачването на цените продължава и по света. През октомври в САЩ беше измерена рекордна за последните години инфлация от 6.2%, а в еврозона - 4.1%. От страните в Европейския съюз според наличните към момента данни на Евростат най-високо през октомври е повишението на цените в Литва, Естония и Латвия - съответно с 8.2%, 7.4% и 6% на годишна база. Над 5% е измерената инфлация и в Белгия, Испания, Люксембург и Ирландия. Тези данни се базират на хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който използват европейските институции, и леко се различават индикатора на НСИ. Сравнимата инфлация по ХИПЦ за България през октомври е 5.2%.

Все още няма коментари
Нов коментар