Даниел Лорер: Нулевата корупция ще върне инвеститорите

Министерството на иновациите и растежа ще има редовни срещи с чуждестранните камари

Министър Лорер обеща да премахне пречките пред бизнеса, но поиска повече инвестиции
Министър Лорер обеща да премахне пречките пред бизнеса, но поиска повече инвестиции
Министър Лорер обеща да премахне пречките пред бизнеса, но поиска повече инвестиции    ©  Министерство на иновациите и растежа
Министър Лорер обеща да премахне пречките пред бизнеса, но поиска повече инвестиции    ©  Министерство на иновациите и растежа
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тенденцията за преместване на бизнес от Китай към Европа е възможност, която България не бива да пропуска. Въпреки че страната има много предимства, които да предложи, като географско положение, ниски данъци и качествено техническо образование, причината досега това да не се случва е бизнес рискът, свързан с корупцията. Това коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на среща с двустранните търговски и индустриални камари. По думите му постигането на нулева корупция е най-важната мисия на правителството, тъй като ще промени играта в полза на България.

Проблеми

Няколко са основните проблеми, с които членовете на камарите се сблъскват в страната, стана ясно на срещата. Като ключови бяха посочени върховенството на правото, липсата на подготвени кадри и нуждата от институционална подкрепа. Решение обаче се очаква да получи друг дългогодишен проблем. "Многократно сме отправяли апел, досега неуспешен, да се създаде консултативен съвет с участие на представители на търговските камари, които да предоставят обратна връзка от членовете и така да излизат продуктивни решения", каза Биляна Манолова, вицепрезидент на Българско-испанската търговска камара, която беше домакин на събитието. По думите на Лорер такива срещи трябва да се организират периодично, тъй като камарите са важен източник на информация какво не работи и какво трябва да се промени. "За нас като институция е важно да премахваме пречките пред бизнеса. Но също така разчитаме на вас за генериране на възможности за инвестиции в България", посочи той. Според Лорер целта е страната да постигне 5% ръст на БВП през тази година.

Отворени към всички

Новото министерство няма да подкрепя приоритетно сектори, за които се смята, че могат да генерират ръст. "Звучи примамливо да избереш няколко сектора, върху които да се фокусираш, но проблемът е, че държавата може да избере грешно. Привърженик съм на по-инкрементален подход, в който опитваме и виждаме къде всъщност семето може да поникне", посочи Лорер. Според него има очевидно перспективни сектори като аутомотив и IT, неясен засега потенциал за развитие на механика и мехатроника, а в сферата на космоса съществуват различни продукти, които биха могли да се произвеждат в страната - от софтуер и нанопокрития до механични елементи и микроспътници. Много важен сектор са и биотехнологиите.

По отношение на научно-развойната дейност Лорер коментира, че и бизнесът, и учените имат нужда да се образоват. "От една страна, компаниите в България да започнат да мислят за R&D тук, така че техните продукти да стават по-конкурентни. От друга, българските учени да бъдат излекувани от зависимостта си от държавата, така че да започнат да предлагат академични услуги и на бизнесите, които искат", каза той. За това ще се работи съвместно с Министерството на образованието, а средствата от оперативните програми на ЕС и от държавния бюджет ще бъдат насочени към академични институции и компании, които искат да правят приложни изследвания.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • + 1

    Ами нали досега нямало инвеститори бе, Лорер. Кого ще връщаш?..

    Нередност?
  • 2
    sict avatar :-P
    sict

    В разрешителните е ключая от палатката

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    Лорер ми беше сравнително непознат, извън това, че е в кръга на Петков/Василев. Но с лекота се изкачва в класацията на най-нелепите представители на ПППП.

    Три пъти откриват един и същи завод за електрически колела на Макском съвместната инвестиция с Pierre. Два пъти ходи Петков, сякаш като отиде два пъти и ще станат два завода, след това и този се изтъпанчи пак там.

    Не съм сигурен дали това момченце е наясно къде се намира, как се привличат инвеститори и тн. Големите инвестиционни планове от чужбина идват и със съответната инфраструктура - посолство, търговски аташета и прочее. При забатачване на проекта или спънки се реагира веднага. В този смисъл, нулевата корупция е просто слоган, който папагалчетата от ПППП повтарят. Няма държава с нулева корупция, камо ли пък балканска такава.

    Фактът обаче, че все повече прозира, че правителството е готово да заложи всичко на социална политика с цел максималното му задържане, води и до тъпотиите на Василев с увеличение на прага, решения с неясна политическа и икономическа цена като мораториума, както и недомлъвките относно данъчната система. Същият този бизнес, за който Лорер използва прекрасната българска дума инкрементален похват, обикновено обича ясна и предвидима система. За съжаление тази жалка коалиция дори и това не може да предостави. Сбирщайн от над 7 партии(ПППП като субект не съществува, а е на плещите на великия Ананиев, ДБ всъщност е коалиция от три партии - зелените комунистчета, останките от костовото ДБ и жалкото Да Бг, експертизата на чиито основни двигатели Ицо Иванов, Антоанета Цонева и прочее виси основно на НПО хранилката - нулев реален опит в какъвто и да е реален сектор на икономиката), които кумулативно имат експертизата на спаружена салата.

    С всичките напудрени биографии са абсолютно същите като миналите.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby

    Като гледам как залъгват и манипулират полезните идиоти и ми се плаче :(. Вие с миналата вълна изтрепахте 15 000 българи повече от липса на адекватни мерки и страх да не загубите пустата власт. Сега при тази вълна ще уморите още 10 000 българи пак по същите причини. Какви инвестиции, кой ще дойде тук като няма работна ръка, хората измират!!
    Заради това, че излъгахте и подведохте младите хора и тръгнахте да правите революции инвестициите последната година паднаха с 64%. Сега ще ги връщате. Младите славитрифоновци сега ще видят що е то корупция, защото аз добре ви познавам и знам на какво сте способни!

    Нередност?
Нов коментар