Икономиката на САЩ нараства по-слабо от очакваното през първото тримесечие

Ръстът на БВП е 1.6% на годишна база, но ценовият натиск е по-голям от очаквания

Президентът на САЩ Джо Байдън се надява, че стабилната икономика ще му помогне да изпревари съперника си от Републиканската партия Доналд Тръмп преди изборите през ноември.
Президентът на САЩ Джо Байдън се надява, че стабилната икономика ще му помогне да изпревари съперника си от Републиканската партия Доналд Тръмп преди изборите през ноември.
Президентът на САЩ Джо Байдън се надява, че стабилната икономика ще му помогне да изпревари съперника си от Републиканската партия Доналд Тръмп преди изборите през ноември.    ©  Reuters
Президентът на САЩ Джо Байдън се надява, че стабилната икономика ще му помогне да изпревари съперника си от Републиканската партия Доналд Тръмп преди изборите през ноември.    ©  Reuters

Икономиката на САЩ нарасна по-слабо от очакваното през първото тримесечие на 2024 г. Годишният темп е едва 1.6%, но ценовият натиск беше по-силен от очаквания. Данните за растежа, предоставени от Бюрото за икономически анализи, бяха далеч под очакванията на анализаторите за повишение 2.5% и ревизирания темп 3.4% за четвъртото тримесечие. Но данните за инфлацията, публикувани като част от отчета за икономиката, бяха по-високи от прогнозираните, което постави под съмнение възможността за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ, съобщава Financial Times.

Основният индекс на разходите за лично потребление, който се следи отблизо от Фед като показател за ценовия натиск, нарасна с повече от очакваното - от 2% на 3.7%. Анализаторите очакваха повишение до 3.4%. Освен това измерителят на инфлацията, използван за изчисляване на данните за брутния вътрешен продукт, нарасна от 1.9% на годишна база през четвъртото тримесечие до 3.1% през първото тримесечие. След оповестяването на данните инвеститорите намалиха залозите си за понижаване на лихвените проценти, като първото намаление от страна на Фед с четвърт пункт вече се очаква през ноември, а не през септември.

Отлагане на намалението на лихвите?

Олу Сонола, ръководител на отдел "Икономически изследвания в САЩ" в рейтинговата агенция Fitch, определи в публикацията данните за инфлацията като "истинската история". "Ако растежът продължи бавно да се забавя, но инфлацията отново силно тръгне в погрешна посока, очакването за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед през 2024 г. започва да изглежда все по-недостижимо", добави той.

Доходността на 10-годишните американски съкровищни облигации, която се движи обратно пропорционално на цените на облигациите, се повиши с 0.07 процентни пункта до 4.72%, което е най-високото равнище от пет месеца насам.

Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo, определи състоянието на икономиката като "почти стагфлационно, при което растежът се забавя, но цените все още са малко по-стабилни, отколкото пазарите и Фед се надяваха".

Устойчивата сила на американската икономика подведе инвеститорите през последните седмици, като отложи очакванията за намаляване на лихвените проценти и подкрепи долара, като същевременно засегна акциите в световен мащаб. Силният пазар на труда в САЩ и високите нива на потребителските разходи преди това увеличиха опасенията, че ще отнеме повече време от очакваното инфлацията да се понижи до целта на Фед от 2%.

Президентът на САЩ Джо Байдън се надява, че стабилната икономика ще му помогне да изпревари съперника си от Републиканската партия Доналд Тръмп преди изборите през ноември. Но разходите по заемите все още са на 23-годишен връх, като трейдърите намалиха залозите си за това колко пъти Фед ще намали лихвите през тази година поради продължаващата инфлация.