България остава последна в ЕС по БВП на човек и през 2021 г.

Показателят, коригиран с ценовите нива, надхвърля предпандемичните нива, но остава 55% средното ниво за ЕС

БВП на човек в България расте през 2021 г., но остава с 45% по-нисък от средния за ЕС.
БВП на човек в България расте през 2021 г., но остава с 45% по-нисък от средния за ЕС.
БВП на човек в България расте през 2021 г., но остава с 45% по-нисък от средния за ЕС.    ©  Цветелина Белутова
БВП на човек в България расте през 2021 г., но остава с 45% по-нисък от средния за ЕС.    ©  Цветелина Белутова

България остава на последно място по БВП на глава от населението сред страните от Европейския съюз и през 2021 г., показва прогнозна оценка на НСИ и Евростат. Миналата година показателят за страната, измерен през паритета на покупателната способност, което по замисъл изчиства ценовите различия и дава по точна оценка за стандарта на живот, достига 17 900 евро. Той расте с 9% спрямо 2020 г., но остава с 45% под средното ниво за ЕС. С най-висок БВП на човек са Люксембург и Ирландия - над два пъти по-голям от този на средния европеец, сочат данните.

Средно за 27-те страни членки на ЕС БВП на глава от населението достига 32 300 евро през 2021 г., което е ръст от 8% на годишна база. След като отбеляза спад през 2020 г., показателят възстановява изгубеното през пандемията и е с около 3% над нивото от 2019 г. Единствено Испания, Португалия, Кипър и Австрия не успяват да прескочат стойностите си отпреди коронавируса. БВП на човек в България също е нагоре спрямо 2019 г. - с малко над 7%.

Оценката цели да направи съпоставка между отделните страни, като вземе предвид различията в ценовите равнища между тях, пояснява НСИ. Ако това не се направи, БВП на държавите с по-високи цени би бил надценен за сметка на страните, където цените са по-ниски. На тази база могат по-точно да бъдат сравнени и обемите на БВП на човек от населението, като в случая под евро се имат предвид сравними единици покупателна способност.

Кой къде е в ЕС

Дори с изглаждането на тези различия данните за БВП на глава от населението значително варират. Сред страните, членки на ЕС, най-висок е показателят в Люксембург - 89 500 евро - и е със 177% над средния за ЕС. Високият резултат до голяма степен се дължи на огромния финансов сектор на малкото херцогство, което чрез специфичния си данъчен режим привлича капитали от цял свят. На второ място със 71 200 евро на човек или 121% над средното за ЕС е Ирландия, където също много много големи мултинационални (и най вече технологични) компании са регистрирани и насочват финансови потоци натам отново заради данъчното третиране. Това до известна степен изкуствено раздува икономиките на двете държави, като въвеждането на единна глобална ставка за корпоративен данък може да намали това изкривяване. Следващите в класацията - Дания, Нидерландия, Швеция, Белгия и Австрия също са над средното за ЕС, но с доста по-умерените 20-30%

Именно Ирландия и Люксембург са и страните с най-голям годишен ръст на БВП на глава от населението - с по около 14% нагоре спрямо 2020 г. Изпреварва ги само Хърватия с увеличение от 17.7%, което е по-скоро ефект на възстановяване на ударения от COVID-19 туристически сектор.

В дъното на класацията за 2021 г. както и през последните години остава България. Ръстът от 9%, макар и сравнително висок, далеч не достига да бъдат догонени средноевропейските нива. На последните места са още Гърция с 35% под средното за ЕС, Словакия с 32% и Хърватия с 30%. Румъния е с 27% под средното за ЕС, но напредва сравнително бързо и през последните години изпреварва Хърватия. Конвергенцията на БВП на глава от населението, доходите, производителността и ценовите равнища са важни, макар и неформални условия за безпроблемно приобщаване към еврозоната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ха, почти настигнахме Гърция.

    Продължаваме да скъсяваме дистанцията между нас и средноевропейските стойности за заплати и БВП.

    Нередност?
Нов коментар