Българската икономика е пораснала с 4.2% през 2021 г.

Въпреки че расте с най-бърз темп за последното десетилетие, реалният БВП не успява да достигне нивото от 2019 г.

Потреблението се увеличава със 7% на годишна база.
Потреблението се увеличава със 7% на годишна база.
Потреблението се увеличава със 7% на годишна база.    ©  Юлия Лазарова
Потреблението се увеличава със 7% на годишна база.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През миналата година икономиката на страната е пораснала с 4.2% в реално изражение, показват предварителни данни на НСИ. Така след спада от 4.4% през първата година на корона кризата през 2021 г. БВП на България отново се връща към растеж и до голяма степен възстановява изгубеното. Темпът на нарастване е най-бърз от 2008 г. насам, макар донякъде да се дължи на по-ниската база за сравнение.

Резултатът леко надхвърля очакванията, като надвишава с 0.2 процентни пункта заложената стойност в последната прогноза на Европейската комисия и с 0.5 пункта над правителствената. Все пак ръстът на БВП на страната през 2021 г. е под средния за ЕС, който по предварителни данни на Евростат е 5.3%. С толкова е нараснала и икономиката на еврозоната.

През 2021 г. в България общо са произведени стоки и услуги на номинална стойност 132.7 млрд. лв. Така БВП на глава от населението номинално нараства до 19 268 лв.

Бързо, но не достатъчно

Ръстът от 4.2% се постига и благодарение на по-високия резултат през последното тримесечие. Той е 4.7% на годишна база и е ревизиран с 0.2 пункта нагоре спрямо първоначалните експресни оценки на НСИ. Числата отчитат реалното нарастване на производството и са коригирани за инфлацията, тъй като за изчисленията се използват постоянни цени.

Реалният БВП на страната с малко не успява да достигне нивото си отпреди началото на пандемията, като през 2021 г. остава с около 0.39% под стойността от 2019 г., показва статистиката. През 2021 г. най-много расте крайното потребление - със 7%, но инвестициите намаляват с 1% на годишна база. Износът на стоки и услуги регистрира увеличение близо 10%, а вносът е 12% нагоре.

Брутната добавена стойност през миналата година възлиза на 115.4 млрд. лв. и в реални измерения отчита ръст 3.6% в сравнение с 2020 г. Най-голяма част от стойността се създава от сектор услуги - 69.2%, макар че делът му намалява с 1.5 пункта спрямо 2020 г. Промишленото производство допринася с 26.5% за БДС, а земеделието - с 4.3%, като делът им леко се увеличава за сметка на сектор услуги.

Производителността на труда също наваксва

Производителността на труда на един зает се увеличава с 4% през 2021 г. в сравнение с предходната година, сочат предварителните данни на НСИ, след като през 2020 г. показателят спадна с 2.1%. Заетите лица миналата година са били 3.5 млн., а отработените часове - 5.6 млрд. Така един работещ е допринесъл средно с 38.4 хил. лв. за БВП. През 2021 г. относително се е увеличил делът на работещите в сектор услуги основно за сметка на заетите в земеделието.

През последното тримесечие на миналата година производителността на труда расте с 4.3% на годишна база.