Брюксел: Икономическият ръст в ЕС ще бъде силно засегнат от войната в Украйна

ЕЦБ представя три сценария за растежа в еврозоната

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че очакванията са за растеж под 4% през 2022 г.
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че очакванията са за растеж под 4% през 2022 г.
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че очакванията са за растеж под 4% през 2022 г.    ©  Reuters
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че очакванията са за растеж под 4% през 2022 г.    ©  Reuters

Икономическият ръст на ЕС ще бъде силно засегнат от ефектите на руската инвазия в Украйна, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис. Той заяви, че очакванията на институцията са за растеж под 4% през 2022 г., което е понижение спрямо прогнозата отреди месец.

Изказването му идва на фона на рязък спад на доверието на германските инвеститори до най-ниското му равнище от началото на пандемията от коронавирус, пише Financial Times. Индексът, измерван всеки месец от икономическия институт ZEW, е отбелязал най-голямото понижение в 31-годишната история на изследването, като това е в резултат на опасенията, че най-голямата икономика в ЕС може да бъде засегната от рецесия и от още по-висока инфлация заради войната в Украйна.

Ръстът на БВП на Германия се сви с 0.3% през последното тримесечие на миналата година и икономисти предупреждават, че ефектите от руската инвазия могат да доведат до понижение за второ поредно тримесечие.

Негативното влияние ще варира спрямо конкретната страна

Скокът в цените на енергията, заплахата от по-високи цени на хранителните стоки и намаляващото доверие на инвеститорите могат да саботират обещанията за втора година на силно постпандемично икономическо възстановяване в Европа. Като цяло ЕС се завърна към нивата на БВП отпреди коронавируса през третото тримесечие на миналата година и ръстът за 2021 г. беше над 5%.

Войната в Украйна обаче изстреля цените на енергията, стоките и храните до нови рекорди, което означава още по-голямо нарастване на инфлацията в еврозоната, достигнала 5.8% през февруари. ЕК посочва, че негативното влияние на външните шокове ще варира според зависимостта на конкретната страна от руската енергия, нейната икономическа структура, географското й разположение и степента на гъвкавост в публичните финанси.

Оптимизмът на Лагард

Същевременно управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че икономиката на еврозоната ще отбележи силен ръст тази година, въпреки че войната в Украйна ще натежи на региона заради високите цени на суровините. "Ако се реализира базисният ни сценарий, икономиката все още би трябвало да нарасне силно през 2022 г.", каза Лагард, цитирана от Reuters.

Коментарът й е по-оптимистичен в сравнение с предвижданията през миналия месец на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн. Според него БВП на еврозоната може да се свие с 0.3-0.4% тази година заради войната в Украйна. Това е бил "средният сценарий", представен от Лейн по време на заседание на ръководството на банката през февруари. Лейн е представил и по-лош вариант - БВП на еврозоната да се свие с 1%. Според по-лекия сценарий събитията в Украйна няма да имат влияние върху икономиката на валутния съюз.

Заради несигурността от войната в Украйна и скока на цените на различни пазари миналата седмица ЕЦБ реши да ускори темпа на прекратяване на паричните стимули, но си остави и вратичка за действие в бъдеще. Освен това повиши значително прогнозите си за инфлацията, но очаква покачването на цените да се забави до 2024 г. около целевото равнище на банката от 2%.