🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата ще изтегли дълг за още 500 млн. лв. следващата седмица

Финансовото министерство преотваря емисия на 7.5-годишни ДЦК с лихвен купон 0.25%

Аукционите на ДЦК се провеждат от БНБ, а параметрите се определят от Министерството на финансите, което води и емисионната политика на държавата.
Аукционите на ДЦК се провеждат от БНБ, а параметрите се определят от Министерството на финансите, което води и емисионната политика на държавата.
Аукционите на ДЦК се провеждат от БНБ, а параметрите се определят от Министерството на финансите, което води и емисионната политика на държавата.    ©  Shutterstock
Аукционите на ДЦК се провеждат от БНБ, а параметрите се определят от Министерството на финансите, което води и емисионната политика на държавата.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седмица след като емитира 3.5-годишен вътрешен дълг за 500 млн. лв., държавата ще проведе нов аукцион на ДЦК за същата сума, но със 7.5-годишен матуритет. Купонът по него е 0.25%, но съдейки по аукциона в понеделник, а и от рисковата премия при първоначалното отваряне на тази емисия миналия ноември, вероятно доходността ще е по-висока - вероятно нива от порядъка на 0.9%. Причината е в геополитическия риск от войната в Украйна и лихвените очаквания, които вдигнаха рисковата премия на българските книжа в Европа.

Предстоящият аукцион на 21 март ще е от емисия, която държавата отвори през ноември миналата година. Тогава доходността по нея достигна 0.49% за същото количество от 500 млн. лв., като интересът тогава надхвърли 800 млн. лв.

Ако е успешна, това ще е втората емисия за годината, с което набраните средства ще достигнат 1 млрд. лв. За интерес едва ли ще има съмнения - ликвидността в системата е висока, а само този понеделник бяха подадени поръчки за почти 1 млрд. лв.

В края на този месец падежират 1.25 млрд. евро от облигации по външния дълг, голяма част от които се държат от български финансови институции. Това ще влее още ресурс в системата. По данни на Министерството на финансите към края на 2021 г. банки и други институции държат малко над 850 млн. евро от тази емисия.

Заложеният в бюджета дълг за 2022 г. е 7.3 млрд. лв., като с него трябва освен да се рефинансират падежиралите през годината книжа, да се покрие и планираният дефицит за годината. Предвид търсенето такова голямо финансиране предлаганите ДЦК за местни институции вероятно няма да са достатъчни и почти със сигурност България ще излезе и на чуждите пазари.

Към края на януари държавният дълг на България е 32.5 млрд. лв. по номинал, от които 8.885 млрд. са вътрешен, а 23.06 млрд. лв. са външни задължения. Сумата изглежда внушително, но на база коефициента дълг/БВП той е 22.7%, което е едно от най-ниските нива в ЕС и далеч под тавана от 60% за еврозоната и ЕС. За сравнение, съотношението общ за съюза, включително и във водещи икономики като Франция и Италия, е над 100%.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    Значи пак войната е виновна за по-високата доходност при емитирането на поредния български дълг, а не увеличаващата се задлъжнялост на държавата и бъдещи рискове да си връщаме кредитите :(.
    Скоро говорих с едни славитрифоновци и те представа нямаха, че тези новите в края на миналата година ги натовариха да връщат дългове в размер 3 милиарда лева. Пак така, както правят тази година, всяка седмица по 500 милиона, за да се обърка населението тези 500 милиона онези ли са, същите ли са, други ли са, нови ли са. Съветвам тези младите полезни идиоти, които ви докараха на власт да започнат да се ориентират да си уредят живота някъде навън. Скоро само лихвите няма да може да връщате на тези дългове!

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-@
    amidala
    • - 1
    • + 1

    Е всяка седмица тия в кълчищата ли ще "теглят" по половин млрд!?
    Къде отидоха 3-те млрд от фискалния резерв?
    Питайте, бе, шарани!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Нарастването на дълга е в корелация с ококорването на ококорения ...

    Нередност?
Нов коментар