🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпреки газовата криза рисковата премия по българските ДЦК остава стабилна

Правителството продаде облигации за 300 млн. лв., като доходността продължава да се повишава

Високите лихви и глобалната несигурност вдигат разходите по държавния дълг
Високите лихви и глобалната несигурност вдигат разходите по държавния дълг
Високите лихви и глобалната несигурност вдигат разходите по държавния дълг    ©  Лили Тоушек
Високите лихви и глобалната несигурност вдигат разходите по държавния дълг    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След едномесечна пауза държавата се завърна на дълговите пазари. В понеделник правителството пласира тригодишни ДЦК за 300 млн. лв., като доходността по тях продължи да се покачва - 1.33% при 0.88% месец по-рано и 0.55% през март. Това обаче не е изненада - тенденцията е от няколко месеца не само в България и върви в синхрон с по-високите лихви, налагани глобално от централните банки, и засилващите се геополитически и икономически рискове вследствие на войната в Украйна. Като добра новина обаче може да се приеме фактът, че спредовете спрямо германските бенчмарк книжа остават сравнителни стабилни, макар и с минимално разширяване. Което означава, че въпреки кризата с газа и притесненията за икономическия растеж инвеститорите не вдигат рисковата премия за България.

"Въпреки негативния наратив за България през последните две седмици пак запазваме сравнително стабилна рискова премия спрямо референтните бенчмаркови германски облигации", коментира пред "Капитал" Мартин Търпанов ръководител на отдел "Дългови инструменти" в "Делтасток". На последния аукцион в понеделник спредът е 78 базисни точки, а на предходния беше 65, докато през март, малко след началото на войната в Украйна, беше 81 точки.

Това донякъде е и добър сигнал, че засега правителството няма проблем с финансиране на дефицита въпреки покачващата се доходност. Разбира се, при очертаващия се бюджетен дефицит излизането на външните пазари е неизбежно и вицепремиерът Асен Василев миналата седмица в интервю за "Капитал" заяви, че това вече се подготвя. Днес пред депутатите в бюджетна комисия той потвърди, че емисията е в напреднала фаза и вече са получени оферти от банки, като вероятно тя ще е разделена в два транша. До пласирането ѝ не са предвидени нови продажби на ДЦК на вътрешния пазар.

Заложеният в бюджета дълг за 2022 г. е 7.3 млрд. лв., като с него трябва освен да се рефинансират падежиращите през годината книжа, да се покрие и планираният дефицит за годината. С аукциона в понеделник досега набраните средства от МФ са за 1.8 млрд. лв., като имаше и един провален за 500 млн. лв. в началото на април заради слабия интерес и висока доходност, която поискаха инвеститорите.

Мартин Търпанов посочва като положителен и факта, че на първичния пазар се завръщат пенсионните фондове. Те са записали 34.9% от емисията, като с най-много са банките - 47.6%. За фондовете настоящата доходност по краткосрочни облигации е и добра алтернатива на фона на отрицателните лихви по разплащателните банкови сметки. Подадените общо поръчки са били за 460 млн. лв., което прави коефициент на покритие 1.53.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Поредното заглавие с което замазвате какво правят в момента тези измамници. Теглят за пореден път дълг и вие тук с усмивка ни казвате колко е хубаво това и как видите ли въпреки газовата криза взимаме кредит за 1.33% лихва за 3 години.
    Теглете, теглете, най се радвам, че полезните идиоти, които манипулаирате от години ще платят сметката. Нека всяко поколение си понесе отговорността за тъпотията!

    Нередност?
Нов коментар