🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еднофамилните къщи също ще могат да се санират с европейски средства

Парите са по програма "Развитие на регионите", а условието е къщите да се намират в 50-те големи общини

Санирането на еднофамилни къщи ще е възможно през настоящия програмен период по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 на МРРБ
Санирането на еднофамилни къщи ще е възможно през настоящия програмен период по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 на МРРБ
Санирането на еднофамилни къщи ще е възможно през настоящия програмен период по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 на МРРБ    ©  Надежда Чипева
Санирането на еднофамилни къщи ще е възможно през настоящия програмен период по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 на МРРБ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Когато бяха представени мерките за енергийна ефективност в Плана за възстановяване и устойчивост, стана ясно, че голямата програма за саниране от 1.6 млрд. лв. няма да включва еднофамилни сгради.

Това обаче не означава, че този вид сгради, които са предимно къщи, няма да получат никакви пари. Според съобщение на Министерство на регионалното развитие и благоустройството мярка за санирането на такива къщи е заложена по предстоящата да бъде одобрена програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г.

Тя ще покрива общо 50 общини и ще бъде разделена на две. По първата линия ще могат да кандидатстват обекти в 10-те най-големи общини в страната - Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, Видин, Велико Търново и Благоевград,

По втория приоритет ще се финансират мерки на територията на останалите 40 градски общини (виж карето).

Какво ще се включва и кой може да участва

Според съобщението на МРРБ допустими ще са различни мерки за енергийна ефективност - ремонтни дейности по сградите, до подмяна на отопление. Ще се финансират проекти, чиито мерки са предвидени в плановете за интегрирано развитие на общините (ПИРО), които са разработени от общинските власти. С други думи, за да могат къщите в дадена община да се възползват от тези пари, самата община трябва да е заложила това в плана си. Тези планове вече са готови за доста от общините, така че собствениците на сгради е добре да проверят отсега дали има такава мярка и ако няма, да повдигнат въпроса с местната власт.

Задължително условие за обновяване на еднофамилните жилищни сгради ще бъде наличието на изготвено обследване за енергийна ефективност и техническо обследване на сградата, което собствениците могат да възложат на специалисти. Основната цел е след санирането сградата да постига по-висок енергиен клас.

Тези обследвания могат да се финансират от програмата, ако например собственикът вече ползва финансов инструмент за санирането. Такива финансови инструменти (заеми с по-ниски лихви, по-дълъг срок на изплащане, по-ниски гаранции) и в момента са пуснати от Фонда за устойчиви градове и Регионалния фонд за градско развитие. Очаква се от тази година да тръгнат и допълнителни финансови инструменти към новата програма.

Колко пари има и как ще се разпределят

Все още много от програмата не е уточнена. Това съобщение е първото, което споменава еднофамилни къщи като допустими за саниране. Досега в проекта на "Развитие на регионите", както е качена на сайта на МРРБ, не се вижда мярка специално за такъв тип сгради.

Тепърва престои да се уточни моделът за подкрепа на мерките, както и общият брой сгради, които ще могат да се финансират.

Засега в проекта на програмата се споменава индикативната стойност от 3328 сгради, които трябва да бъдат обновени до 2029 г., както и обща стойност за всички мерки за саниране 93.5 млн. евро.

Кои са 40-те общини, където ще се санират къщи

Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lcp01393483 avatar :-|
    lcp01393483
    • - 1

    Благодарим на българските депутати/ политици за "благородното" дело да дискриминират и изключат от програмата за саниране по-малките общини!
    За какво ни е на нас това саниране, та нали ние сме трета и четвърта категория хора, по точно селяни!
    Няма да забравим и на избори,ще ви го напомним!

    Нередност?
  • 2
    exd16510389181115858 avatar :-|
    Georgi Stoyanov
    • + 1

    До коментар [#1] от "lcp01393483":

    Това е изискване на Европейската комисия, няма нищо общо с българското правителство, което и да е то.

    Нередност?
Нов коментар