🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетният излишък скочи до 1.1 млрд. лв. през юни

Високите приходи този месец идват основно от корпоративни данъци, за които крайният срок изтече в края на юни

Към юни общите приходи в държавния бюджет са с 14% нагоре спрямо същия период на 2021 г. Разходите са с 9.8% повече
Към юни общите приходи в държавния бюджет са с 14% нагоре спрямо същия период на 2021 г. Разходите са с 9.8% повече
Към юни общите приходи в държавния бюджет са с 14% нагоре спрямо същия период на 2021 г. Разходите са с 9.8% повече    ©  Цветелина Белутова
Към юни общите приходи в държавния бюджет са с 14% нагоре спрямо същия период на 2021 г. Разходите са с 9.8% повече    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетния баланс на държавата се увеличава почти двойно през юни и надхвърля 1.1 млрд. лв., показват предварителните данни на финансовото министерство. Държавните финанси са на плюс с 0.8% от прогнозния БВП въпреки заложения за годината дефицит от 6.2 млрд. лв. Към края на юни приходите продължават да растат повече от разходите на годишна база. Високите постъпления през последния месец се дължат основно на данъци за фирмите, за които крайният срок изтече в края на юни. С плюс са и приходите от косвени данъци и помощите, посочват от ведомството.

Трябва да се има предвид, че през тази година държавата разполага и с над 2.8 млрд. лв., които харчи под черта. В края на 2021 г. средствата бяха прехвърлени в специални сметки с цел да бъдат изразходвани за енергийни помощи и пенсионни добавки през тази година, без да се отчитат като разход на касова основа. Ако в отчетите влизаха и тези пари, вероятно бюджетът вече щеше да е на минус.

При актуализацията на бюджета, която беше гласувана преди дни, депутатите от опозицията видяха възможност за повече разходи и повече приходи, като според новите планове дефицитът от 4.1% от БВП ще остане непроменен. Причината е, че прогнозите са номиналният БВП да е по-висок от първоначалните очаквания.

Приходите растат по-бързо от планираното

Само през юни приходите надвишават разходите с 555 млн. лв. Високите постъпления идват от корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и данък върху дейността от опериране на кораби, чийто краен срок за плащане беше до края на месеца.

Високата инфлация, която през май достигна 15.6% на годишна база, допринася за приходите от косвени данъци като ДДС, които растат заедно с цените. Този ефект обаче е ограничен, тъй като поскъпването свива потреблението. Ръстът на заплатите пък увеличава постъпленията от данък общ доход.

Към юни общите приходи в държавния бюджет достигат 28.22 млрд. лв. и са с 14% нагоре спрямо същия период на 2021 г. Разходите са 27.06 млрд. и са с 9.8% повече в сравнение с първите шест месеца на миналата година.

Т.е. приходите продължават да растат по-бързо от разходите на годишна база. Към миналия месец постъпленията в бюджета са 14% нагоре и вече изпреварват заложения за годината ръст от 13.2%. Разходите растат по-бавно от предвиденото - с 9.8% към юни при заложени 14.5%. За това помагат и прехвърлените от миналата година средства, които сега се използват като буфер, както и бавният темп на изразходване на парите за инвестиции - едва 10% от предвидените за годината към май.

По-подробните разчети към май показват ръст на постъпленията от 11.6% на годишна база. Излишъкът е ревизиран нагоре от 570 на 605 млн. лв. спрямо предварителните данни на финансовото ведомство. Приходите от данъци и осигуровки са 17.8 млрд. лв. или 13% повече на годишна база. Те представляват близо 78% от всички постъпления. Събираемостта на преките данъци се засилва и към май са близо 3 млрд. лв. или 10% нагоре. Приходите от косвени данъци са над 8.7 млрд. лв. или с 16% повече от миналата година. Над 5.3 млрд. лв. са постъпленията от социални и здравни осигуровки, като те растат с близо 10%. Към май най-бързо продължават да се движат постъпленията от мита и вече достигат близо 60% от планираната за годината сума.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар