Бюджетът преди оставката - фалит, бюджетът след - да има за всичко и всички

Шизофренията на ГЕРБ и ИТН за финансите на държавата

Бойко Борисов бързо премина от "държавата е обран бостан" до "ще гласувате тяхното предложение заради хората"
Бойко Борисов бързо премина от "държавата е обран бостан" до "ще гласувате тяхното предложение заради хората"
Бойко Борисов бързо премина от "държавата е обран бостан" до "ще гласувате тяхното предложение заради хората"    ©  Велко Ангелов
Бойко Борисов бързо премина от "държавата е обран бостан" до "ще гласувате тяхното предложение заради хората"    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В опозиция винаги е по-лесно. Седмица след като ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" свалиха кабинета на Кирил Петков под предлог финансовата му политика, проблемът изведнъж се оказа не в прекалено големите разходи в актуализацията на бюджета, а в прекалено малките. И се започна едно хвърляне на милиони и милиарди като за последно.

Шизофренията е всеобща, но най-силно личи при ГЕРБ. През май лидерът Бойко Борисов обяви, че предвидените разходи в актуализацията на Асен Василев водят държавата към колапс. Или, за да сме по-конкретни, че държавата вече е "обран бостан"; че ще се върне на власт "или веднага, или после да се оправят сами, защото няма оправяне"; че "инфлацията расте като великденски козунак"; и че новите разходи я напомпват допълнително.

Малко след като преживя катарзис и по отношение на Македония, където за седмица минахме от "национално предателство" до "най-доброто предложение" и от "страхливец" до "не се страхувай, колега" и "Кирил Петков не е страхливец, извинявам се за вчера", Борисов обърна палачинката и за бюджета. Той все още е вреден, но "ще го гласуваме, за да им избием зъбите", а на депутатите си зарече "да го гласувате заради хората". Те от своя страна не само го гласуваха, но и добавиха в него още стотици милиони нови разходи.

Да повторим: ГЕРБ и Борисов гласуват, по техни собствени думи, фалита на държавата.

Нещо подобно се разигра и през зимата, когато Кирил Ананиев и депутатите от ГЕРБ хем обвиняваха Асен Василев и ПП, че харчат много, хем всъщност предлагаха само и единствено още разходи (тогава за отбрана и компенсации).

ГЕРБ не са сами. В същия шизофреничен дух Слави Трифонов излезе от коалицията под предлог, че "в държавата няма пари" заради Асен Василев, след което се оплака, че пак същият не иска да даде на МРРБ и Гроздан Караджов още 4 млрд. лв. - над 5% от общия бюджет. Ресорната комисия, която се председателства от Любомир Каримански от ИТН, също изведнъж премина от "много харчите" до "да има за всички" и не само, че си гласува още разходи, но и си измисли милиони теоретични приходи.

Обвиненията, че Асен Василев "вкарва държавата в дългове, които вие ще ги плащате", също отидоха по дяволите и в крайна сметка таванът на дълга беше вдигнат без никой да се оплаче. Почти сякаш е станало чудо и вече България няма да фалира - или пък почти сякаш България въобще не е тръгнала да фалира и всички са загрижени само когато са в опозиция.

В тази драма няма нищо ново и тя се повтаря при почти всяка бюджетна процедура. Доколкото това е политическа и партийна игра, тя е разбираема. Доколкото обаче е опит публиката да повярва, че става дума за отговорно държавничество, би било малко трудно и наивно. Казано накратко - когато сме в опозиция, фалитът е неминуем. Когато се задават избори - да има за всички. И в конкретика - за нас.

Все още няма коментари
Нов коментар