След хаотично гласуване парламентът реши и брашното да е с нулев ДДС

Текстът беше предложен от ИТН и получи изненадваща подкрепа в зала заради объркване на депутат

Първоначалното предложение на правителството беше с нулев ДДС да се облага само хлябът.
Първоначалното предложение на правителството беше с нулев ДДС да се облага само хлябът.
Първоначалното предложение на правителството беше с нулев ДДС да се облага само хлябът.    ©  Юлия Лазарова
Първоначалното предложение на правителството беше с нулев ДДС да се облага само хлябът.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

От 1 юли тази година брашното и хлябът ще се облагат с нулев ДДС. Това решиха депутатите при окончателното второ гласуване в зала на промените в Закона за държавния бюджет. Мярката ще действа до средната на 2023 г., но веднъж дадена, подобна преференция се отменя трудно.

Първоначалното предложение на правителството беше с нулев ДДС да се облага само хлябът. Още при обявяването му то събра много критики, тъй като е спорно доколко ще доведе до понижение на цената на продукта, но пък за сметка на това ще направи администрирането на данъка от НАП много трудно. Сега към тази чисто популистка преференция беше добавено и брашното.

Грешка, но фатална

Между първо и второ четене на промените депутатът от ИТН Пламен Абровски беше предложил с 0% ДДС да се облага и брашното, което означава и около 8 млн. лв. по-малко приходи в бюджета до края на годината. Предложението му не срещна подкрепа в ресорната бюджетна комисия. В зала обаче при прегласуване изненадващо се оказа, че текстът минава със 116 гласа "за", 103 "против" и 11 "въздържали се". В последствие се оказа, че депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева заяви, че по погрешка е натиснала бутона "за", а всъщност е "против". Затова и Цонева поиска прегласуване или поне нейният вот да бъде променен спрямо волеизявлението й. Този глас обаче щеше да промени изхода на гласуването. След редица изказвания за правилата в такъв случай в крайна сметка беше взето решението гласуването на Цонева чрез системата да остане валидно.

Така от 1 юли брашното също ще е с нулев ДДС. Според дадената дефиниция "брашно" е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годен за производство на хляб и хлебни продукти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Докато тече тази политическа нестабилност, парите към грамогласните групи от обществото ще се леят. Като вземат да свършват парите, тогава всички ще мислим как да ги връщаме тези пари.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby

    Вече цял ден няма статия как този кукумицин Киро еднолично гони почти всички руски дипломати и скъсва отношенията с Русия. Интересно ми е да прочета анализа ви за това действие на Киро ви!

    Нередност?
Нов коментар