Инфлацията достигна 24-годишен връх от 16.9% през юни

Храните поскъпват с 24%, а очакванията са цените да продължат да растат и през следващите месеци

Инфлацията при горивата се ускорява до 59% на годишна база
Инфлацията при горивата се ускорява до 59% на годишна база
Инфлацията при горивата се ускорява до 59% на годишна база    ©  Цветелина Белутова
Инфлацията при горивата се ускорява до 59% на годишна база    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ръстът на потребителските цени очаквано продължава да се ускорява и през юни достига 16.9% на годишна база, показват данните на НСИ. Инфлацията достигна връхна точка за последните две десетилетия, след като миналия месец надхвърли високите нива от навечерието на световната финансова криза от 2008 г. По-високо ниво на инфлацията е измерено за последно през 1998 г.

Сега поскъпването се разпространява във всички сектори на икономиката и е най-осезаемо в транспорта, където цените са 37.5% нагоре, докато храните са станали с близо 24% по-скъпи през последната година.

Юни е 16-ият пореден месец на ускоряваща се инфлация след ниските нива през 2020 г., когато икономическата активност беше потисната от пандемията. Средногодишната инфлация в страната (за 12-те месеца до юни) достига 9.3%, а преобладаващите прогнози на институциите са този показател да надхвърли 10%, т.е. инфлацията предстои още да се ускорява през следващите месеци. Повод за леко успокоение дава забавянето на индекса на потребителските цени на месечна база, който през юни е 0.9% след пика от 2.5% през април.

С актуализацията на бюджета парламентът гласува мерки, целящи да предпазят домакинствата от растящите цени. Сред тях са повишение на пенсиите, премахване на ДДС на хляба и брашното, както и субсидия от 0.25 лв. на литър бензин. Експертите обаче се опасяват, че част от мерките не са добре таргетирани и могат допълнително да налеят масло в огъня. Междувременно заради валутния борд БНБ не може сама да провежда парична политика, която се счита за най-ефективния инструмент за стабилизиране на цените. Очаква се Европейската централна банка, чиито решения непряко се отразяват и на България, в края на месеца да започне да покачва лихвите от настоящите им отрицателни нива.

Инфлацията достига рекордно високи стойности за последните десетилетия на много места по света заради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична и фискална политика на развитите страни по време на пандемията. Като малка отворена икономика България лесно привнася отвън високите цени. Напоследък все повече растат опасенията и за предстояща глобална стагфлация - икономически застой или спад в комбинация с нездравословни нива на инфлация.

Всичко поскъпва, най-много храните и горивата

Двигател на поскъпването в България продължават да са енергийните източници, транспортът и храните. Прави впечатление, че инфлацията при природния газ се забавя до близо 108% през юни след пика от 149% през май, но тук има и базов ефект, тъй като миналата година цените вече бяха тръгнали нагоре. При автомобилните горива обаче поскъпването продължава да се ускорява и достига 59%. Храните, които имат най-голяма тежест в потребителската кошница, са с 24% нагоре, а от тях зърнените изделия са с над 35% по-скъпи спрямо година по-рано, показват данните на НСИ. Ръстът на цените се разпростира сред почти всички сектори като услугите на ресторанти и хотели през юни са с 20% нагоре спрямо година по-рано.

Над средното за ЕС

През последната година високата инфлация се превърна в глобален феномен. През юни тя достигна 9.1% в САЩ, което е рекорд за последните 40 години и все още продължава да се ускорява въпреки започналото затягане на паричната политика през март. Оттогава основата лихва на Фед се е повишила с 1.5 пр. пункта, като в края на месеца се предвижда още едно покачване, вероятно от 0.75 пункта.

В еврозоната инфлацията достигна рекорд, откакто съществува единната валута - 8.6% през юни, измерена чрез ХИПЦ. По този показател сравнимата стойност в България е 14.8%. Към май, откогато има налични данни за всички страни от ЕС, България е доста над средното ниво, а поскъпването е по-голямо единствено в прибалтийските държави и Чехия.

Заради голямото отклонение спрямо другите страни България не отговаря и на критерия за ценова стабилност за приемане на еврото според последния конвергентен доклад на ЕЦБ. Продължаващото покачване на инфлацията рискува да попречи на страната да се присъедини към еврозоната от 2024 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • + 3

    Но от КЗК уведомяват, че установяването на господстващо положение на пазара им било “много трудно”
    А картели и олигополи вдигат цените, просто защото могат. Така е в земя без регулатори.
    Нищо че предната статия ни убеждава как били “раздадени” много пари.
    Това че на пазара на храни има олигопол и търговците на едро са в картел, неолибералната преса предпочита да спомене мимоходом, ако и изобщо. На горивата е още по-зле.
    А това са секторите, в които цените хвърчат.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    За сметка на това българските пенсионери се радват на най голямото увеличение на парична маса осигурена от Просто Киро и Ококорен Асан с които си купуват ...по малко !!!

    Нередност?
Нов коментар