Прагът за регистрация по ДДС се вдига на 100 хил. лв. от 2023 г.

Ресорната бюджетна комисия одобри промените на второ четене, предстои да се разгледат в зала

Промените в Закона за ДДС бяха одобрени с единодушие в комисия
Промените в Закона за ДДС бяха одобрени с единодушие в комисия
Промените в Закона за ДДС бяха одобрени с единодушие в комисия    ©  Цветелина Белутова
Промените в Закона за ДДС бяха одобрени с единодушие в комисия    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Прагът за регистрация по ДДС да се увеличи от 50 на 100 хил. лв. Тази промяна в ресорния закон мина и на второ четене в бюджетна комисия в парламента. Тя беше подкрепена от всички депутати, а за да влезе окончателно в сила, трябва да бъде гласувана и в пленарната зала.

Промяната влиза в сила от 1 януари 2023 г., или - ако се забави отговорът на ЕК за въвеждането й - от 1-во число на месеца, следващ месеца, в който страната получи зелена светлина. За вдигане на прага за регистрация по ДДС се изисква задължителна дерогация от Брюксел.

Вносители на промените са депутати от "Демократична България". Текстовете бяха припознати като важни и от останалите три политически формации, които подкрепяха правителството на Кирил Петков в оставка и те бяха залегнали в коалиционното споразумение. В комисия обаче промените бяха одобрени и от останалите парламентарни групи. По време на заседанието на комисия стана ясно още, че България е поискала от Брюксел дерогация само за вдигане на прага до 100 хил. лв. и че повторното му увеличение до 166 хил. лв. от 2024 г., какъвто беше първоначалният план, се отлага.

И пак - промени в Закона за хазарта

Досега почти всеки нов парламент започваше работата си с промени в Закона за хазарта. Този реши това да прави в края на дните си. Депутатите разгледаха на първо четене промени, с които да се разреши на държавния тотализатор да продължи да работи и с външна мрежа от пунктове. Промените бяха поискани от тотото, тъй като според сегашния закон то трябва да започне да предлага игрите си само в свои пунктове от август. А те са малко, освен това са и по-нерентабилни.

Така депутатите приеха предложението на Ива Митева и Любомир Каримански тотото да продължи да работи и с външна мрежа. Народните представители обаче не одобриха проекта, зад който стои спортното министерство и който освен да реши проблема с пунктовете, предлагаше и куп други промени, които не срещнаха одобрението на Министерството на финансите. По думите на Каримански те ще върнат отново масовото "търкане на талончета".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chet1 avatar :-|
    Tsvetan Harizanov

    Прага трябва да стане 196000 лв. Както е на повечето места в Европа !

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Това е хубаво. Но има съвсем съзнателно избягване на регистрацията по ДДС чрез отчитане на приходи през нови фирми.

    Знам за няколко фирми в сферата на услугите (дори един от наскоро цитираните в Капитал финансови специалисти така си управлява консултантския бизнес). Сладкарници Неделя са друг такъв пример.

    Нередност?
  • 3
    bst avatar :-|
    Стефан
    • + 1

    До коментар [#2] от "Rational":

    Още преди 2 години това беше прекратено с промени в закона, където се казва, че при откриване на нова фирма, оборота се сумира с предходната. Така че тази практика ако я има, вече топката е в полето на НАП, които много лесно ще регистрират служебно новата фирма.

    Нередност?
Нов коментар