Икономическият министър: Спешно ще разгледаме оръжеен износ за над 1 млрд. лв.

Никола Стоянов представи екипа си и плана си за близките 2-3 месеца

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов (в средата) представи своите заместници - Димитър Данчев и Ирина Щонова
Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов (в средата) представи своите заместници - Димитър Данчев и Ирина Щонова
Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов (в средата) представи своите заместници - Димитър Данчев и Ирина Щонова    ©  Надежда Чипева
Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов (в средата) представи своите заместници - Димитър Данчев и Ирина Щонова    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Министърът вече е опитал да сложи и свои директори в ДКК, но засега неуспешно.
  • Акцент ще са инвеститорите и индустриалните зони.
  • Германска компания смята да се оттегли от Габрово, защото е забавен оръжейният й лиценз.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще работи за подобряване на бизнес климата и условията за инвестиции в страната, в подкрепа на фирмите, в сътрудничество с работодателите и синдикатите, както и за деблокиране на износа на оръжейните компании. Това бяха основните обещания по време на пресконференция, на която той представи своя екип и приоритетите си.

Оръжеен износ

За военнопромишления комплекс има готов анализ, обяви министърът, който има професионален опит в този сектор. Скоро не е имало заседание на междуведомствената комисия за експортен контрол, която дава разрешение за износа на оръжие. Последното заседание е било на 27 юни, като комисията е длъжна да се произнесе в 30-дневен срок.

"Това е една заложен бомба. Чакат 230 - 240 преписки за сделки над 1 милиард лева", каза министърът и обяви, че още този петък ще има заседание, на което ще бъдат разгледани всички преписки и тези, които отговарят на законите, ще бъдат одобрени. От духа на изказването му се разбира, че важни са фирмите и работата им, така че едва ли ще бъдат спрени индиректните сделки за Украйна.

Предстои заседание и на междуведомственият съвет по отбранителната индустрия, който не се е събирал от май, съобщи Стоянов. Според него германски инвеститор смята да се оттегли от Габрово, защото не може да получи лиценз за дейността си в резултат от това забавяне.

Краткосрочните задачи

Министерството е инициатор на анкета, за да получи точна картина за броя на предприятията, които използват газ в производството си, както и за тези, които в екстремна ситуация биха могли да преминат на друг вид гориво. Ние ще бъдем гласът на бизнеса в кризисния щаб за енергетика, обяви Никола Стоянов.

Министърът е възложил анализ на дейността на Държавната петролна компания, който ще покаже доколко тя би могла да бъде полезна в "идващите трудни дни" и може ли да помогне за намаляване цените на горивата. На въпрос ще бъде ли закрита, както предвижда постановление на правителството на Кирил Петков, Никола Стоянов отговори, че не е ясно дали това може да стане с постановление, при условие че Държавната петролна компания е създадена със закон. Ако се прецени, че тя няма роля, на по-високо от министерството ниво ще бъде взето решение за съдбата й, обобщи Стоянов.

Подобряване на бизнес средата

"Наясно сме, че сме част от служебен кабинет, че няма парламент и че не всичко може да са реализира за два месеца, но работим по списък с мерки и решения в подкрепа на бизнеса. Не делим мерките на малки и големи, всичко което може да промени бизнес средата, дори да се отнася до помощ за пет фирми, ще бъде направено", заяви министърът.

Според него има нужда от промени или от нов Закон за инвестициите, които да поощрят компаниите и да осъвременят критериите за подкрепа. "Една четвърт от европейските компании в Китай търсят релокации за бизнеса си близко до дома. Това е шанс за България", обобщи Стоянов и допълни, че по този приоритет екипът ще работи в тясно сътрудничество с Министерството на иновациите и растежа.

Предстои и "надграждане на направеното" по отношение на индустриалните паркове. В други страни държавите предлагат готови индустриални зони, докато тук много от нещата трябва да се правят от инвеститорите, каза министърът.

Уволнения и назначения

"В администрацията на Министерството на икономиката и индустрията през последните 7-8 месеца са уволнени 72 души, средно по 10 на месец. В публичните предприятия, на които принципал е министерството, от 18 дружества в 14 са сменени всички или голяма част от управителните съвети, надзорните съвети, одитните комитети", съобщи министър Стоянов. Според него "огромна част от уволнените са били назначени с конкурс и са с мандат за години напред. В същото време всички новоназначени са на практика без конкурс".

Самият Никола Стоянов беше председател на борда на директорите на държавното оръжейно дружество ВМЗ - Сопот, по време на предишното служебно правителство на президента, но беше уволнен от Корнелия Нинова, след като тя стана министър на икономиката.

"Аз съм човек, който е дошъл да строи мостове и да надгражда, а не да уволнява. Към всеки казус - от младши експерт до изпълнителен директор, ще се подхожда индивидуално и това, че е назначен от Нинова или Калоян Методиев, няма да има значение. Важна е експертизата на човека", обяви Никола Стоянов. Според него не е редно да се обявяват конкурси в петък със срок за подаване на документи в понеделник, явно визирайки практика на Нинова. И тъй като в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия не са предвидени срокове, това ще бъде променено, обеща министърът.

В Държавната консолидационна компания (ДКК) сега съветът на директорите е от четирима души при необходим минимум от петима, обяви министърът. "Два месеца минаха, откакто единият член е изваден. Смятам, че дружеството има нужда от повече хора, и се спрях на седем души в съвета на директорите", заяви Никола Стоянов. Той обясни, че в петък е подадено искане за вписване в Търговския регистър на нови трима членове на ръководството на компанията. Но сегашната изпълнителна директорка на ДКК е предоставила пълномощно за действия по вписването, което после е оттеглила.

Заместник-министрите

Заместник-министри на Министерството на икономиката и индустрията ще бъдат Ирина Щонова и Димитър Данчев.

Ирина Щонова притежава бакалавърска степен по икономика от университета "Сейнт Олаф", Нордфийлд, САЩ, мениджърска степен по бизнес администрация от университета "Станфорд", Пало Алто, САЩ, и докторантура от СУ "Св. Климент Охридски".

Димитър Данчев е бил заместник-министър и в екипа на Корнелия Нинова. Завършил е 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов", София. Магистър по бизнес администрация от Икономически университет Виена, Австрия. Притежава бакалавърска степен "Международни икономически отношения" от УНСС. Има опит като управител на частни и държавни компании. Ръководил е Службата по търговско-икономически въпроси в Мюнхен, Германия. Народен представител от БСП в 44-ото и 46-ото Народно събрание. Председател е на Съвета по икономика към Националния съвет на Българската социалистическа партия.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1

    Леле, колко е забавно чегъртането отстрани. Макар да би било проява на груба аматьорщина, типична за дилетант като Кирил Петков(а и вероятно би бил електорално погрешен ход, че тези играят добре ролята на жертви), би било изключително забавно ако вземат да ги арестуват Харвардите по някой измислен повод като Баце. Специално бих си отворил някоя специална бутилка от шкафа, ако видя зализания бивш премиер и верния му адютант с прическата тип Интервю с вампир с белезници :-)

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra

    Щели да видят какво можела да направи Държавната петролна компания?! Тя въобще какво е правила досега? Само заплати са получавали там герберските паразити!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#1] от "Quandt":

    Е, подобна гледка наистина би си струвала да позастрашим черния дроб!
    От твоите уста, в Божите уши!

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Жалкото е, че тези дечица в действителност са си за Гешев. Уви, обаче, една от основните аргументации за ефимерната съдебна реформа, за която реват всички последователчета на ПП-ДБ, както и някои от спонсорите на посочените, е, че осъдени политици в България няма.

    Е, на фона на цялата безстопанственост, която ни докара детската градина от село Харвардово мисля, че реформата задължително трябва да се проведе, стига Кирил Петков да се озове в Пазарджишкия, а Асен Василев в Сливенския затвор. Тръпна в очакване на този велик за българската НПО демокрация момент!

    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#4] от "Quandt":

    Гешев, че не става - друго мнение няма.
    Но, мисля си, че въпреки ясното съзнание, че няма законов механизъм да бъде отстранен без законодателни промени (които никой от желаещите смяната му - Христофор имам пред вид) изобщо никога не инициира, съвсем целенасочено беше сатанизирана цялата система на прокуратурата. Едва ли има средностатистически гражданин (и селянин), който:
    1.да знае с какво се занимава държавното обвинение;
    2.да не е убеден, че то не става за нищо.

    Е, конституционно натоварен да следи за спазването на законността държавен орган, който се ползва с набързо възпитано тотално недоверие, каква законност ще съблюдава?!

    И ако Борисов си назначаваше главни прокурори по свой си терк, за да е недосегаем, то Христаки и Со сринаха изцяло авторитета на единствената институция, която по закон може да повдига обвинения и станаха като баце - също недосегаеми!

    Прокуратурата си затрая за канадския пасторт на Киро, което още не мога да го проумея. Може би от страх, че това ще инициира нов кръстоносен поход срещу нея? Наритаха я и й взеха страха. Това куче вече не хапе.

    Ха замисли се: защо вече от половин година никой дори не говори за смяната на Гешев?
    И защо да го правят? Цялата прокуратура отдавна е безопасна игла...

    P.S. Това за Сливенския е сташно елегантно! Как ти хрумват такива :)

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#5] от "borodino":

    Много си прав, не се бях замислял от тази гледна точка, че с това демонизиране на фигурата на главния прокурор, на фона на лимитираното разбиране за функциите и компетенциите, реално се постига споменатия недосегаем ефект на Христос Иванов.

    И няма абсолютно никакво значение дали става или не, при това положение, нито пък дали е взел правилното или неправилното решение. Дори Кирил Петков според мен осъзнаваше, че е хванал прокуратурата за топките с гражданството, поне в момента когато набра популярност. Ако бяха решили да предприемат действия - корумпираната прокуратура се опитва да затвори устата на бореца срещу корупцията. Разлеждайки сигнала по същество се заговори много за темата, което също спомогна за популярността му, без да има някаква правна цена. A Star Is Born и нашата нова политическа балканска версия на Лейди Гага е родена - честит ни Цар Киро. Чак си спомням надписите "Аз съм Кирил Петков и не ме е страх".

    Направо се плаша вече на какво се градят предизборните кампании и сламените политперсони като Цар Киро. Та на този пич му изгря звездата защото започна да реве за кредитите на ББР, реши да се прави на Доналд Тръмп като уволнява разни хора на лайфове, снима се до някви язовири(до ден днешен неясно източени или не), натвори простотиите с гражданството и де факто за периода от 127 дни ефективно като министър, около този палячо се създаде достатъчна инерция, за да успее да направи впоследствие партия и да спечели изборите.

    Година по-късно вече може да се коментират актовете му примерно в едно ББР, където са си за прокурор. Но пък и издават някаква сериозна координация предварително. Първо беше невероятната сензация, че имало 8акции от ББР в ДСК... Крупен дял от 0,000055% от капитала. Как е била могла да съществува тази банка само с и и 99,9996% не знам (сериозно, имаше такова изречение в някакъв "анализ" на Медиапул). Но пък след намесата на великия Киро Петков вече е 100% държавна...

    Спомняш си битките, лайфовете с кредитни досиета и отворени срещи с кредитополучатели. Пълен цирк, имайки предвид консервативния характер на банкерската индустрия и афинитета на капитала към тишината. Няма да преразказвам публичната история, но мога съвсем кратко да опиша какво прозира и се чува относно реалните събития в кухнята.

    Кирил си назначи на първо място като ИД Цанко Арабаджиев. Едновремешен симпатизант/активист на БСП, който се преориентира към по-модерното по дух ляво движение на Зелените, че даже и стана ковчежник там. Апропо доста интересно как се вписва същият с Панев в компанията на евролибералчетата, при положение, че най-зеленото им нещо е разходка на Витоша, ама нейсе. Същият го бяха уволнили преди време от ОББ покрай смесица от слаби резултати, нулева мотивация и конфликтно отношение. В Труд пускаха някакви теории как предвид това, че след като завежда дело към ОББ за уволнението си, което губи на трета инстанция, срещу него е издаден изпълнителен лист и по тази линия нещо не било наред с нюансите на наредба 20 на БНБ предвид лицензионния режим за изпълнителни членове на УС и НС на банка, но да кажем, че това е бял кахър. Друг е въпросът дали в действителност е бил на ръководни позиции в изискването на закона, защото след ОББ Цанко е бил директор инвестиции в някои от пенсионните фондове(директор инвестиции може да означава много, може и нищо), една година като финансов директор на Норд Холдинг и година и нещо като Вътрешен одит в Доверие. И макар да може да се коментира дали отговаря на изискванията, със сигурност няма блендата от качества за да може да управялава институция със спецификите на ББР.

    Другият лимон обаче е още по-фрапантен казус. Бивш ръководител-екип на отдела в ОББ за проектно финансиране, където е ръководел крупния екип от 1 човек под него, занимаващи се с финансиране на фотоволтаици, а после управляваше няколко соларни парка на някакви външни инвеститори. Уви обаче, това да си тийм-лийд на един човек не е ръководна функция, но поради тази причина е вписан само като член на УС, не и като изпълнителен, въпреки че е с такъв ранг. Не, че това не е достатъчен проблем до момента, но става още по-неприятно имайки предвид, че е назначен от Петков именно защото се познават от основаването на Да, БГ насам и са приятели.

    Сега, да не ме разберат погрешно някои снежинки. Не казвам, че практиките от времето на Димитров и Филипов се перфектни или добри. Но поне отговаряха на закона. Димитров работеше сигурно 7-8 години в ББР, имаше внимателно отгледана биография, първо и мисля второ ниво CFA, специализации в чужбина и тн. Чувал съм и че човекът е бил доста умен и добре е осъзнавал какъв мач се играе, вкл. е знаел как да работи със специфичните клиенти на банката. Панайот Филипов също е потомствен финансист, с много години по банки, финансов директор на фирмите на Пеевски, няколко години като директор на БАЕЗ и тн. Ако излезнем извън бинарното разбиране добри-лоши аз категорично твърдя, че бившият финансов директор на Водстрой има по-обширна експертиза от ръководител екип в ОББ, който цъка по цял ден мачове на таблетчето си.

    Но защо пък прокуратурата да обследва тези детайли? Има ясни индикации за назначение на политическо лице(Цанко) и непотизъм(Крум). За прокуратурата, както и за публиката няма абсолютно никакво значение, защото едните са лицата на промяната, а другите са спомен от "мракобесен" период.

    Естествено факт е, че ББР се използваше за проектите на Борисов по любимия му начин - като слон в стъкларски магазин. Въпросните кредити бяха договорки за проекти, в зависимост от онази конюнктура, и се връзваха добре с идеите му за управление. Но ако някой си мисли, че това са раздавани ей така пари - греши. В онзи момент на силния Борисов той си имаше и верна бухалка - и ако сгрешиш и мръднеш, то веднага можеше да ти се припомнят разни неща. В този смисъл смятам, че знам за какво са дадени някои от уж най-енигматичните кредити, уж без логика. О, логика си има, просто по този начин бе преглътнато по-лесно отколкото ако беше поднесено на електората. Умнокрасивитетът обаче гледа цифрите, стряска се на приказките за милиарди, чува постулатите как било по-добре да дадем вместо милиард на 8 фирми, по 5 милиона на 200 и това е универсална рецепта за да се оправи всичко, защото ще сме без корупция и тн. Това, че банката няма клонова мрежа, нито инфраструктурата - не е проблем. Това, че на пазара преди година се стигаше дори до лихвени нива за крайни клиенти под 1%(цената на ресурса за ББР е била между 0 и 1,7%, но няма среднопретеглена в отчетите, по мои сметки трябва да е някъде около 1%) е достатъчен факт. Просто при тези условия ББР беше далеч от пазара и шансът, дори и да проима изведнъж целия екип и инфраструктура за МПС банкиране, да достигне до 200 клиента с по 5 милиона за проекти беше просто минимален. Към онзи момент това беше абсурдно решение от стопанска гледна точка. Но пък как се вписва в наратива на Киро...

    А какво сътвориха тези красавци? Извън тривиалните неща, като например явна връзка на единия с една от колежките (дори под прозорците на самото БНБ съм чувал, че си гукат влюбените), както и непотвърдени слухове за другия, че си назначава любовниците на позиции, са си провели и стандартната чистка. Направиха някое пр стинтче, продавайки лимузината на Мавродиев, с което може би създадоха впечатление за добри комсомолци за широката публика, но е чудно с какво подобриха състоянието на банката.

    Сега, може би това с любовниците и чистките е преглъщаем грях за покровителят им Киро Петков и има защо. Пичовете проведоха много последователно процеса по създаване на сензации, ударно провизиране, дори и в случаи, в които не беше необходимо - най-вече преоценката на ПИБ. БФБ е смайващо неликвидна и дори относително малки покупки на дялове имат потенциала да раздвижват пазара, тоест това, че текущата цена е 2.50 не означава много, при положение, че целият обем на търгуваните акции на ПИБ на БФБ за тази година е ... 4 милиона лева. Делтата в отчетите на ПИБ на вземанията им само по ипотечни кредити е около 64 милиона за шестмесечието на тази година, тоест само индикацията за нова продукция в бизнес линия ипотечно кредитиране на населението е 15 пъти оборота с акциите на банката. Защо тогава трябва да се вглъбяваме в цената?

    Защото такъв е наративът. Това подеха Капитал, като медиен партньор преди години, това поде и Киро когато го проектираха във властта. А верните му лакеи решиха да го подкрепят. Първо започнаха с ударно провизиране на дела в ПИБ, без да е налице достатъчно активен пазар да го правят. Продължиха циркаджийската линия с кредитите. Вълка очаквано спря да плаща щом свърши и кик-бек бизнеса. Вместо да търсят решения, пичовете започнаха да се правят, че ще следват процеса по книга. Имат синдик, който взема маса пари, но последно като чувах неща по темата - дори май не беше ходил в предприятието. Наблъскаха маса провизии, Цанко обикаляше наляво-надясно из студиата да обяснява колко е прекрасно настоящето и как изчистват оборите и банката е на печалба... основно защото всъщност акциите на ПИБ през скочиха много и се наложи да направят преоценка за близо 20 милиона по спомен, което и многоуважаваният нов принципал Лорер поде като тема. Да, "Банката е на печалба" е по-лесно за асимилиране от електората отколкото "Банката оперативно губи, но преоценките на финансови активи водят до положителен нетен резултат". На банкерски език обаче второто отразява реалността и хич не е хубаво.

    Онзи ден даже Цанко беше излезнал да се хвали каква страхотна сделка били направили и как работели новия екип за инвестиция на капиталовия фонд, която всъщност е направена от тотално различен екип, по времето на Мавродиев.

    Сега, за целокупния фейсбук това, че Цанко Арабаджиев си присвоява чужди заслуги не е проблем, все пак златният пръст на промяната го посочи. Това, че управлението им би могло да се прикачи етикета безстопанственост е друга тема.

    Защо изписах всичко това ли? Макар и аз да се питам защо хабя времето си във форум, където нивото на аргументация е ниско и преобладават полит-окраските, а не трезвата мисъл, все пак исках да опиша някои неща, които трудно се забелязват, защото на практика не се отразяват. Някои са трудни за удостоверяване и просто трябва другият читател да се довери. Но пък в крайна сметка и самата многоуважаема Лена Бориславова отиде ведно с премиера да предаде списъка с 19 корумпирани на 20тия чрез един Гугъл разбор. Защо за нея да е възможно да го прави, а да е невъзможно и за моите писания :-)

    Но такъв е сантиментът и моментумът днес. Критично мислене няма, а фалшиви идоли. За какво са ни институции, когато раждаме все повече краткосрочни лидери, отколкото можем да консумираме, Защо да търсим хладния и скучен комфорт на инстутицоналното развитие и мисъл, когато можем да предпочетем емоционалния комфорт на поредната месия.

    После да не се чудим защо резултатите са такива.

    ПС. На няколко бири ми идват такива хапливи остроумия. Не съм хомофоб, но пък хапливият хумор все още е разрешен. А и Василев с тези странни прически и маниери не знам в кое заведение би се чувствал по-добре, та затова предлагам сливенския...

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#6] от "Quandt":

    И кво ще прави в този с лимбата в женски манастир? Той определено ще предпочете я Пазарджик, а Враца...

    borodino е напипал интересна тема, която, колкото повече си я въртя из главата, толкова по-истински изглежда като схема.
    Просто всичко си идва на мястото! Единствените, които могат по закон да търсят отговорност са обществено сатанизирани и никой вече не ги приема сериозно! И не става въпрос за някакъв Гешев, а за цялата Прокуратура на РБ! За всички прокурори до един!

    А кленовият лист до ухилената физиономия е било просто тест дали пък прокуратурата няма неочаквано да вземе да излезе от комата. И та с документ потвърди, че няма намерение да оживява. Защото, ако бе постановила, че лицето КПП не отговаря на изискванията на Конституцията, майданът беше гарантиран!

    И се сещам за старата приказка, че когато котката спи, мишките танцуват.

    Е, ти пределно перфектно си описал този ту гавот, ту валс, ту обикновена ръченица на безнаказаните мишоци.

    п.п. Помня времето, когато бях известен с дългите си коментари. Отне ми тая слава...

    Нередност?
  • 8
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#7] от "D-r D":

    А, то и там може Спецов да му ходи на свиждания :-) Дали в Сливен или в Пазарджик много значение няма, въпросът е да бъде трудоустроен някъде там.

    Да, дълъг пост, но уви - написаното е факт. Трудно вече сдържам емоциите си на моменти, имайки предвид какво се случва, та и аз си изкарах душата.

    Уви, прав си, че майданът щеше да ни е гарантиран...

    Поздрави

    Нередност?
Нов коментар