🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нинова смени борда на ВМЗ, дори назначения от нея изпълнителен директор

Сопотският военен завод бил на загуба за първото тримесечие и не плащал дивидент на държавата

Новият изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов досега беше областен управител на София
Новият изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов досега беше областен управител на София
Новият изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов досега беше областен управител на София    ©  Областна управа София
Новият изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов досега беше областен управител на София    ©  Областна управа София
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Целият съвет на директорите на сопотския военен завод ВМЗ е сменен по разпореждане на икономическия министър Корнелия Нинова. Решението за това е взето от принципала - Държавната консолидационна компания, в петък, 3 юни, и предстои да бъде вписано в Търговския регистър.

От борда си отиват всичките четирима членове от времето на служебния кабинет, както и изпълнителният директор Иван Стоенчев, когото самата Нинова назначи в средата на февруари тази година. Като причини за решението се посочват отчетената загуба за първото тримесечие и нежеланието на компанията да плати дължимия дивидент на държавата за пет години назад, както и опитите на ръководството да продава собственост на ВМЗ зад гърба на министъра.

Нарушения

Новината за смяната беше съобщена от Нинова на специален брифинг в министерството, което е принципал на ДКК, а справка показва, че решението вече е подадено към Агенцията по вписванията.

Като първа причина Нинова посочи влошените финансови резултати на ВМЗ за първото тримесечие на тази година. Въпреки законовото задължение за прозрачност отчетите на дружеството все още не са публикувани в електронната система на Агенцията за публичните предприятия и контрол, дълго след като изтече крайният срок.

Нинова посочва част от числата: компанията отчита загуба 1.64 млн. лв. за януари - март 2022 г. и увеличава задълженията си с 21 млн. лв. За сравнение - през същия период на миналата година то е работело на печалба, положителен резултат 3.1 млн. лв. е отчетен и към края на 2021 г. Тази загуба идва в момент, в който в Украйна се води война и всички военни заводи в страната работят на високи обороти, макар че официално страната не изнася директно оръжия за Киев.

ВМЗ отказва също да плати дивидент на държавата въпреки многото писма, изпратени от ДКК. Нинова припомни, че кабинетът е взел решение държавните дружества да преведат дължимия дивидент за 2021 г. в бюджета до края на април. От решението на ДКК става ясно, че дружеството не е плащало дивиденти за цели пет години - от 2017 г. до 2021 г., с което са нанесени финансови вреди на държавата.

Ръководството на ВМЗ е опитало да продаде обособени части от дружеството без знанието на ДКК и на министъра, стана ясно още на брифинга. Става дума за Почивна база "Чивира" в Старосел, хотел в Сопот, сгради в Индустриална зона - град Калояново, и др. По думите на Нинова тя е научила случайно за тези продажби и те са били спрени.

Пак временни назначения

От решението на ДКК става ясно, че от длъжност се освобождават всичките членове на съвета на директорите, но не се снема отговорност от тях. Решението има незабавно действие, но би могло да се обжалва.

Най-интересен е случаят с Иван Стоенчев, който остана в борда и като изпълнителен директор на завода едва три месеца и половина. Той беше назначен от самата Нинова в средата на февруари, като замени предшественика си и дългогодишен служител на ВМЗ Иван Гецов. Стоенчев беше начело на завода и в продължение на шест години до 2015 г. От борда излизат също Никола Стоянов, Мартин Дочев, Иван Ангелов и Николай Николов, които бяха назначени през ноември 2021 г., когато ресорен министър беше Даниела Везиева във втория служебен кабинет на Стефан Янев.

С друго решение съветът на директорите на ВМЗ е намален от петима на трима души. Както вече стана традиция за държавните дружества към икономическото министерство, новите директори са назначени "до провеждане на конкурс", за което срокове няма.

Най-популярното име от новите попълнения е досегашният областен управител на София Иван Иванов, който преди два дни беше освободен по негово искане и явно в очакване да поеме ВЗМ. Освен като член на борда той влиза и като изпълнителен директор. По информация от икономическото министерство той е завършил Военната академия в град Раковски. Справка в АПИС показва, че преди да стане областен управител в началото на тази, година Иванов е бил собственик на няколко фирми за недвижими имоти.

В борда влиза също Мариан Йовчев, който е завършил в Долна Митрополия и е дългогодишен служител и директор в държавното "Терем" в миналото. Третото попълнение е Камен Шаралиев. От икономическото ведомство казаха, че е завършил Техническия университет в София като инженер по електроника и автоматика и работи във ВМЗ като директор на индустриалното оборудване.