Продажбите и печалбата на ВМЗ рязко се покачват към края на септември

Резултатите на "Кинтекс" се влошават - търговецът обявява, че губи пазари и опитва да навлезе на нови

ВМЗ отново е в период на активно производство на специална продукция, за да отговори на силното търсене
ВМЗ отново е в период на активно производство на специална продукция, за да отговори на силното търсене
ВМЗ отново е в период на активно производство на специална продукция, за да отговори на силното търсене    ©  Надежда Чипева
ВМЗ отново е в период на активно производство на специална продукция, за да отговори на силното търсене    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо три пъти по-големи продажби и 15 пъти по-висока печалба отчита сопотският оръжеен производител "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) за първите девет месеца на 2022 г. Нарасналото търсене на специална продукция се отразява на представянето на дружеството, чиито резултати традиционно се влияят от военните конфликти в света. Заедно с очакваните постъпления до края на годината оборотът на компанията може да надвиши 450 млн. лв.

В същото време държавният оръжеен търговец "Кинтекс" продължава да влошава резултатите си, като продажбите му се понижават с близо две трети спрямо миналогодишните. От компанията отчита загуба на пазари и силна конкуренция от чужди и български производители.

Силно производство

Сопотският ВМЗ, който произвежда снаряди, ракети, муниции и други видове специална продукция, отчита близо 337 млн. лв. оборот към края на септември (виж таблицата). Интересна подробност е, че през тази година почти цялата продукция е изнесена чрез "местен контрагент", докато през 2021 г. над половината от износа се правеше директно от ВМЗ. Досега от началото на войната официален износ от България към Украйна нямаше, макар че експерти от бранша коментираха като публична тайна, че това се случва заобиколно през други държави. В четвъртък официално Народното събрание реши София да окаже военна помощ на Киев, но тепърва правителството ще трябва да прецени какво въоръжение може да се предостави.

Успоредно с това през тази година повече от два пъти нарастват разходите на завода за материали, които достигат 173 млн. лв. Това вероятно частично се дължи на инфлацията, но основната причина е увеличеният обем на производство. В същото време се повишава и производителността - персоналът е с около 60 души по-малко, отколкото миналата година, като заетите в момента са 3564 души.

Отчетът на компанията показва още, че готовата продукция в материалните запаси намалява до малко над 25 млн. лв. спрямо 62 млн. лв. година по-рано. С около 14 млн. лв. пък се увеличава незавършеното производство. Задълженията нарастват с 43 млн. лв. в сравнение с края на миналата година заради ръста на получените аванси, което отново е сигнал за растящи поръчки. До края на 2022 г. ВМЗ очаква договори и поръчки, които трябва да изпълни, в размер на приблизително 120 млн. лв.

За деветте месеца на 2022 г. компанията е инвестирала 1.3 млн. лв. в реновиране на сгради. През същия период в експлоатация са въведени машини и оборудване за 1.7 млн. лв., както и съоръжения за близо 1.9 млн. лв., става ясно от отчета.

Свита търговия

Резултатите на търговеца "Кинтекс" обаче са доста по-слаби. Продажбите се свиват с 63%, почти с толкова намалява и печалбата. От отчета за деветмесечието става ясно, че компанията продължава да продава основно в Индия и Алжир. Загубени са обаче търговски позиции на някои традиционни пазари, където компанията е присъствала десетилетия.

От ръководството обясняват това с конкуренцията не само на множество чуждестранни компании, но и на български производители, предлагащи сами продукцията си. "Изключително трудно е "Кинтекс" да се съревновава със заводи, които са първоизточник на продуктите, които се търгуват", пише в доклада. Затова и регулярните поръчки на тези пазари са придобили "епизодичен характер".

Войната в Украйна и свързаните с това търговски рискове също се отразяват негативно на дружеството. Това звучи изненадващо, тъй като, от една страна, военният конфликт и рисковете от ескалация като цяло увеличават търсенето оръжие, а от друга, исторически украинските заводи са били конкурентни на българската продукция, а в момента те не изнасят. В доклада се обяснява, че проблемът идва от това, че доставчици на "Кинтекс" осигуряват определени изделия, които не се произвеждат в България, от заводи в Украйна. В момента компанията довършва изпълнението на няколко външнотърговски договора. Разработена е стратегия за навлизане (акредитиране) на нови пазари в Африка, Близкия изток и други страни, която вече се изпълнява, става ясно от доклада.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-?
    hamiltonf

    "Интересна подробност е, че през тази година почти цялата продукция е изнесена чрез "местен контрагент", докато през 2021 г. над половината от износа се правеше директно от ВМЗ."!?


    А още по-интересната подробност е - кои са другарите, които са местен контрагент!?

    Нередност?
Нов коментар