🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проекти в пограничните райони между България и Гърция ще получат 84 млн. евро

Средствата са по новото издание на програмата за трансгранично сътрудничество Interreg, която преди дни бе одобрена от Европейската комисия

Подобряването на свързаността между граничните райони на Гърция и България е заложено в новия програмен период по програма Интеррег
Подобряването на свързаността между граничните райони на Гърция и България е заложено в новия програмен период по програма Интеррег
Подобряването на свързаността между граничните райони на Гърция и България е заложено в новия програмен период по програма Интеррег    ©  Юлия Лазарова
Подобряването на свързаността между граничните райони на Гърция и България е заложено в новия програмен период по програма Интеррег    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Приоритетите по новата програма са насочени към климатична устойчивост и насърчаване на кръговата икономика
  • В обхвата й са областитеБлагоевград, Смолян, Хасково и Кърджали
  • Бенефициенти могат да бъдат държавни и неправителствени организации, а също и малки фирми

Новото, шесто поред издание на Програмата за трансгранично сътрудничество за предстоящия програмен период (Interreg VI-A) Гърция-България 2021-2027 г., бе одобрено от Европейската комисия на 13 септември. Така общо 84 млн. евро ще могат да се инвестират в съвместни проекти между двете държави, за развитие на пограничните им райони. Бюджетът е сравнително по-нисък от този на предходния програмен период (2014-2020), когато на разположение бяха 130 млн. евро.

Програма "Интеррег" е насочена към конкретни проекти, които подобряват свързаността между граничните райони - като например изграждането на контролно пропускателния пункт Рудозем - Ксанти. Също така се финансират проекти, които имат трансграничен характер - като реконструкция на речни корита, електропреносна мрежа, туризъм и други.

Новата програма

В териториалният обхват на "Интеррег Гърция - България (2021-2027 г.)" са четири български района - Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали. От гръцка страна пък са включени Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес. Това са около 475 км гранична линия.

Програмата ще финансира съвместни проекти в рамките на тририоритета: "По-устойчив и по-зелен трансграничен регион", "По-достъпен трансграничен регион", "По-приобщаващ трансграничен регион".

Първият е с бюджет от малко над 35 млн. евро, обхваща мерки за подпомагане на устойчивостта на икономическите сектори като туризъм и хранително-вкусова промишленост от изменението на климата. По този приоритет ще се финансират проекти, насочени към управление на риска от наводнения, управление на речните басейни, ефективно използване на ресурсите и кръгова икономика, въвеждане на зелени кръгови иновации, намаляване на производството на отпадъци, инвестиране в зелени инфраструктури.

Във вторият от приоритетите около 31 млн. евро ще бъдат насочени към развитие на два стратегически инфраструктурни проекта за България. Единият е изготвянето на технически проект и инвестиционно проучване за модернизация на жп линията Радомир - Кулата. Вторият предвижда доизграждане на главната пътна комуникация на Смолян, която да поеме натоварения трафик към граничните пунктове с Гърция при Рудозем и Златоград.

Гърция ще участва в тези две направления чрез надграждане на останалите части на пътната отсечка - от границата към Ксанти, заедно с мерки за цифрова инфраструктура и оборудване със системи за граничен контрол и сигурност по граничният път.

По третия приоритет ще се финансират проекти за развитие на туризма и културния обмен с бюджет от 17.5 млн. евро. Нова мярка тук е възможността за подкрепа за микро или семейни предприятия и социални кооперативи, работещи в областта на културата и туризма.

Предвидени са инвестиции в образование и обучение Това е стратегическа мярка за подобряване на икономиката, основана на знанието, увеличаване на доходите и осигуряване на нова, устойчива работа, което само по себе си е възможност да се задържи младото население и да се осигури социално развитие.

Кой може да кандидатства

Бенефициенти могат да бъдат национални, регионални и местни власти, университети, изследователски центрове, асоциации, неправителствени организации, граждански обединения и мрежи, и други.

По програмата е предвидена и подкрепа за малки и средни предприятия, предоставена под формата на безвъзмездни средства чрез инструмент за малки проекти и със срок на продължителност до три години.

Управление

Управляващ орган на програмата е Министерството на икономиката и развитието на Гърция. Той ще бъде отговорен за изпълнението на дейностите в съответствие с принципите за добро финансово управление.

Национален орган от българска страна ще е дирекция "Управление на териториалното сътрудничество" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Основните му функции ще са насочени главно към осигуряване на системата за първо ниво на контрол на разходите извършени от българските бенефициенти, както и предоставяне на национално съфинансиране.

Все още няма информация кога ще бъдат отворени за кандидатстване първите процедури, както и няма публикуван график за различните етапи.

Ключовата европейска програма за насърчаване на териториалното сътрудничество между граничните региони Интеррег има вече 30- годишна история. Сътрудничеството между България и Гърция започва още в края на 90-те години с Interreg I (1990-1993). Последният програмен период Interreg V-A 2014-2020 г. беше одобрен от Европейската комисия през декември 2016 г.

По официални данни от програмата до декември 2021 г., 108 проекта за 66.15 млн. евро са били реализирани през изминалия програмен период, от общо договорени 147.7 млн. евро. Те са били в сферата на развитие на конкурентоспособността, иновациите и транспортните коридори, защита на околната среда и културното наследство, помощ за социалната интеграция и подобряването на здравеопазването.

В раздела предприемачество за първи път бяха финансирани частни проекти на фирми от двете страни на границата, избрани на конкурсен принцип. Това са 35 компании, основно от сферата на туризма, преработвателната индустрия, възобновяемата енергия и здравеопазването.
Все още няма коментари
Нов коментар