🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът расте с над 40% към октомври

Основната причина за увеличението продължават да са високите цени, особено при енергийните продукти

Данните показват слабо забавяне на темпа на прираст на експорта към ЕС, но възстановяване на този към трети страни.
Данните показват слабо забавяне на темпа на прираст на експорта към ЕС, но възстановяване на този към трети страни.
Данните показват слабо забавяне на темпа на прираст на експорта към ЕС, но възстановяване на този към трети страни.    ©  Георги Кожухаров
Данните показват слабо забавяне на темпа на прираст на експорта към ЕС, но възстановяване на този към трети страни.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българският износ на стоки продължава да расте с двуцифрени темпове, като към октомври е с 40.8% повече спрямо година по-рано. Номиналната му стойност достига 79 млрд. лв., което е с 10.6 млрд. лв. повече спрямо цялата 2021 г., показват данните на НСИ.

Както и предходните месеци обаче, голяма част от ръста се дължи на по-високи цени - двете групи стоки, които отбелязват най-голямо увеличение, са горива и мазнини, а при тях инфлацията е най-висока. Преди месец Българската стопанска камара (БСК) представи свой анализ, според който реалният ръст на експорта през първото полугодие би бил около 10%, ако се отчита само промяната в количествата. Данни за обемите и по-подробни разбивки за продаваните стоки навън обаче няма - повече от година НСИ актуализира платформата за външна търговия, без да смята за нужно да обясни кога числата ще бъдат отново публични.

Само за октомври продадената навън продукция е за над 8.25 млрд. лв. Като на годишна база това е ръст от 34%. Очакванията на икономистите са за постепенно намаляване на темпото заради прогнозирана рецесия в еврозоната, а две трети от българския износ е насочен именно към европейския пазар.

Едрите числа засега показват слабо забавяне на темпа на прираст на експорта към ЕС, като през октомври той е 33.5%. За сравнение - през предходните месеци износът към страните от съюза растеше на годишна база с по над 40%. За сметка на това обаче се възстановява този към държави извън ЕС. След като през септември отбеляза едва 12% ръст, през октомври той вече е над 35%.

Без изненади

Топ 3 търговски партньори на България, които не са част от ЕС, към октомври продължават да са Турция, Сърбия и Украйна. Последната влезе в топ 3 с ръст от над 148% благодарение на износа на горива към страната. А стоковите групи с най-голям ръст са енергийни продукти - горива и електроенергия (228.2%) и мазнини (138.8%).

По-подробните данни за ЕС идват с месец закъснение, но тези към септември показват, че основните ни търговски партньор остават Германия, Румъния, Италия. А единствените две стокови групи със спад са тези на безалкохолни напитки и тютюн, както и "стоки и сделки". Последната обаче е с много малки обеми по принцип. Всички останали категории растат поне с двуцифрени темпове, като енергийните продукти и мазнините и тук са водещи.

Вносът продължава да расте по-бързо спрямо износа, като към десетия месец на годината достига 90.2 млрд. лв. Наличните данни показват, че от т.нар. трети страни най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия Турция, Китай и Украйна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok

    Такъв ръст не може да бъде обяснен просто с инфлацията. Той има друго обяснение. По-важното е, че тези обеми са декларирани от фирмите-износители. Те се освободиха от рекета на ГЕРБ, защото Влади не ходи всеки месец при Бочко с тефтера, в който има списък с най-големите фирми, които да бъдат изнудвани. Така втора година икономиката върви нагоре и което е по-важно - растат декларираните и статистически отчетени обороти, а оттам и платените данъци. Пагубно за бизнеса и икономиката би било, ако ГЕРБ отново се върнат на власт.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#1] от "volarok":

    А може просто дедесарите да се активизираха.. мътните времена са идеални за тях. Освен това какъв е обема на вноса?

    Нередност?
Нов коментар