🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България ще изнася горива до 5 март. После ще се изнася по списък

Забраната за износ, която се отлага, трябваше да влезе в сила от понеделник

Кабинетът на Гълъб Донев ще рискува с междинен вариант за износ от "Лукойл Нефтохим Бургас"
Кабинетът на Гълъб Донев ще рискува с междинен вариант за износ от "Лукойл Нефтохим Бургас"
Кабинетът на Гълъб Донев ще рискува с междинен вариант за износ от "Лукойл Нефтохим Бургас"    ©  Велко Ангелов©Дневник
Кабинетът на Гълъб Донев ще рискува с междинен вариант за износ от "Лукойл Нефтохим Бургас"    ©  Велко Ангелов©Дневник
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Правителството излезе с компромисно решение за износа на горива от България по време на двете години на дерогацията, който ще е възможен до 5 март 2023 г.

Забраната за износа трябваше да влезе в сила на 5 декември - понеделник, на база минало решение на Министерски съвет по време на управлението на Кирил Петков. Отмяната му идва в последния възможен ден и се очакваше, като в понеделник можеше да се стигне до невъзможност на зареждането на самолетите и корабите с гориво. За ЕС ограниченията с покупките на готови горива са от 5 февруари според решението на кабинета.

Износът ще е напълно свободен в следващите 3 месеца до 5 март, или месец след общата за съюза забрана за покупка на руски готови продукти.

След тази дата износът на скъпите петролни продукти (т.е. бензин, дизел, авиационно гориво) ще бъде възможен по списък, който ще се състави от Министерски съвет. Или създава се определена гъвкавост спрямо нуждите на местния пазар и тези на износа, като компромисното решение вероятно има за цел и да не се влиза в конфликт с Брюксел.

Какво разписа МС

"С решението се забранява продажбата на купувачи, разположени в друга държава членка или в трета държава, на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия или изнесен от Русия с кодове по КН 2710, с изключение на нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане. Забраната влиза в сила от 5 март 2023 г."

Във въпросния забранителен списък на нефтопродукти класифицирани в код по КН 2710 (това е и раздела продукти, забранен от ЕС) влизат продукти като бензина, дизела, авиационното гориво, тежки горива, масла. (В забраната за износ на ЕС не са включени други продукти с други кодове, като битум, пропан-бутан, парафин и т.н.) Вратичката, която си оставя България, е износът да е възможен изрично при корабно зареждане, както и на продукти, които изрично Министерски съвет е записал в списък. Очакванията са да има забрана например за дизела, но разрешение на износ за авиационното гориво, бензин и т.н.

Междувременно в парламанта продължават да се движат различни законопроекти по темата със забраната на износа от рафинерията, като най-напред е предложението за ДПС за пълна забрана, последвано от изказване на Йордан Цонев за предстояща законова инициатива за влизане в оперативното управление на "Лукойл Нефтохим Бургас". Опция за временно управление на рафинерията от държавата подготвя и "Демократична България".

Какво мисли еврокомисията, засега е неизвестно. Въпросът е, че целта е да се ограничи ползването на руската суровина, а действието на България не е в тази посока. Опция е да няма реакция, а от Брюксел да започнат процедура за санкции срещу страната ни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    По нарушаване на ембарго сме олимпийски шампиони. Изхранихме цяла Сърбия през 90-те години, докато сърбите колеха и бесеха на Балканите. Не че получихме дори едно "хвала" от тях след това. А сега се чудим защо европейците не ни искат в Шенген.

    Нередност?
  • 2
    velian avatar :-|
    volarok

    Всички се надпреварват сега са рекетират Лукойл, начело с ДПС и резидент Радев. Хак да им е. Разбира се, нашите накрая ще настъпят брюкселското коте по опашката и ще има ответни санкции.

    Нередност?
Нов коментар