Инфлацията се забавя за втори пореден месец през ноември, но остава висока – близо 17%

Газът и горивата теглят показателя надолу, но цените на храните растат още по-бързо, показват данните на НСИ

Най-много поскъпват хранителните стоки - с 26.6%, като инфлацията при тях продължава да се ускорява.
Най-много поскъпват хранителните стоки - с 26.6%, като инфлацията при тях продължава да се ускорява.
Най-много поскъпват хранителните стоки - с 26.6%, като инфлацията при тях продължава да се ускорява.    ©  Лили Тоушек
Най-много поскъпват хранителните стоки - с 26.6%, като инфлацията при тях продължава да се ускорява.    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Годишната инфлация се забавя до 16.9% заради транспорта и битовите услуги.
  • Поскъпването вероятно е преминало пика си, но пътят надолу ще е бавен и неравномерен.
  • Високата инфлация остава риск пред присъединяването на страната към еврозоната и не трябва да се подклажда допълнително.

Инфлацията през ноември за втори пореден месец отчита леко забавяне и достига 16.9%, показват данните на НСИ. Това затвърждава очакванията, че ръстът на цените е преминал своя пик от 18.7% през септември и предстои постепенно да слиза надолу. В случая обаче забавянето идва основно от газа и горивата, чиито цени на световните пазари остават нестабилни. А почти всички групи продукти, включително храните, продължават да поскъпват с още по-бързи темпове.

По-ниската инфлация не означава, че цените падат, а просто растат с малко по-бавен темп. Според прогнозите предстои инфлацията постепенно да слиза надолу, но ще отнеме доста време, преди да достигне нормалните си нива от около 2%. А с настъпването на зимата и нарастването на търсенето на енергия рискът от ново покачване остава. След като газът например поевтиняваше два поредни месеца, КЕВР отново утвърди по-висока цена за декември.

Освен успокояване на цените на газа и горивата за забавянето допринася и базовият ефект, тъй като преди година покачването вече беше в ход. Ефект вероятно вече оказва и затягането на паричната политика на ЕЦБ, която се пренася и тук. Данните на НСИ за третото тримесечие показаха отчетливо забавяне на ръста на потреблението, което оказва натиск върху цените в посока надолу, а тенденцията вероятно ще се задълбочава.

Какво поскъпва и с колко

Без изненади, през ноември цените в абсолютно всички групи от потребителската кошница отново са нагоре на годишна база. Най-много поскъпват хранителните стоки - с 26.6%, като инфлацията при тях продължава да се ускорява. Изключение са тестените изделия и мазнините, при които високият прираст започва да се успокоява. Ютилити услугите са следващите с най-голям ръст на цените, около 20%, като темпото също леко се забавя.

Голямо значение за общото забавяне вероятно има цената на газа, която само за месец е паднала с 37.2% според данните на НСИ. Така, след като от началото на 2022 г. горивото поскъпваше с трицифрени темпове на годишна база, за ноември този ръст е едва 14%.

Високата инфлация остава една от основните опасности пред присъединяването на страната към еврозоната. Измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който позволява сравнение с останалите страни от ЕС, годишната инфлация в България достига 14.3% през ноември. В еврозоната показателят също тръгна надолу, след като през октомври достигна рекордните 10.6% за първи път откакто съществува единната валута. За октомври, за когато има налични данни за всички страни от съюза, в България инфлацията изпреварва средната за ЕС. С най-висока инфлация са прибалтийските страни и Унгария, които отчитат по над 20%, а с най-ниска - под 8%, са Испания, Франция и Малта.

Въпреки прогнозите за постепенно успокояване ценовият натиск в страната изглежда все по-широк, като засяга практически всички сектори на икономиката. Затегнатият пазар на труда предполага продължаващ ръст на заплатите, който също ще се пренася към крайните цени. Икономисти предупреждават, че за да не подклажда допълнително инфлацията, държавата ще трябва да ограничава разходите си и ефективно да насочва подкрепата си само към най-уязвимите домакинства и фирми.

Все още няма коментари
Нов коментар