🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минималната заплата става 780 лв. от 1 януари

Правителството взе решението на последното си заседание, а заедно с повишението от април мярката ще струва на бюджета над 300 млн. лв.

Предложението е на Лазар Лазаров, който е служебен социален министър.
Предложението е на Лазар Лазаров, който е служебен социален министър.
Предложението е на Лазар Лазаров, който е служебен социален министър.    ©  Георги Кожухаров
Предложението е на Лазар Лазаров, който е служебен социален министър.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На последното си заседание за годината Министерски съвет (МС) повиши минималната работна заплата (МРЗ) в страната до 780 лв. от 1 януари догодина. Така МС потвърди предложението на Министерството на социалната политика, което бе обявено по време на Съвета за тристранно сътрудничество от миналия четвъртък. Тогава финансовото министерство от своя страна предложи тази промяна да влезе в сила от юли, когато се очаква да има приет закон за държавния бюджет за 2023 г. В момента такъв няма, тъй като служебното правителство на Гълъб Донев внесе проект за удължаване на този за 2022 г.

Увеличението от първия ден на следващата година ще е почти с 10% в сравнение със сегашното минимално възнаграждение от 710 лв. След като то влезе в сила на 1 април тази година, увеличението на годишна база за 2022 г. ще скочи до цели 20%. Според служебния социален министър Лазар Лазаров за една година повишението на МРЗ ще струва на бюджета малко над 300 млн. лв.

По думите му нарастването на минималната заплата ще компенсира инфлацията, която на годишна база е 16.9%. Според министър Лазаров то ще подпомогне хората, които получават минимално заплащане в страната или тяхното възнаграждение е обвързано с неговия размер. Тези хора са малко под един милион души.

Все още няма коментари
Нов коментар