Рекордно ниска безработица в еврозоната увеличава шансовете за по-високи лихви

Броят на търсещите работа намалява през ноември, а коефициентът на безработица остава на най-ниското ниво от 1995 г.

Безработицата в еврозоната остава на рекордно ниските 6.5% към ноември миналата година, показват данни на Евростат, докато в много сектори фирмите продължават да изпитват недостиг на кадри, а заплатите растат с необичайно бързи темпове. Стегнатият пазар на труда увеличава шансовете за допълнителни повишения на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише Financial Times.

Търсещи работа в еврозоната към ноември са 10.8 млн. души и дори леко намаляват спрямо предходния месец. Числото е най-ниското от 1999 г., откогато има налични данни. Коефициентът на безработица остава непроменен на месечна база и е на най-ниско ниво от 1995 г. През ноември спрямо октомври безработицата спада допълнително в Италия, Франция и Испания. В България показателят също остава на рекордно ниските 4% за трети пореден месец.

Пазарът на труда в 20-те страни, използващи единната валута, показва устойчивост в навечерието на очаквания икономическия спад, който вероятно ще дойде вследствие на високите цени на енергията и покачващите се лихви.

Леко охлаждане на пазара на труда тази зима прогнозират икономистите от ING Think предвид това, че рецесия е най-вероятният сценарий за следващите месеци. Според тях обаче спадът на заетостта няма да е достатъчно голям да остави недостига на работна ръка в миналото.

Данните за безработицата са в синхрон с прогнозите на икономистите и вероятно затова пазарите не показват съществена реакция. След по-добрите от очакваните данни за инфлацията през декември цените на акциите в Европа продължиха своя поход нагоре и достигнаха най-високи нива за последните 7 месеца.

Ръстът на заплатите сега е основен риск за инфлацията

Затегнатият пазар на труда означава, че поне засега и заплатите ще продължат да растат, повишавайки рисковете от трайно висока инфлация. Затова за ЕЦБ новите данни за безработицата са аргумент лихвените повишения да продължат, смятат икономисти.

Пазарите очакват ЕЦБ да покачи основната си лихва с още 0.5 процентни пункта на следващото си заседание в началото на февруари, с което депозитната лихва на банката ще достигне 2.5%, след като само преди малко повече от половин година тя беше отрицателна.

ЕЦБ прогнозира "силен ръст на заплатите през следващите няколко тримесечия в сравнение с историческите модели", посочва институцията в своя публикация. Въпреки високия досегашен ръст реалните заплати остават значително по-ниски в сравнение с 2019 г., последната година преди пандемията, тъй като инфлацията подкопава покупателната способност на парите. Изключение е секторът на услугите, който изпитва "сериозен недостиг на работна ръка" и реалните заплащания там надхвърлят нивата отпреди пандемията.