По-ниските цени на енергията свалиха инфлацията в еврозоната под 10%

Въпреки сигналите за намялаване на поскъпването във валутния съюз анализаторите не очакват промяна в политиката на ЕЦБ

Инфлацията в Германия и Франция се понижи, но в балтийските страни остава 20%
Инфлацията в Германия и Франция се понижи, но в балтийските страни остава 20%
Инфлацията в Германия и Франция се понижи, но в балтийските страни остава 20%    ©  Reuters
Инфлацията в Германия и Франция се понижи, но в балтийските страни остава 20%    ©  Reuters
Темата накратко
  • Според члена на управителния съвет на ЕЦБ и управител на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало лихвените проценти може да достигнат своя връх до лятото на тази година.
  • Инфлацията в Германия и Франция също намаля през декември.
  • По-добрите данни се отразиха положително и на европейските фондови пазари.

Инфлацията в еврозоната се понижи за втори пореден месец през декември, но анализаторите не очакват това да предизвика промяна в политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Общата инфлация, която включва разходите за храна и енергия, е била 9.2% на годишна база през декември според предварителните данни на Евростат. Тя се понижава спрямо ноември, когато беше 10.1%. Ноември беше първият месец, когато цените за пръв път от юни 2021 г. леко намаляха.

Натиск

Икономиката на еврозоната е подложена на огромен натиск след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., като през миналата година разходите за енергия и храна нараснаха рязко. В стремежа си да се пребори с растящите цени ЕЦБ повиши лихвените проценти четири пъти през 2022 г. и заяви, че вероятно ще продължи да го прави и през тази година. В момента основният лихвен процент на банката е на ниво от 2%.

Въпреки допълнителните признаци, че инфлацията намалява, анализаторите смятат, че е твърде рано за оптимизъм, и не очакват обрат в позицията на централната банка.

Лихвените проценти "ще стигнат до 3% и вероятно ще трябва да се задържат на тази стойност през цялата година, дори когато рецесията става все по-очевидна", заяви Хетал Мехта от Legal & General Investment Management пред CNBC.

Това се случва, след като през декември президентът на ЕЦБ Кристин Лагард зададе особено ястребов тон: "Ние не се обръщаме, не се колебаем, а показваме решителност." Тя добави, че банката има "още много работа за вършене".

В изказване през миналата седмица членът на управителния съвет на ЕЦБ и управител на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало заяви, че лихвените проценти може да достигнат своя връх до лятото на тази година. През декември ЕЦБ също така обяви, че ще започне да намалява баланса си през март с темп от 15 млрд. евро на месец до края на второто тримесечие. Очаква се тази стъпка също да се справи с част от инфлационния натиск в региона. Тогава централната банка прогнозира среден темп на инфлация 8.4% за 2022 г., 6.3% за тази и 3.4% за следващата. Целта на банката е да бъде постигната обща инфлация 2%.

По-добри данни от Германия и Франция

През миналата седмица данните от Германия и Франция също показаха по-ниска инфлация. През декември стойността на показателя в най-голямата икономика в еврозоната стигна до 8.6% при 10% през ноември.

Инфлацията във Франция неочаквано спадна значително под 7% през декември от рекордно високото ниво месец по-рано. Френският министър на финансите Бруно льо Мер каза пред радио France Inter, че инфлацията ще има низходяща тенденция през 2023 г. По-рано той очакваше инфлацията да остане висока до средата на годината, преди да спадне.

Икономисти разчитат това развитие като последния знак, че забавянето на покачването на цените на енергията помага на Европа да преодолее най-лошото от инфлационната криза.

Карстен Бжески, глобален ръководител на отдела за макротехнологии в ING - Германия, заяви, че тези данни "все още не са облекчение, а само напомняне, че инфлацията в еврозоната все още е предимно феномен на цените на енергията".

Благодарение на енергията

През последните месеци разходите за енергия в Европа намаляха. Цените на природния газ например се търгуваха в петък на нива около 72.42 евро за мегаватчас - рязко по-ниски от пиковата им стойност 349.90 евро за мегаватчас през август. Сред компонентите на инфлацията енергията продължи да бъде най-големият двигател през декември, но отстъпва от предишните нива.

"ЕЦБ не може и няма да основава политическите си решения на силно колебливите цени на енергията. Вместо това централната банка според нас ще повиши лихвените проценти на следващите две заседания с общо 100 базисни точки", заяви Бжески в бележка.

Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics, също заяви в бележка, че вижда "малко облекчение" в данните за инфлацията, "което ще държи ЕЦБ нащрек в началото на годината". Той очаква две повишения на лихвените проценти с по 50 базисни точки през първото тримесечие.

По-добрите данни за инфлацията се отразиха и на европейските фондови пазари, които продължиха покачването си в началото на 2023 г. Регионалният индекс Stoxx 600 се повиши с 0.9%, като по този начин миналата седмица той се е покачил с почти 3%. Според изчисления на Financial Times, базирани на данни на Refinitiv, акциите в региона са на път да отбележат едно от своите пет най-добри представяния за първите пет търговски дни на годината от 1987 г. насам.